Redha.Usaha.Tawakal.

As salam wbt

Redha.
Susah untuk mencapainya.
Emiey frust,murung jugak selama satu hari.
Bibir nak senyum rasa kaku.
Mulut terkunci untuk berbicara dan meluahkan.
Tapi,waktu tu nak semua orang faham apa yang emiey lalui.
Sedih bila permohonan pertukaran pindah untuk ikut suami tidak diluluskan.
Dah boleh agak sebab emiey masih baru tapi biasalah manusia bernama Amirah ni cepat mengharap lalu terkuciwa..huihuiii

Usaha.
Di sini bermaksud emiey akan gigih berusaha untuk lebih membahagiakan diri sendiri kelak! meh meh dekat nak habaq beberapa perancangan emiey untuk lebih menceriakan hidup berjauhan dari mr.CINTA HATI ni

1. Nak aktif bisnes balik (kena manage masa dgn sangat teliti)

2. Nak sambung belajar (risau jugak takut sibuk sesangat nanti,kalau boleh nak program yang tak ganggu masa cuti sekolah)

3. Nak beli mesin jahit mudah alih yang kecik tu (antara memasak dengan menjahit saya pilih menjahit! Hee :D)

4. Shopping baju sebulan 1x mengikut bajet rm tertentu (hoyeahhhh yang ni paling senang untuk dilaksanakan)

5. Balik sebulan sekali ke kampung atau jumpa suami (kena pilih antara no.4 dan 5 la.hahaha)

Agaknya yang mana akan terlaksana??jeng jeng jeng

Kalau boleh emiey nak buat sesuatu yang menggembirakan hati dan boleh buat emiey lupa tentang masa yang sedang berputar.hurmmmm. Emiey jugak tengah berusaha nak ada  baby. bestnya kalau dapat peluk anak sendiri. Teringin sangat :( kalau ada uols yang boleh bagi pendapat @ nasihat berkenaan hal ni. Silakan yerrr ^_^

Tawakal.
Dah redha dengan sesuatu ketetapan,usaha macam-macam mestilah kena selalu iringi dengan doa baru tawakal. In Sha Allah emiey percaya ada hikmahnya semua ni. Kenapa emiey kena berjauhan dengan suami,diuji dengan keguguran dan lambat hamil lagi. Semuanya telah tertulis dan Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hamba-hambaNya.

P/s : Allah sayang kita sebab tu Allah ingat kita dan bagi macam-macam ujian supaya kita lebih ingat pada Dia.

Usaha lagiii =,=

As salam wbt...

Alhamdulillah.kesihatan makin baik. Pada uols emiey nk pesan supaya banyakkan minum air masak okayy dalam keadaan cuaca yg xbape ok lagi ni. Kejap hujan lebat..tadi panas terik. Apa pun yg datang ianya dari Allah swt dan pasti ada hikmah di sebalikNya.

Uwaa...tak bestnya bila kenangkan cuti dah nak habis.kena balik ke Sarawak.kena berpisah dengan suami.kena merinduuuuu.seksa :(

*tarik nafas dalam-dalam*

Masa cuti ni xbanyak yang dapat kami lakukan sama-sama. Tambahan pulak musim hujan,nak pergi honeymoon ntah jadi ke tidak ni. Tapi mesti kena jadi laaaaa.hehe. In shaa Allah lepas emiey setel lesen dulu.

Sebenarnya emiey sibuk siapkan lesen kereta dan motor sekarang ni. Kereta dh lulus cuma motor je xlepas ag. Yg penting kereta sebenarnya sebab emiey nak bawak kereta ke Limbang nanti. Di suatu ketika dulu la tu rajeeen sangat pi daftar untuk buat lesen motor kereta.huihuiiii.nasiblaa...kena usaha jugak kan.

Yeahhhhhhh...gambate nehhhh~

Demam.

As salam wbt


Sudah jam 2.22 am tp masih tak lelap. Bukan emiey jer tapi suami jugak sebab kami tertidor seawal jam 8pm td. Sebabnye demam sudaa. Jadi pukul12 kami sama-sama tersedar pulak.alkisahnyerr emiey xnak tidor pun tapi TER tidor jugak masa picit kepala hubby.hehe..
Almaklumlah musim hujan sekarang ni kena berhati-hati dan jugak jaga kesihatan diri. Encik suami ni yang teruk sikit.badan panas jer 3hari ni. Emiey pulak lepas minum susu kambing yg sachet tu baru okey suhu badan. Kalau ikutkan emiey yang patut demam teruk sebab dalam masa seminggu ni asyik kena hujan dan panas masa latihan untuk buat lesen motor dan kereta. 

Alhamdulillah,untuk keluarkan lesen P kereta dah lulus..tinggal motor jer yang kena ulang,itulaa gedik sgt nak ambik motor kereta.patut ambik kereta jer.huhu
Harap cuaca kembali okey dan encik suami cepat sihat untuk teruskan next plan,iaitu pergi vacation..masa cuti ni je la masa yg ada untuk mencipta lebih detik2 indah bersamaaaa hubby.In Shaa Allah.

Random Talk #1

As salam w.b.t...

Hollaaa...its the morning but i'm still can't sleep. hurmmmm...maybe because there is no message or call from hubby. He is going for a few days without any connection. No handset..laptop or letter.aishhh =,= he is somewhere in the jungle...whubalakalakahuhaaa "baca dengan gaya yus maharajalawak bolehhh"

Im still at family in law's house. At 11pm,my daddy in law just come back from Indonesia for charity travel. We gathered and spent a few minutes to hear the story from him. I got a few clothes from him..tenkiuu abah for not forget your daughter in law ;)

Its still raining outside since i was here at monday. So cold. nak banjir kott.

Tonight i also spend the best quality time with family in law by watching a romantic and sad movie iaitu Mujse Dosti Karogi.uhukkk3.....my favourite genre movie is bollywood okayy..hilang sikit sedih rindu kat suami bila tengok cerita2 romantik camni sebab asyikkkkk tengok hero.ooppss ;)

Bunyi nset - tengok - baca - Tempoh sah anda akan tamat.....bla bla bla blaaa - urghhhhhhhhhhh.

Selamat malam..

Program di SK Meritam

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

Dua hari ni emiey sibuk menguruskan program dan juga menyertai program.  Semalam, majlis pecah tabung murid prasekolah. hehe...manyak-manyak sangat duit diorang.  Alhamdulillah, kecik-kecik dah pandai menabung diharapkan nanti besar akan lebih menghargai duit dan cuba menyimpan untuk mendapatkan sesuatu ye murid-murid semua.

Aktiviti menabung ni dicetuskan oleh guru lama, emiey hanya meneruskan dengan mengadakan Majlis Pecah Tabung untuk mengetahui siapa yang paling banyak menabung. setelah sepetang mengira, dapatlah keputusannya..murid yang menabung paling banyak duit ialah adik Maisarah dengan simpanan sebanyak RM302++, yang lain pun banyak jugak dalam linkungan RM80- RM180 jugak.  Alhamdulillah.

