Resepi Soya PMC

Bismillahirrahmanirohim..Assalamualaikum wbt..

Pehh..tajuk resepi tu. Hehe. Xdela yang complicated sangat. Just nk share satu cara makan pmc (pure marine collagen) a.k.a rumpai laut asli. Sesiapa yang ada mengamalkan makan pmc ni, jangan set mind terikat dengan dua kaedah je..minum ng air & buat masker. Nope yer darling-darling. Pmc ni boleh jgk wt kerabu jadi lauk, buat agar-agar ke puding, aiskrim malaysia pun bolehhh. Tang kerabu tu encik suami cakap nk buat, nanti klu iols buat emiey akan share kt uols semua. Suke tak?suke tak >,<

Okey, sekarang kita buat Jus Soya PMC dlu..Bahan utama adalah susu soya yang dalam kotak tu, yang buat sendiri pun xpe..asalkan nama susu soya. Bahan utama yang kedua pmc yang dh siap dimasak kemudian dipotong dadu seelok mata memandang yer. Bahan sampingan adalah garam cecubit kalau korang nak soya pmc ni rasa lemak manis sikit. Dan jugak ais.

Kemudian, tuang susu soya dalam gelas kemudian letak pmc yg dipotong dadu tu ke dalam susu soya tadi. Letak garam tu disuggestkan bila buat banyak, dalam jag. Pastu letak ais. Siap!

Boleh tengok gambar yer, ikut turutan dari atas ke bawah.

Gambar 1 tu pmc yang emiey gunakan,menyesal letak sikit sebab pmc langsung xjejaskan rasa soya. Buat lagi lain kali,emiey nak buat lagi nak letak banyak-banyak. Emiey punye pmc tu nampak kuning kan sebab ni pmc ungu, bau kuat sangat. Jadi emiey letak sikit cordial jagung masa masak, sikit je.xrasa jagung pun tapi bau wangi. Nak hilangkan bau jugak emiey letak daun pandan masa masak. Memang pmc ungu sangat kuat baunye tapi nilai nutrisi lebih banyak dari pmc kuning.

Gambar 3 soya pmc yang dah siap! Emiey xletak ais pun sebab masih pantang benda sejuk ni. Plus, emiey bukan penggemar minuman sejuk =)

p/s : ni resepi untuk bantu sesiapa yang susah sangat nak makan pmc sebab rasa & baunye. Soya pmc ni rasa soya je, tapi xbau & xrasa pmc pun. Haa..kan dh dapat minum pmc tanpa takut lagii *cakap kat diri sendiriii =.=

2 comments:

wirda azurainie said...

as salam, hi sis emy, kalau wirda nak share tips ni untuk customer wirda boleh x? akan linkkan terus ke blog sis, wirda tak copy :)

emieysandra said...

Wassalam..ok dear =)