REVIEW FILEM DILWALE

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

Filem Dilwale yang sangat menyeronokkan ni buat saya nak cite untuk menunjukkan keterujaan filem ini. Teruja la sangat kann..dok baca kat facebook tu ghamai dok kata xleh nk move on kann..eh..engsott sket je laa :p

Actually, dua minggu lepas masa encik suami ada kat sini. Saya request nk sangat tengok cite Dilwale dan pada waktu tu memang encik suami takkan tolak apa sahaja permintaan isteri nya ni, i know i know..waktu tu encik suami nak gembirakan hati isteri yang bersedih ni. Jadi, kami ke Miri sebab Limbang takde pawagam.

Okey..kenapa saya nak tengok sangat filem Dilwale ni adalah kerana hero dan heroin kegemaran saya yang berlakon. omg omgeeyy..its Shah Rukh Khan dan Kajol!

Kami ke Parkson Megamall Miri. Tiket wayang pukul 10.45pm. Sebelum masuk encik suami cakap nak tidor, yela die penat drive 4jam Limbang-Miri.Tapiiii..penangan cerita hebat ni..terbuka aje mata encik suami sampai habiss.

Filem ni mengisahkan kisah cinta lama Kaali dan Meera yang diungkit kembali setelah adik masing-masing saling bercinta. Veer adalah adik kepada Kaali (Shah Rukh Khan) dan Ishu pula adik kepada Meera (Kajol).  Kaali dan Meera adalah watak yang matang manakala Veer dan Ishu banyak menimbulkan scene yang nakal dan lucu bertepatan dengan zaman remaja mereka. Waktu flashback kisah cinta Kaali dan Meera ada adegan aksi kumpulan mafia. Walaupun maing-masing anak ketua gengster, tapi part Meera berjalan ke kereta Kaali yang terbalik tu nampak ganas betol, terserlah sangat kecantikkan kajol. Haha..adehh, zaman loni gengster pun gojesss tauuu :p



Manakala di zaman Veer dan Ishu pun ada samseng dan gengster tapi boleh diselitkan dengan babak-babak lucu. Dan mereka sangat percaya dengan cerita rekaan pasal Ramlal dan Pogo, dan pasal tu dibawa sampai ke ending dan penonton tetap tergelak. Garapan jalan cerita yang sangat halus. Tanpa sedar kita akan serius dengan babak aksi..tapi dalam masa sekejap kita akan tergelak dengan beberapa watak yang lucu dan sedih dengan beberapa part romantik dan turut terbuai dengan lagu-lagu berlatarkan tempat menarik dan romantis!


Selain cerita, lagu-lagu yang ada dalam filem tu semuanyaa besttt! "Gerua" dok tengok banyak kali sebab latarbelakang yang masha Allah..kat mana tu?? nak pergi jugakkkk. kann.. pastu lagu Janam Janam...adehh...lentok teruihhhh...lagu-lagu lain pun semua best..lagu first yang Veer dan Ishu tu pun best. eh! semua best laaaa


Masa tengok ni, encik suami dok gelak dan matanya terbuka sampai endinggg..yeahh, maksudnya filem ni best dan kena dengan jiwanya.  Encik suami tu bukan boleh layan cite-cite romantik ni jadi die ingat cite SRK dan Kajol ni pasal jiwang semata la. Sangkaannya meleset. Sebab cite ni bertemakan kekeluargaan, persahabatan, cinta, ada aksi dan komedi. Jadi, untuk filem ni..saya bagi 4/5 bintangg!



Lirik lagu Janam Janam 
Janam janam janam saath chalna yunhi
Kasam tumhe kasam aake milna yahin
Ek jaan hai bhale do badan ho judaa
Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida


Meri subah ho tumhi
Aur tumhi shaam ho
Tum dard ho tum hi aaraam ho
Meri duaaon se aati hai bas ye sadaa
Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida

Aha ha ha...

Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida..


Teri baahon mein hai mere dono jahaan
Tu rahe jidhar meri jannat wahin
Jal rahi agan hai jo ye do tarfa
Na bujhe kabhi meri mannat yahi
Tu meri aarzu, main teri aashiqui
Tu meri shayari, main teri mausiqi


Talab talab talab bas teri hai mujhe
Nashon mein tu nasha banke ghulna yunhi
Meri mohabbat ka karna tu haq ye adaa
Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida


Meri subah ho tumhi
Aur tumhi shaam ho
Tum dard ho, tum hi aaraam ho
Meri duaaon se aati hai bas ye sadaa
Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida

Aa... alvida..
O... na na..




Lirik Lagu Gerua
shehzad dhoop se nikhal ke
chaaon se phisal ke
hum mile jahan par
lamha tham gaya
aasmaan pighal ke
sheeshe mein dhalke
jam gaya to tera chehra ban gaya
duniya bhulake tumse mila hun
nikli hai dilse ye duaa
rang de tu mohe gerua
ranjhe ki dil se hai duaa
rang de tu mohe gerua
haan nikli hai dil se ye dua
ho rang de to mohe gerua
ho tumse se shuru tum pe fanaa
hai sufiyaana yeh dastan
main karwaan manzil ho tum
jaata jaha ko har raasta
tumse juda jo dil zara sambhalke
dard ka wo sara kohra chhan gaya
duniya bhulake tumse mila hoon
nikli hai dil se yeh duaa
rang de tu mohe gerua
ho ranjhe ki dil se hai duaa
rang de tu mohe gerua
ho veeran tha dil ka jahaan
jis dinse tu daakil hua
ek jism se ik jaan ka
tarja mujhe haasil hua
haan phikke hai saare
naate jahan ke
tere sath rishta gehra ban gaya
duniya bhula ke tumse mila hoon
nikli hai dil se yeh duaa
rang de tu mohe gerua
ho ranjhe ki dil se hai duaa
rang de tu mohe gerua
haan nikli hai dil se yeh duaa
ho rang de tu mohe gerua


2 comments:

HasnulYakin Mohammed said...

Perkhh...Banyak yang kena demam ni sekarang.

cik hani said...

emiey....

kami tengok online je cite ni.. takde g wayang...
Suami tak minat nak tengok wayang kalau cite ni..
cantek nampak kajol kan dalam cite ni..