Seharian hari ni jugak, emiey bawak murid prasekolah menghadiri Kem Membaca 1 Malaysia yang berlangsung di dewan baru sekolah bersama dengan murid aliran perdana.  Yang bagusnya, beberapa orang murid prasekolah memberanikan diri untuk membaca buku cerita di atas pentas. gOOD gIRLSsss anak-anak emiey ni kan ^_^

salah satu pic masa emiey tolong pegangkan mic untuk murid prasekolah kesayangan ambe.


buku tu untuk gimik pelancaran. background pentas yang sangat 'OK' untuk pentas yang baru siap di sekolah kecil kesayangan kami =)


Selamat malam semua, esok nak gerak ke Lawas..ada kursus guru baru selama tiga hari.
tata
Assalamualaikummm~

Perubahan diri

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

 hOLLLaaaaa...
This is weekend yawww,
macam biasa emy dan kawan-kawan serumah akan keluar beli barang-barang dapur, barang keperluan dan makan kat luar.

Balik rumah, masak..makan lagiiii =)
dok umah mengadap laptop masing-masing
di waktu petang pulak biasanya weols bersenamrobik di time rajennnn,
kalau tidak..terbongkang tidoq la jawabnye
hehe..tapi masing-masing dah sedar badan makin memboooolat maka banyak aktiviti senamrobik dilakukan =)

Bile dah menyebut pasal badan memboolat
itu ai lettew.

yup, dulu 40kg sekarang 46kg dah.
kena rajin bersenam untuk maintain berat =)

Satu perubahan pada fizikal emiey juga lah di tang muka
Actually, lepas keguguran..muka emiey dipenuhi jerawat yang ketegaq bak angg. yang degil ya amat.hilang situ muncul sini hilang sini muncul pulak tempat lain
Time tu emiey sedih sangattt, bermacam-macam dah cuba pakai.Pastu emiey makan vco kapsul catalyst,pernah makan dulu pastu stop sebelum kahwin..lepas keguguran emiey start makan balik.


 jerawat tumbuh kecik-kecik, ada yang hilang tapi tinggal parut pulak
kulit muka jadi cepat berminyak, kalau ambik gambar masih ok tapi kalau jumpe depan2 memang akan nampak jelas jerawat kecik ada yang merah baru tumbuh dan yang hitam sebab dah berparut :(

Bila mula kerja, emiey masih teruskan makan vco kapsul catalyst dan skincare pulak emiey guna Nutox. Alhamdulillah, nampak perubahannya.

Keberkesanan nutox ni emiey dapat lihat seawal 2minggu lagi.Emiey guna set trial yang super duper jimat.  Ada toner,mosturizer & pencuci muka.

lebih kurang macam ni la set trial yang emiey guna dulu


Jerawat mula menghilang. Dah hilang tu tak naik dah sampai sekarang. Syukur sangat, tambahan pulak emiey dah bekerja, mengajar dan perlu sentiasa berurusan dengan masyarakat, maka keyakinan diri tu amat penting =)

akhirnya emiey dapat balik kulit muka yang dulu,yang jerawat takut nak naik.hehe.
cuma masih dengan masalah kulit kusam jer =.=

Emiey agak, jerawat muncul dek kerana perubahan hormon perempuan mengandung.Genap bulan oktober, masalah kulit muka berjerawat berakhir,ngam2 dengan usia kandungan 9bulan kalau emiey masih mengandung laa.hik33..ni mitos ciptaan emiey je tau, jangan dilayan sangat ;p


Produk nutox sangat berkesan,pastu yang best produk nutox ni tahan guna lama. mosturizer dgn toner set trial tu boleh tahan sampai dua bulan.jimat sangatt.sekarang emiey menambah koleksi Nutox pulak iaitu supernatural night cream.


yang bestnye produk nutox ni berasaskan bird nest yang terkenal dengan khasiat awet muda. Memang, muka emiey terasa sungguh halus mulus, bersih dan tegang gitewww uolss ~_^


Emiey jugak tengah consume vitamin c pahang pharmacy dan ferwhite.InsyaAllah nak setia dengan vitamin c, ferwhite pulak dalam peringkat percubaan bukan xde perubahan tapi emiey yang xde disiplin minum..makanya mana nak lihat perubahan yang putih melepakss tu.ehhh 


~tata~
Assalamualaikumm
;)

Bila dan bila dan bila?????

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

Mulut orang mudah jer melemparkan soalan,yang berat menjawab ialah mulut orang yang ditanya. Alhamdulillah, sebagai orang Islam kita dididik untuk bersabar dan muhasabah diri atas sesuatu yang terjadi. 

Di sekolah emiey, ada tiga orang kawan yang dah mengandung..semua cikgu senior la. Gembira dan sayu melihat, bukan apa..mengenangkan kandungan emiey yang gugur hari tu. Subhanallah..tak dapat nak diungkap tentang perasaan ini. Sayu.Sedih. 


Disebabkan emiey ni sorang je guru baru yang dah berkahwin,ramai la yang bila sembang je pasal bentian (baca mengandung-bahasa Limbang) akan bertanya pada emiey jugak. Emiey hanya dapat jawab 'belom lagi..'. Emiey sangat berharap tapi dah belum masanya nak buat macam mana kan.


Setiap ujian yg datang adalah kerana Allah sayangkan kita,Dia nak kita tidak melupakanNya dan selalu berdoa meminta padaNya. 


Bila kita diuji. Ingat..

*Mungkin kita pernah lalui saat yang sangat bahagia dulu, Allah menguji pula untuk melihat ketabahan kita.
*Mungkin kita pernah menyakiti orang lain
*Mungkin kita tidak menjalankan tanggungjawab sebagai anak, isteri, dan Islam dengan baik.


RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL >__< 

Berehat dengan Drama Hot.

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

Dalam sibuk-sibuk ni, sempat pulak emiey bukak new post ni. Hurmmm..tinggal tiga minggu lagi nak cuti panjanggggg.Ya Allah..tak sabarnya.Dulu masa belajar kat Melaka pun dok kira hari..sekarang di Sarawak lagiiiii mengira hari =.=

Tiga minggu akan datang ni, macam-macam yang ada dalam otak emiey yang pastinya semua kerja kerja kerja. Nasiblah dah menganggur 7bulan..maka boleh tersenyum dengan kerja yang diterima ni :p  Antara yang bakal emiey lalui untuk tiga minggu akan datang ialah

Majlis Pecah Tabung Murid Prasekolah 2013 
(sepenuhnya diuruskan oleh guru prasekolah..its me la tu)

Kursus Lanjutan PPGB 
(30 Oktober - 1 November)

Makan Malam Guru & Bekas Prasekolah Daerah Limbang
(Malam 1 November)

Hari Perpisahan Prasekolah 2013
(8 November)

 Hari Kecemerlangan SK Meritam 2013
(13 November)

Konvokokesyen Prasekolah Peringkat Limbang 2013
(14 November)

Balik Kampung Peringkat Kebangsaan 2013
(16 November -30 Disember)


Antara yang acara yang paling memikat hati sudah semestinya yang last sekali..balik kampunggggggg! yeayyyyyy =.='  Sekolah emiey mengajar tu kecik jer tapi banyak pulak aktiviti akhir tahun ni.


Sibuk mana pun seseorang tu, kena cari jugak masa untuk menikmati dunia ni sekejap.hihi.ayat xleh blah. Jangan pulak lupakan akhirat eh korang :P Sejak dah bekerja ni,kalau balik rumah mesti emiey nak rehatkan diri dan duduk diam-diam menonton drama yang tengah hot sekarang. Pagi sampai tengahari dok melayan budak-budak, balik rumah ofkos la cikgu nak tengok cerita dewasa sikit..come on la..hohoho..*buat muka ganas sikit* 


Jodoh Itu Milik Kita 
lakonan Farid Kamil dan Tiz Zakyah. 
 
