Tutorial

As-salam..

Sejak awal berblogging ni, aku suka dan tertarik menarik sangat dengan design yang cantik-cantik.  Jadi aku mula la belajar code html ni. Banyak kali buat cuba jaya atau yang pemes sikit try and error. Aku rasa puas hati kalau buat sendiri dan blog ni pun semakin bermakna.  Jadi, aku pun kongsikan ilmu yang ada ni dengan setiap pengunjung yang selalu singgah ke dunia emieysandra.  Sekiranya tutorial itu aku merujuk kepada tutorial orang lain, aku akan bagitau, credit pada tuannya.
Tutorial di sini juga kebanyakkannya basic, khas kepada kawan-kawan yang baru berjinak-jinak untuk menjadi seorang blogger.










Kebanyakkan tutorial ada banyak gambar.
Kalau nak tengok dengan jelas, terang benderang sila bukak new tab pada gambar tersebut.
 Sebelum buat apa-apa pengubahsuaian yang melibatkan edit html, digalakkan sangat supaya download Full Template. Supaya nanti kalau ada apa-apa masalah, tak de yang dok nangis berlagu-lagu! *peace!






p/s : kalau suke, like aje..jangan segan jangan maluuuuu..phewwwwww!!


16 comments:

iDa said...

bgus r mira

♥-- emieysandra --♥ said...

@ iDa
:- tenkiu ida, time cuti ni jadi rajen..;D

achicx said...

waa . kene ekodd kelass tuisyen ni . kene baya bhape ? . hehe . c:

ameera ameer said...

sist :D bole buat tutorial tak macam mane nak buat background for title side bar and post ? :')

za petrelli said...

tab menu mcm mane buat?

sYaSyA ◕‿◕ said...

...Kak emy bley x ajarkan cara nucx ltak favicon..syasya ta qti lar...n ley tak wat contoh s`kali(bnyak chantek mke aq)...8)

cik amani_niena said...

bgus r mira..tp aade ag yg atif x paham nie...

nurhamizah isnin said...

ad masa foolow blog saya!!
http://nonstopaboutme.blogspot.com/

aen ashiqin said...

salam emy,blog awk mmg sejuk mata memandang, byk bgi info kat new bloger mcm bby..gudluck emy,bykkan lgi tutorial k.

miya said...

dear sis, i dah buat tab menu tp xtaw camne nak masukkan isi kandungan dalam every tab tu. mintak ajar pliz..TQ

niamisha said...

sis, camne nak masukkan isi cerita dalam setiap tab menu?

emieysandra said...

dear miya & niamisha...ade dua cara..

1) add widget - pages - linkkan link page tu sbg isi kandungan

2) buat entri, ubah tarikh buat lama punye, ambik link dan link kn pd tab menu yg dibuat tu.

harap betul la, ini yg miya & niamisya nk tahu. hope dpt membantu :)

iefa said...

cam ne nak wt cam akk pnye yg HOME , TUTORIAL , FACEBOOK n LAGU tu ? tringin nk wt cm tu..tlg gtaw care dy ley ??

hudahassan ^^ said...

sory , nak tanya soalan due tige kerat . hehe

cmne nak letak icon mcm kat Enjit-Enjit Semut tuh ? katon yg chumel tuh . siap gerak2 ag emiey pnye katon tuh . jeles . >.<

last , cmne nak buat love kat blog ?

Sipeminatdoodles said...

Salam kak,,camne nak buat background putih macam content body akk.,TQ kalau akk layan permintaan sye ni..

emieysandra said...

@HudaHassan : asenye emiey dh ade rply kt blog, if xde..maafkn ea..buat icon kt enjit2 semut tu, kne edit html..ade mse emiey buat, utk buat love kt blog..hehe, copy paste je kt mne2.cth dr fb pn bolehh =)


@Sipeminatdoodles : wrne putih ni dh mmg default kt template designer la dear =)