Belajar memasak selepas kahwin.

Bismillahirrahmanirrahim...As salam..

Seronok sebenarnya bila kita belajar benda baru kan.  Lepas kahwin, emy dah ikut suami kerja di Perlis. Memang seronok sangat dengan new life ni and so excited sebab saya boleh control rumah..jaga makan pakai suami. Rindu nak jadi surirumah.tskkkkk~

Back to the topic, emy ni memang dah ada basic memasak sebab kakak sulung dan selalu jaga adik dulu.  Tapiiiiiiiii...kalau suami kat rumah memang selalu gaduh kat dapur sebab berebut senduk. Grrr..barula emy tahu encik suami pantang masuk dapur mesti kena pegang sendukkkkk..bahasa mudahnya..........encik suami suka masak!!

Alhamdulillah, sempat juga beberapa bulan emy sediakan makanan untuk encik suami. Antara yang emy suka sediakan adalah sotong celup tepung, ikan singgang, sup ayam dan daging masak kicap.  

Tapi, pernah one day encik suami beli ikan keli dan suruh emy masak keli masak lemak cili api..whoaaa..part masak lemak cili api emy memang suka sebab suka makanan bersantan,yang part keli tu yang tak best.uhuk..tak makan ikan keli dan geli pada keli hehehe. Nasib baik encik suami dah beli yang dah siang, jadi emy lawan perasaan sampai siap jugak masak. Dari situ jugak tahu encik suami suka makan ikan keli..jadi nak tak nak memang kena belajar jugak la kan..


sekarang pun emy masih dok belajar memasak macam kat atas tu,hehe..bezanya tak pakai buku, pakai phone *gelaktutupmulut*



Kawan-kawan sekerja pun selalu support la kalau nak belajar resepi baru, tukar-tukar resepi. Bila dah tukar status bergelar isteri ni macam-macam benda baru belajar dan seronok sebenarnya.  

Entri terhasil sambil dok tengok gelagat Melina yang tengah belajar memasak untuk suaminya Luqman, Maaf Jika Aku Tak Sempurna..jadi terkenang pulak di awal perkahwinan dulu.


p/s : kalau datang mood rajenn..tak sampai 2jam up entri baru kalau tak..berminggu ganti bulan tak update blog.heeee :D

2 comments:

Hartini Zulaikha said...

assalamualaikum dik..
selamat kembali berblogging...
hihi..tahniah dah dapat hidup bersama suami sebumbung gitu....
moga terus bahagia menempuh hari-hari yang mendatang..
eh amy dok perlis area mn?
akak pun dok perlis gak kt beseri..hhihii

emieysandra said...

@Hartini Zulaikha
Wassalam..hehe,belom dekat dengan suami lg kak..doakan sy ye kak.
Kalau saya dpt duduk dkt suami, sy menetap di kuartes kem oran la tu ;)