Semestinya nak tengok cerita sebab ada pelakon berbakat Farid Kamil dan Tiz Zakyah. Tengok dua episod..eh,so tipikal story..kisah suami isteri yang menghadapi konflik dalam kehidupan..tapi tapi tapi...muka kiut farid kamil tu menggodaku untuk tengok *winkwink* tambah pulak kawan dok promot best.Okey..tengoklah sampai episod 30 dah. Siapa peminat cerita ni? jom geng! hehe..


Ada satu lagi cerita yang emiey suka tengok..iaitu
  
LOVE YOU MR.ARROGANT

waaa....mesti korang pun dok ketagih ngan cerita ni kan. Novel pun femes, cerita lagi femes kann.  Emiey tak baca novel dia, tapi tengok cerita ni sebab nama Zaara Amirah *boleh ke alasan ni =.=* Setiap hari mesti melekat di tonton.my. hoho..rumah sewa ada wifi jer, tv xdop line =)


Cerita ni pun nak lebih kurang sama macam cerita 'Sebenarnya Saya Isteri Dia'. Kampung Girl dan jugak Jodoh Itu Milik Kita yang pesen tayang cerita koflik suami isteri.  Mula-mula menyampah jugak..tapi siapa boleh tahan melting tengok gaya mr.arrogant tuu kann. Dalam citer ni, selain emiey suka watak hero dan heroin..emiey pun suka dengan watak Anzalna Nasir yang cantik sangat tu, wataknya yang natural, baik dan kepoh tu memang best. Thumbs up to Anzalna ^_^



p/s : Hujung minggu ni pulak berangan nak tengok cerita Bollywood kat TONTON.MY, sanggup bayar lagi sebab kena purchase some of amount. emiey giler hindustan. k bai.

Aidiladha bersama.

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...
  
Its weekend!
yeayyy..bolehla berehat.hohoho...
gaya macam tak dapat cuti sebulan.


padahal....
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Minggu ni sekolah dua hari jekkk..
khamis dan jumaat

Hehe..Selamat Hari Raya Aidiladha kepada awak...awak..dan awak!
*dh lambat tapi nak wish jugakkk =.='


Dulu kemain ingat lepas belajar dapat terlepas dari azab kesibukkan dunia ni. haiihhh..ndak mampoo kauu..masih lagi sibuk dengan tugasan dan tanggungjawab. Yer, TANGGUNGJAWAB untuk mendidik anak bangsa. hihohihooo.


Hari raya Aidiladha tahun ni merupakan kali kedua emiey tak balik beraya. First, beraya di rumah maksedara encik tunang (sebelum kawen), kali ni beraya di Miri dengan menunggu kehadiran encik suami datang. Terima kasih sangat-sangat encik suami yang sudi datang menemani puan isterinya kat sini. *sengih sampai telingaaa*


Encik suami sebenarnya sedang berkursus, ditakdirkan encik suami dapat cuti dan dimaklumkan seminggu sebelum raya tuu..maka emiey cepat-cepatlah tempah tiket flight ke Miri, emiey pulak gerak dari Limbang ke Miri dengan kawan-kawan empat serangkai.
Encik suami penat berkursus sanggup datang sini lagi..terharuuuuuuuu sangat.


hari 1st encik suami sampai,dia tidor jer.

Sedih.
Encik suami makin kurus.
Makin gelap.
Mata pun kuyu nampak sangat penat.

Encik suami berkursus dari 20 September hingga 29 November.
                                           23 November
                                      our 1st wedding anniversary
                                       :(


bila fikir ianya untuk masa depan keluarga, emiey cekalkan hati untuk terus bagi sokongan kat suami yang sangat diuji mental dan fizikal sepanjang kursus tu.
Sabarlahh..



p/s : harap-harap ada rezeki untuk kami suami isteri tinggal bersama #egtukarguru =)

Guru Baru di Limbang, Sarawak

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

Alhamdulillah, kehidupan sekarang dah berubah 180 darjah ke depan. Dulu goyang kaki,makan disuap..sekarang tangan kaki kena bergerak, makan sendiri daaa..huhu

4 Julai 2013 emiey memulakan perkhidmatan sebagai guru prasekolah di Sekolah Kebangsaan Meritam.  Syukur kerana dapat penempatan di tempat majoritinya kaum Melayu dan Islam. Sampai je ke bumi Limbang, Sarawak terus dapat kawan tiga orang yang datang dari pelbagai negeri dan maktab. Jadilah kami empat serangkai sampai sekarang =)

Syukur. Itu adalah perkara yang emiey rasa sebab dah dapat kerja dan dapat menggenggam duit gaji sendiri yang dapat dihulur kepada ma abah. Pada awalnya, isu berjauhan dengan suami masih perkara kecil kerana menginggatkan bahawa Allah itu Maha Adil dan mempunyai perancangan yang indah untuk hambaNya. Sekarang pun masih cuba think positive dan fikir camtu. Tapiiiiiiiii...kite tetap berusaha untuk minta tukar ke semenanjung memandangkan istilah 'tempat isteri adalah di sisi suami' itu adalah benar tanpa disangkal lagi kan.Huehuehueee. Para isteri dan suami mesti akan dapat memahaminya kan ;)


Dah sampai Limbang haruslah melawat muziumnya supaya lebih kenal apa itu Limbang yang bertempat di utara Sarawak dan sangat dekatlah kalau nak ke Brunei atau Sabah.  Kadang-kadang rase macam dok oversea pun ada tau..baru-baru ni sambutan hari Kemerdekaan, banyak jalur gemilang dikibarkan barulah rasa masih di bumi Malaysia tanah airku.  ^_^

kat sini ikatan sesama perantau sangat kuat, ini salah satu majlis perjumpaan perantau Anak Kelantan, terserempak pula dengan bekas guru sekolah menengah  yang dah menjadi YB sekarang.seronok kemain cikgu dapat jumpa anak didiknya dulu..harap emiey pun dapat jumpa anak murid macam ni jugak lepas ni. amiiiiiin.

Lawatan prasekolah. Bukan setakat mengajar tapi guru juga kena rancang aktiviti yang boleh memberi motivasi diri kepada murid-murid. Alhamdulillah,berada di bumi asing tanpa kenal seorang pun memerlukan emiey berusaha keras memikul bermacam tanggungjawab dan berdiri di atas kaki sendiri. Bila di tempat orang ni lah kite kena pandai bergaul dan memilih kawan dengan baik. InsyaAllah.


Dua orang ini sangat banyak membantu emiey..yang tengah tu bekas guru prasekolah tempat yang emiey ambil alih..dia tengah menunggu surat untuk pindah ke Kuching. Dia macam kakak, menolong dalam hal sekolah dan jugak hal-hal rumah. Sorang lagi tu Pembantu Pengurusan Murid yang merangkap pembantu kepada guru pra..sangattt banyak menolong emiey yang terkapai-kapai selepas mengganggur hampir 7bulan..otak beku weiiii =.=
Sambutan Hari Kemerdekaan dengan murid prasekolah.  Agak susah mengawal murid bila di luar bilik darjah.  Kebanyakkannya hampir bertukar jadi hyper =.=  yang itu Guru Besar SK Meritam..syukur sangat sebab GB seorang yang baik, bersifat kebapaan. Tengok, sedikit kesedihan emiey dibalas dengan bermacam kebahagiaan yang patut disyukuri. Orang-orang di sekeliling sangat baik, sekolah yang selesa..kawan-kawan pun baik. Jadi, mulut ni memang tak lepas mengucapkan syukur padaMu.


haaa...ni geng cikgu pra pulak, ni baru dua ketoi...ramaiiii lagi cikgu-cikgu pra yang happening..kalau mesyuarat tuu, memang tak kering gusi hati tak sayu la dengan gelagat diorang ni ;)


 Ini kenangan di depan rumah kuarters..part paling indah dalam hidup bila menggalas beg untuk ke airport dan balik..yayyyyyyyy!

errrrr..next yayyyyy adalah pada cuti sekolah hujung tahun ni

sabor je laaaaaa~



~Walau di mana kita berada, bergantung kepada kita bagaimana untuk mencorakkan kehidupan kita~

Sarawak. I'm coming.

As salam w.b.t

Akhirnya penantian berakhir. Rupenyer malam tu susah nak tidor sebab esoknye keputusan keluar.Mengejutkan emiey,suami dan keluarga. Keputusannya, emiey dipostingkan ke Sarawak.

Alhamdulillah,dah dapat kerja. Itu dulu yang terlafaz. Kemudian baru kelam kabut memikirkan akan tinggalkan suami dan keluarga :(

En.suami terkejut dan sedih tapi dalam hati ade perasaan lega sikit sebab itu tempat kerja die dulu,kawan-kawan pun ramai.

Barang keperluan dah dikumpul,tinggal nak kemas masuk dalam beg petang ni, malam bertolak ke Kuala Lumpur. Flight emiey 2hb julai jadi 1hb emiey dah kena mendaftar di Hotel Empress.

Korang doakan semoga segala urusan emiey kat sana dipermudahkan yer :)

Penantian itu satu penyeksaan

As salam w.b.t

Haihhh...jam sebegini pun tak lelap lagi. Apa yang ditunggu? Tunggu buah durian jatuh, pastu berebut ngan sepupu sebelah rumah =,= kisah ni memang ya untuk 10tahun lepas..hikhik..actually tengah tunggu keputusan penempatan untuk graduan ipg batch PISMP 2009. Huh. Ai lettew.


Dijangka akan diumumkan pada 25 Jun 2013 (selasa). Kirenye menghitung jam la ni. Xpe...xpenat pun menghitung mengira ni,part sejak 6bulan lepas lagi :p Dahla 25 Jun tu payday uols, dan emiey dah dipertanggungjawabkan oleh suami untuk menguruskan beberapa hal. Emiey pun xsetel medical check up dan kwsp,sume nak setel hari tu. Harap dipermudahkan untuk menyelesaikan semua urusan tu. Amin.

~rindu nak pakai name tag,wuwuu~

Dua biji durian seikat rambutan.

As salam w.b.t

Sedang orang-orang di luar sana sibuk mencari dughians dan rambutans,emiey ni pulak tersengih mengadap dua jenis buah ni. Tuan rumah la bagi. Pokok rambutan yang tersergam tatkala emiey bukak pintu rumah, tuannya datang memetik bagi seikat sampai gitu,camne nak tolak?? Sampai tuan rumah mai petik bagi, diingatnye emiey ni malu nak ambik sendiri agaknya..padahal memang tak mahu  >,<

Emiey xbape suka makan buah la. Nanti nak letak papan tanda 'NO ENTRY' pastu gambar buah. Errr.

Cuba bayangkan 5tahun akan datang, makcik tuan rumah datang bawak seikat rambutan. Terus anak-anak kembar emiey,boy & girl berlari anak mendapatkan rambutan tersebut kemudian makan dengan penuh berselera. Alolo anak mama...puiiiih! Makin jauh berangan..uhukk

Ada sesiapa nak??
pree je ni =,=

P/s : pepagi hupdate blog sebelum ke pasar.

Aiskrim Malaysia

As salam w.b.t

Siapa pernah makan aiskrim malaysia? Sape yang tak pernah makan memang rugilah zaman kanak-kanak tu..teringat dulu lepas balik mengaji mesti pergi belajar umah Mak Jah, beli aiskrim bubur, asam boi,milo..macam-macam perisa lagi la. Dulu seposen sebatang tapi sekarang dah doposen/tigoposen dah.


 
Alpeliknya emiey ni,suka buat aiskrim ni bagi anak-anak jiran.tak jual tau. Mungkin sebab nak kembalikan nostalgia dulu-dulu,sambil lepak ngan geng mak mak. Ish..bukan kelab gosip tapi sosialisasi tu kan penting. Kan dikata sombong pulak oleh jiran-jiran. Dan pantang bagi emiey tinggal suami kat umah pastu pegi melepak. Kalau en.suami pergi jugak baru emiey pegi,en.suami dengan geng bapak bapak.hehe.seronok ngan jiran kat sini, dat's why emiey jadi senang hati je nak buat askrim untuk anak-anak diorang.
 
Sebelum ni dah habiskan stok perisa sirap dan teh,kali ni buat perisa sunquick..suke budak-budak tu makan tadi ^_^

Superheroku.

As salam w.b.t

Baru emiey perasan apa daya penarik yang ade kat en.suami yang buatkan emiey jatuh cinta padanya. Rupanya emiey suka tengok en.suami pakai pakaian seragam. ohemjii sangat tau sebab sebelum ni pernah sembang taknak la kan kahwin dengan askar.huehue..belebokk sekali dapat mr.soldier. Pasrah dalam bahagia ^_^ Sebab tu orang selalu cakap jangan sembang sangat la nak yang macam tu macam ni la sebab pengarah iaitu Allah Yang Maha Esa telah tentukan segala yang terbaik untuk kita. 

 

Gambar kat atas ni gambar en.suami pakai pakaian seragam. Yang first masa tahun 2011, gambar yang dia bagi kat emiey time nak mengorat dulu..hikhik...gambar yang kedua lak gambar minggu lepas. hehe..bambam sangat cinta hatiku ni.

Dah empat hari en.suami ada kerja luar.sebelum ke surau en.suami tepon la,tanya itu ini..pastu citer la pasal emiey takde selera makan, perut pun selalu sakit sebab baru je kena gastrik lagi. en.suami pun cakap sabarla dan malam ni dia balik dah. emiey pun okey okey..en.suami tanya lagi okey ke tak? emiey pn jawab okey jer..then tetibe emiey senyap. En.suami lagi bising bile emiey senyap. Jawablah emiey dalam sedu sedan...dah tu dok tanye sangat. 

Kadang-kadang pompuan ni selalu cakap 'tolonglaa paham ai' Padahal dalam hati 'tolonglaa yang faham yang ai pun tak faham diri ai' *sigh*

~~~ai rindu yu.kbai!

HL Marigold.

As salam w.b.t

Bertemu dengan minuman kecintaan hati ni selepas keguguran bulan januari lalu..*auwwdushdush* rasa tak adil buat diri yang baru mengenalnya, tapi nak buat camne diri sendiri yang salah. Asal sebut susu jer teringat lembu buu..minda ke perut ke mulut terus kata TAK NAK. Ye r..dah serik kena cirit birit sampai tinggal tulang jer masa minum omega dulu.susu lain pun sama,dah banyak cuba.

Tapi rasa susu HL Marigold ni lain  *blingblingeyes* ,lembut menyentuh dinding perut. Lainnya bila minum susu ni,masa nk minum tu terbayang rasa susu euw euw yang biasanya tak sedap tapi sebaik kena lidah..memang sedap dan teksturnya yang lembut mengalir masuk ke tekak.

Emiey dah rasa yang perisa strawberi dan cokelat, sedap tak terkata! Sampai tak boleh beli selalu sebab macam minum jus strawberi & cokelat yang lemak-lemak manis gitew. Kalau yang original tahan 3hari, strawberi dan cokelat dalam masa sehari pun habiss. Gitew la senah oii~

Harga pun okeylah..not bad. Emiey ingatkan lagi mahal sebab ianya sangat berkualiti kan, eh rupenye sama harga ngan Dutch Lady. Kotak besar rm6.50 kat kedai runcit seberang jalan tu haa.

Pulut Durian.

As salam w.b.t

Dalam pukul9 pagi tadi, makcik tuan rumah datang. Bertanya khabar sat dihulurnya sebekas pulut durian. Ditangannya ada satu beg plastik besar,ade beberapa bekas lagi yang sama macam dibagi kat aku. Dah agak,mesti nak diagihkan pada penyewa-penyewa lain. Alhamdulillah dapat tuan rumah yang pemurah macam ni ;)

Macam nak buat novel cerita fantasi je perenggan atas ni..kihkihkih..aipp ni cerita benar laa :p

Tuan ghumah ni tersangatlah baik,beberapa hari lepas dah bagi buah rambut (baca : rambutan). Sedap..maniss..cukup rasa rambutan tuu. Erkkk..sama macam durian ni jugak erkk lagi sekali makna kenyang..hehe .

Setiap kali teringatkan tuan ghumah ni,emiey mesti akan doakan mereka sekeluarga dimurahkan rezeki.amiin :)

Tapi kan....dalam bekas ni kekurangan sesuatu. Kami oghe kelate makan pulut duye (baca : durian) dengan santan pastu nanti letak gula. Yummy! Lemak manis berkrim disukai ramai baq ang..

Puasa ganti.

As salam w.b.t

Hari ni takde buat pape,basuh baju pun tak..masak pun tak, kemas rumah pun tak...yela, duduk berdua je memang tak payah sibuk lagi dgn urusan semua tu. Tambahan pulak en.suami ada kerja luar. Kali kedua kena tinggal :( .emiey pun puasa hari nih, maka banyak duduk je la. Banyak tidor tak boleh time puasa, kuwusss puasa..hehe tak elok orang cakap. Tapi emiey sedaya upaya jimat tenaga la sebab tadi tak sahur..wuwuu..

Ganti puasa time ni,elok juga..boleh latih diri awal2..ade dua hari lagi untuk puasa ganti. Kalau perlu emiey akan lebihkan puasa untuk latih diri masa bulan ramadhan ni. Tak sangka pulak gastrik masih ada..sebab dah lama tak kena,jadi sekarang kene amalkan diet pemakanan seimbang dan baik untuk perut. Go go emiey!!

Petang ni nak masak sup daging dengan telor dadar je kot. Masak ringkas je la. Eh..nak goreng papadom jugak ^_^

Gastrik.

As salam...

Perut kesayangan memprotes
Bila empunya perut sepatutnya
Tak boleh berlapar
Tak boleh makan makanan pedas

Tapi empunya perut degil
Selalu skip breakfast
Makanan pedas tu yang jadi kegemaran sekarang

Kesal
Dua hari sakit perut.

Sekarang,
baru nak start minum susu
HL Marigold pilihan hati
Perut kesayangan mari berbaik semula.

P/s : adakah gastrik bagi kesan besar untuk wanita yang cuba hamil??

Nite peoples~

Resepi Coeslaw

Bismillahirrahmanirohim..As salam..

Hai koranggg  >,< sebelum ni emiey pernah gitau yang berat badan emiey naik kan..salah satu habit emiey perasan sejak akhir-akhir ni ialah suke mengunyah.nomnomnom....kalau dulu suke makan nasi...lapar je makan nasi. Sekarang ni emiey dh pandai pelok tin biskut..dok mengenomnom depan tibi..haishhh..

Oleh itu, demi mencapai tahap kesihatan perut yang baik..emiey pn merajinkan diri untuk buat homemade coeslaw.

Bahan-bahan yang diperlukan :
1. kobis
2. lobak merah/carrot
3. bawang merah
(Kobis dan carrot ni bahan utama,bawang merah juz nak bagi rasa pedas time gigit,jadi letak sikit jer)
4. mayonis lady's choice
5. Susu pekat

Cara membuat :
1. Potong halus bahan 1 hingga 3. (Halus mana?halus takat korang boleh makan la..hehe,carrot boleh potong dadu kecik)
2. Letak mayonis ikut sedap rasa, macam emiey suke mayonis so, letak banyak la.
3. Last sekali letak sikit susu pekat.sikit je nk bagi ada rasa manis.

Dah siap!
boleh disimpan dalam peti ais, time nak ambik makan xyah kena g kfc baru nk makan coeslaw kan ;)

Gambar ihsan dari pokcik google.

Rezeki di tangan Allah s.w.t

Bismillahirrahmanirohim..As salam..

Lepas habis study dah start berangan sekolah macammana yang emiey akan dapat mengajar tapi sekarang berangan sampai 6bulan dah ni *sobsss*. Sejujurnya dalam hati ni redha dan tawakal je dapat mana-mana,pedalaman ke bandar besar ke..setiap tempat tu pasti ada cabaran masing-masing. Apa gune belajar 5tahun setengah diuji dengan mental fizikal...dulu dulu zaman belajar tu masa hostel xde air kena angkat sebaldi air dari bawah ke bilik di tingkat 3,time elaun lambat masuk pun menguji mental dan perut yang byk cut perbelanjaan makan...sedang diri hanya boleh mengadu dan menunggu je...program Bina Insan Guru pun turut melatih ketahanan diri, emosi serta meningkatkan kemahiran sosialisasi diri dalam masyarakat. Nak sebut sangat ayat keramat ni "Kami bangga menjadi Guru!"

Alhamdulillah, rindu dengan semua pengalaman tu. Namun yang lebih penting sekarang pengajaran yang diperolehi dari semua tu.Di satu sisi lain jugak emiey bersyukur kerana en.suami kecintaan hati sangat memahami dan cakap macam ni "abang ikut je ke mana sayang pergi, kalau dapat sarawak pun abang sanggup pergi lagi". En.suami merupakan anggota tentera pernah berkhidmat dah kat Sarawak hampir 5tahun dan baru pindah semenanjung awal tahun lepas. Emiey ada usaha mintak tukar penempatan,tapi xde surat maklum balas dari KPM (kami yang dah kahwin diberi peluang tukar negeri pilihan dalam borang posting dulu atas alasan ikut suami). Usaha mesti diikhtiarkan agar dapat terus jalankan tanggungjawab yang ada.

Surat lantikan dah sampai, sekarang hanya menunggu keputusan penempatan yang khabarnya melalui pos jugak. Moge khabaran ini bukan seperti kapas yang dibawa angin je. Teringin nk hulurkan duit pendapatan sendiri untuk ma abah. Enam tahun lepas, dapat surat tawaran ke maktab masa nk dekat birthday abah 7 julai,kali ni pun harap ada berita gembira mengenai penempatan untuk jadi hadiah pd birthday abah *nak beli hadiah xde duit sendiri ag. Sobssss..en.suami yang kamceng sgt ngan abah mentua ni cakap nk belikan hadiah untuk abah tapi tu duit dia hadiah dia la kn..cheq tak mampuuu

Dapat surat lantikan tu, ada beberapa perkara yang perlu dibuat
1. Pemeriksaan kesihatan  [>dah pergi petang tadi,pastu nurse cakap kena datang pagi..hari isnin harap dapat selesai<]
2. Angkat sumpah [> done.tak sampai setengah jam tanpa bayaran pun di Pesuruhjaya Sumpah <]
3. Akaun KWSP  [> tak diwajibkan tapi emiey nak buat awal2..tapi lagi..kena bergantung pd kelapangan masa en.suami untuk bawak la. Hee.. <]

- before this emiey pernah buat status kt fb utk tutup blog..itu cume status nk tunjuk perasaan emiey yg agak ke laut untuk menulis skg ni. Emiey tutup blog ni kejap pastu kan rasa sedih sebab macam2 kenangan pd blog ni & blog ni lah peneman setia emiey zaman belajar dulu,hehe i'm not a diligent student,24hours ngadap buku & nota,cepat bosan *ngeee* jadi terus public kan balik dengan niat nk cuba jugak update walau seminggu sekali.nak tutup blog ni takde kaitan pun ngan pendapatan nuffnang,bila sampai cek terus terfikir pe nk jadi ng blog ni and terus up status pasal nk tutup blog..ampun yer dunia kesayanganku. Nuffnang tu hanya sambilan,tapi kan kalau dah bab duit ni..grab je la selagi bolehhh! >_<"

P/s : doakan la emiey &kawan2 lain cepat dipostingkan ;)

Oh Mai kg!!!

Bismillahirrahmanirohim..As salam.

Dua topik yang famous amoss di kalangan wanita adalah kecantikan di bahagian muka dan kecantikan di bahagian tubuh badan.

Bile pikir masa lampau, xde lagi emiey buat entri kecantikan kan...ayooo.takleh jadi blogger versatile ni..*ado ai kesahh* =,=

Yola badan kecik, ketot pulak ni, kepala besar,bibir tebal, pipi macam pau...kahkahkahh..ayat kesian abiss

Tapi ape pun bersyukur lah dengan nafas yang dipinjamkan kepada kita ini. Alhamdulillah.Dan jangan pulak kita mengutuk ciptaan Allah yang lain. Okeyyy??

Ni nak story ni, lepas emiey keguguran ritu timbang berat naik 4kg. Ingt akan turun la pastu kan.Pergi Langkawi ritu nampak mesin timbang, masuk duit limapuluhsen siap bagi bacaan BMI kita lagi dan ohh maii kg!! Tak turun malah naik 1kg lebih lagi. Happy sebab dulu orang2 sekeliling dok kata emiey ni keding,tapi jauh d sudut hati ini risau makin berkombang-kombang lak kan..makin huduh orang yang huduh ni =,=

Makan toksah kata la..kul12 malam pun dok makan nasi lagi. Papepun asal hati senang, gembira kan kannn..letak sedikit kerisauan jgk supaya berjaga-jaga untuk mengekalkan kesihatan yang baik =)

Selamat Hari Ibu

Bismillahirrahmanirohim..As salam.

Ibu merupakan satu pangkat dan anugerah paling bermakna kepada seorang wanita. Membahagiakan suami tersayang serta mendapat kasih sayang dari anak-anak yang dibelai sejak kecil.

Puan Maznah binti Mustapha adalah ibu emiey. Tak terungkap rasanya sayang padanya.  Dialah idola emiey sebagai wanita,nak pulak lepas bergelar isteri sekarang ni ;)

Alhamdulillah, emiey dapat seorang lagi ibu tahun ni dan berpeluang mendapat kasih sayangnya iaitu ibu mentua, ma kepada encik suami. Mesti gadis yang belum berkahwin takut memikirkan bakal mentua macammana yang akan mereka dapat lepas tonton drama 'Takbur Mama'. InsyaAllah,takde dah kot pesen ibu macam tu tapi jugak....realiti kehidupan siapalah dapat menduga kan. Seorang ibu kadang-kadang belum bersedia nak lepaskan anak terunanya dan mungkin ada yang cemburu melihat anak lelakinya mencurahkan sayang kepada wanita lain. Tapi diingatkan jugak kita dah sesama wanita cubalah faham hanya kelembutan dan kesabaran akan memperbaiki segalanya ;)

Sebenarnya emiey tersentuh melihat kasih sayang en.suami pada ibunya. En.suami ni memang nakal masa sekolah, dia banyak cerita lepas kawin ni. Abah dan adik-adik dia pun cerita hal yang sama masa duduk dengan mereka selama hampir sebulan. Tapi, en.suami ni sangat suwittt orangnya. Masa pergi Langkawi ritu, en.suami ada belikan handbag untuk ibunya. Lama jugak tertangguh nak pos. Tiga hari sebelum hari Ibu, en.suami pergi bungkus kat kedai, lawa..dan letak kad bentuk love. Dipos hari tu jugak dan sampai tepat pada hari Ibu iaitu semalam. Ibu mentua terus tepon dan dok gitau yang dia suka sangat beg tu. Tadi ibu mentua jugak tegur emiey kt chat fb, dia gitau yang dia berkenan sgt dgn beg yang aku pilih. Owh, rupanya en.suami bagitau emiey yang pilih beg tu..pandai en.suami promote saham bini. Hehe.

Memang betul emiey yang pilih yang mana patut dibeli sebab emiey penah teman ibu mentua cari beg jadi paham la sikit citarasa ibu mentua ni suke yang macamana ;) yeay! *tepuktangankatdirisendiri*
(Dila,ingat tak beg yang kitorang beli tu..thanks sebab tunjukkan tempat yang baik =))

P/s : berbuat baiklah tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Keikhlasan.

Sekejap di Langkawi.

Bismillahirrahmanirrahimm..As salam..


Ini cerita berminggu2 lepas, pagi2 bangun en.suami bagitau jom pegi Langkawi. Emiey buat dek jer, yela biasa hujung minggu pun en. Suami sibuk. Pukul 9pagi en.suami suruh bersiap dgn bawak beberapa helai baju untuk bermalam kat sana. Hurmm..selalu sgt camni, nk pergi mana die bagi arahan jer, terpaksa faham yang dia selalu sibukk.


Kenapa nk pergi sangat ke Langkawi??  Sebabnye emiey dan en.suami dah 5bulan dok di Mata Ayer, Perlis ni jadi orang dok tanya dah pegi ke Langkawi? Malu pulak nk jawab idak lagi.  Hahaha. Itu kononnya alasan tapi hakikatnye en. Suami nk bersama isterinya yg tersayang ni..hehe *kombanghidung*


Akhirnya kami berjaya sampai ke Langkawi. Naik feghi berdua-duaan melihat ikan loncat-loncatan =,=


Kami pergi selama dua hari, banyak yang xsempat dilakukan. Antaranya snorkeling dan island hoping...nak sangat, tapi redha jer la sebab pergi tak lama. Terkenang saat melihat ikan yg cantik-cantik di Pangkor. Tapi yang best sempat jumpa kawan kamii!  Emiey jumpe kawan emiey, en.suami jumpa kawan die..adil kann. Haha..


Aktiviti selebihnya kami shopping cokelat & minyak gamat. Cokelat untuk dibawa sebagai buah tangan untuk saudara mara bila kami balik kampung nanti ;)
Gambar : bersama kawan dan en.suami. Bahagia sgt time ni ;)





Dilla, i miss u so much..teringat kenangan di asrama. suka duka kita. 
Semoga dilla bahagia selalu ;)

Aktiviti Hujung Minggu Kami

Bismillahirrahmanirohim..As salam..

Emiey harapkn sume yang sedang membaca entri ni dalam keadaan sihat sentiasa. (ada ke yg tengah baca ni??) hehe.

Emiey akui agak jarang dan statistik mengupdate blog adalah sangat kelihatan rongak. Hehe #gelakkecilsambiltutupmulut. Entahla, bukan sibuk pun malah tersangat lapang sebab masih belum dipanggil untuk mengajar :(  just wait dan percaya bahawa perancangan Allah ini penuh dengan hikmahNya.

Bila tak update blog ni, ada la beberapa org kawan yg kalau chatting kejap kejap tu tanye, 'blog ada entri baru ke?' Oooo. Ni la silent reader yang dok bagi nuff emiey makan. Hikss..kebanyakkan diorang jenis suke membaca, takde blog or ada blog tersembunyi??? Hai kak ima! Hai dila! Sy dh update blog, jemput la bace ;)

Hujung minggu lepas,my bff datang atas urusan esaimennye. Jadi,tetamu datang emiey dan suami pn bawa la jalan-jalan sekitar perlis ni. Klu datang perlis taksah kalau xpegi Kuala Perlis. Kalau datang Perlis jugak rugi r takpegi ke 'mall terbesar' belah sana nun di Wang Kelian. Nasib baik pegi hari Sabtu and time hjung bulan maka tak la sesak sangat, kalau tak maunye emiey dok tarik lengan en.suami mau balik. Dengan panas terik rasa nk mencelup tepung diri ini, masak kena panas nanti =.=

Lepas ke Wang Kelian,kami ke Padang Besar kemudian masuk Gua Kelam pulak. Sangat best and teringat ingat macam lawatan sekolah pulakk..dush! Meroyan tak dapat keje lagi.

Yang Terbaik untuk Diri Kita

Bismillahirrahmanirrahim..As salam..

Kadang-kadang kita terasa bila disakiti, diherdik dan dicaci
Tapi
Kita lupa tanpa sedar kite pernah menyakiti, mengherdik dan mencaci
Dalam kesempatan untuk menunjukkan diri kita hebat dan gah.

Ya, semua ingin dipandang hebat dan gah
Tapi
Menjadi yang terbaik untuk diri sendiri adalah pencapaian yang terbaik dalam kehidupan.

Come'on,
Pikir. Selow. Selow.

Syukur Ya Allah

Bismillahirrahmanirohim..As salam..

Alhamdulillah..semua urusan berjalan lancar. Emiey tiba di rumah keluarga mentua pada 12hb, keesokkannya pula temuduga SPP iaitu temuduga untuk memastikan kami-kami bakal guru ni layak menjadi penjawat awam. Kawan-kawan tanye,

'Suami tak datang ke?'.
Memang taklah sb kena stanby dengan kes Lahad Datu.

'Jadi siapa hantar?
Emiey pn jawab abah & ma mentua

Diorg pun
'suwweettnyerr...'

Ok.

Jadi sekarang ni tengah tunggu keputusan temuduga dan dipostingkan. Rindu nak bekerja as my dream is to be wanita berkerjaya, surirumah pulak kerjaya pilihan no.2 lepas pendidik. Ermmm..jangan sahkan jawatan surirumah sepenuh masa sudahhh..

Agenda kedua pulang ke kampung jugak ialah menghadiri majlis akad nikah adik ipar pd 13/3/13. Ya! Hari yg emiey temuduga tu la. Lawa kn tarikh tu. Majlis persandingan lak pada 22hb ni. Sapo dok kg. Baung tu maghi la ;)

Agenda yang ketiga lak jumpe dua org flowergirls ku yg tak jadi ni. Hari majlisku diorg tak de :( sampai sekarang Suci & Anis Sofia panggil emiey ni pengantin. 15hb emiey balik umah ma, 18hb iatu semalam dh smpai umah mentua balik. Mau menolong apa yg patut.

Kalau kita jadi terbaik untuk seseorg tu, org tu pun akan jadi terbaik untuk kita kann  =)

Ronaldo.

Bismillahirrahmanirohim..As salam..


Engkau tiba bagaikan pelangi
Tak bercahya namun kau berseri
Tapi cukup menghiburkan
Hati ini
Seharian waktu bersamamu
Tak terasa saat yang berlalu
Bagai pelangi petang kau kan pasti
Pergi jua...


Sekali lagi bersedih atas kematian binatang kesayangan. Punca? Ronaldo tak lalu makan hampir dua bulan gk dan aku langsung tak ambk berat masalah tu. My fault :( aku ingat Ronaldo akan ok. Ahh..teruknya rasa bersalah ni. Tak nak da bela binatang, tak nak kehilangan lagi. Nak fokus pada  Ryan je la.


Ronaldo, kura-kura kecil yg comel. I will always love you.  Sape2 yg bela binatang & merasa kehilangannya pasti faham perasaan ni ni, tak suka kehilangan ni. Dari semalam moody. Malam ni emiey naik bas balik kelantan. Hope dengan perubahan tempat akan buat emiey lupa pada kesedihan ni.



Ku lepaskan kerana sayang..

Bismillahirrahmanirrohim...As salam wbt..
Sejak Khamis lepas, Ryan bersikap pelik dari biasa. Aktif sangat bergerak. Kebiasaannya lepas je Ryan makan, dia akan cari tempat die tidor. Tapi, kali ni bergerak ke seluruh rumah. Dia macam memberontak. Ryan jugak asyik menunggu bawah pintu :( Sayu hati melihat keadaan Ryan macam tu. Ryan dh mau tinggalkan emiey. Sedih sampai emiey menangis. Hampir dua tahun bersama, emiey xpernah tinggalkan dia. Camne nak lepaskan die? Sape nak bg die makan? Ryan xpnah cari makan sendiri, makan pun disuap lagi :(
Emiey dh 3x cube lepaskan ryan. Kali pertama lepas, ryan agak jauh. Terus emiey berlari ambk die balik =.= kedua dan ketiga pn camtu. Airmata memang tak tertahan laa..


Malam semalam, tergerak hati nak gitau en.suami. Bukan ape, sebelum ni nak cari kekuatan sendiri tapi xkuat =.= Lepas gtau nak lepaskan Ryan, en.Suami cakap dengan suara yang agak tinggi gak r. "mane boleh lepaskan Ryan, camne die nak hidup kat luar tu??".  En.suami letak ryan kat luar, malam dan gelap. Ryan bergerak ke depan dalam dua langkah, kemudian ryan pusing dan masuk ke dalam rumah. Encik suami letak sekali ag, jauh cket dari td. Macam td gak, ryan pusing balik. Terharu tengok gelagat ryan, Kalau emiey lepas sebelum ni, camne la keadaan ryan di waktu malam..


Hari ni Ryan agak lain, xpergi kat pintu dah. Asyik dekat ngan emiey jer. Takut kena 'buang' kot..Binatang pun ade perasaan memahami gak kan. Emiey hanya nak yg terbaik untuk ryan. Bkn nak sekat kehidupan normal die, tapi kehidupan normal die tu bahaya dan macam2 die kena hadapi sorg2 :(
Ni video latest ryan yang dah besar gedempol ni >,<
Watch "Ryan bersiar-siar di luar rumah =)" on YouTube



p/s: walaupun perit, emiey akan lepaskan kalau Ryan dah mampu jage diri sendiri. Sekarang dh mula set mind macam tu.



Resepi Soya PMC

Bismillahirrahmanirohim..Assalamualaikum wbt..

Pehh..tajuk resepi tu. Hehe. Xdela yang complicated sangat. Just nk share satu cara makan pmc (pure marine collagen) a.k.a rumpai laut asli. Sesiapa yang ada mengamalkan makan pmc ni, jangan set mind terikat dengan dua kaedah je..minum ng air & buat masker. Nope yer darling-darling. Pmc ni boleh jgk wt kerabu jadi lauk, buat agar-agar ke puding, aiskrim malaysia pun bolehhh. Tang kerabu tu encik suami cakap nk buat, nanti klu iols buat emiey akan share kt uols semua. Suke tak?suke tak >,<

Okey, sekarang kita buat Jus Soya PMC dlu..Bahan utama adalah susu soya yang dalam kotak tu, yang buat sendiri pun xpe..asalkan nama susu soya. Bahan utama yang kedua pmc yang dh siap dimasak kemudian dipotong dadu seelok mata memandang yer. Bahan sampingan adalah garam cecubit kalau korang nak soya pmc ni rasa lemak manis sikit. Dan jugak ais.

Kemudian, tuang susu soya dalam gelas kemudian letak pmc yg dipotong dadu tu ke dalam susu soya tadi. Letak garam tu disuggestkan bila buat banyak, dalam jag. Pastu letak ais. Siap!

Boleh tengok gambar yer, ikut turutan dari atas ke bawah.

Gambar 1 tu pmc yang emiey gunakan,menyesal letak sikit sebab pmc langsung xjejaskan rasa soya. Buat lagi lain kali,emiey nak buat lagi nak letak banyak-banyak. Emiey punye pmc tu nampak kuning kan sebab ni pmc ungu, bau kuat sangat. Jadi emiey letak sikit cordial jagung masa masak, sikit je.xrasa jagung pun tapi bau wangi. Nak hilangkan bau jugak emiey letak daun pandan masa masak. Memang pmc ungu sangat kuat baunye tapi nilai nutrisi lebih banyak dari pmc kuning.

Gambar 3 soya pmc yang dah siap! Emiey xletak ais pun sebab masih pantang benda sejuk ni. Plus, emiey bukan penggemar minuman sejuk =)

p/s : ni resepi untuk bantu sesiapa yang susah sangat nak makan pmc sebab rasa & baunye. Soya pmc ni rasa soya je, tapi xbau & xrasa pmc pun. Haa..kan dh dapat minum pmc tanpa takut lagii *cakap kat diri sendiriii =.=

1.3.13

Tq so much my darling, Mohd Fariz Mohd Noor for the perfect surprises ♥

Alhamdulillah, terima kasih ya Allah kerana masih meminjamkan nyawa ini padaku. Masih pula mendapat cinta &amp; kasih dari suami dan keluarga serta sahabat. Jauhilah sebarang bencana dari kami, lindungilah kasih sayang ini. Amin Ya Rabbal Alamin.

Macam tak bersedia pulak nk tulis angka tu. Macam tak caya. Jap, nk calculate.Haha...Welcome my sweet &amp; pretty 24!!

Next update, coming soon. Semoga kalian turut dirahmati. Amin.

Restoran Embun Dingin

Bismillahirrahmanirrohim...As salam wbt..


Kejadian yang berlaku dua malam lepas iaitu en.suami telah membawa pn.bini nya yg comel ni untuk makan steambot. Kesian agaknye dok tengok pn.bini nye gigih berpantang. Hehe. Pantang ler sangettt =.=


Memang emiey suke makan stimbot ni. Klu kt melaka tu, berkali-kali dh ke Seoul Garden walaupun mahal, tu ler keje..perabih duit elaun jaaa. Tapi, yg best kt Restoran Embun Dingin di Perlis ni murahhhh, rm10 jaa baq angg. Makan la byk mana pun. Tempat pn ok la, turut disediakan pondok-pondok kayu yg selesa utk sebuah keluarga.


Malam tu berdua je ngan en.suami, kunun2 candlelight dinner gitu. *shasyul shasyul sebut dlm hati :P


Nahhh..gambar makanan termasuk muke pn.bini yg bulat bagai dipam dengan perasannyer. Tapi, faktanya berat badan kite dh naik 3kg lepas kawen ni..hik33


Hari ini hari raya

Bismillahirrahmanirrohim...As salam wbt..

"Hari ini kudatang riang,tersenyum buatmu senang..bla blaa" bersuara merduku di petang hari. Puii! Ini semua poyoo! Cheq suko benar kat johan yang pandai tiru sore awie tu baq angg..*merosakkan loghat negeri org ja..

Sebenarnya hari ni genap 14hari emiey berpantang, pergi check tadi xde pape cume doktor pesan supaya suami pakai kondom atau makan pil perancang, ni untuk rehatkan rahim emiey pada masa terdekat ni. Baik doktor >,<

Yang penting hari ni nak beraya jugak! Sempena lepas pantang. Emiey xla bermaksud nk makan bebas apa saje, masih akan memilih makanan. Contohnye, sayur-sayuran masih dielakkan kecuali sawi, buah-buahan & makanan laut juga akan dielakkan. Tadi pun dah beli susu HL yang mengandungi asid folik. yummy yummy! Dah jd penggemar susu ni, xtau pulak yg rasa susu HL ni sedap..beli yg original flavor & my feberet flavor, stoberry.

p/s : Selamat Hari Raya. Gong xi! Gong xi! =,=

Say NO to Valentine's Day.

Bunting pelamin tapi tak kekal

Bismillahirrahmanirrohim...As salam wbt..

Topik Wanita Hari Ini pada hari ini mengenai bunting pelamin. Tergerak hati pulak untuk buat entri ni. Kalau diikutkan emiey pun bunting pelamin. Dua bulan berkahwin disahkan mengandung tapi dalam jangka masa hanya 5minit kemudian doktor berterus-terang yang emiey disyaki dah keguguran. Waktu tu nk gembira & sedih dalam 50/50.

Bila dibawa ke hospital,semuanya jelas yg emiey dah keguguran tapi terpaksa ditahan wad buat sementara waktu. Berfikir jugak lah ape yg menyebabkan keguguran ni. Emiey ada darah rendah masa waktu belajar lagi, sepatutnya emiey dah ambik asid folid awal2 lagi untuk menambah darah & memang berharap dapat mengandung awal sementara tak kerja lagi ni kan. Tapi, org2 tua cakap normal la sebab kandungan pertama, kurang persediaan dari penjagaan lagi. 

Agak sedih atas ape yang berlaku, disahkan bunting pelamin tapi tak lama :(

Jadi, pada sesiapa yang merancang untuk berkahwin kena buat persediaan dalam soal mengandung awal ini juga. Mana tau rezeki dari Allah nak bagi awal kan. Kena jaga kesihatan, ambik ubat yang bersesuaian dengan diri. Emiey harap xde org jadi macam emiey, gugur kandungan pertama sangat pedih. Tak tau nak ungkapkan macam mana. Jadi masa awal2 syak dah mengandung tu kena pergi check dan buat penjagaan yang rapi sebagai bakal ibu.

Cuti tapi tak cuti

Bismillahirrahmanirrohim...As salam wbt..

Ermm..semua org bercuti,balik ke kampung takpun keluar jalan-jalan..ok, emiey baru je sihat jadi tak boleh nak ke tempat ramai orang  ag, at least dok rumah tengok tv same-same. Oh my hubbyy. Ermm..hari ni dari pagi kena kerja. Sampailah tika dan saat entri ini ditulis.  Esok tak pasti lagi, yang pasti hari rabu en.suami kena cuti jugak untuk my check up. Haraplah dapat cuti satu hari bukan separuh hari. Hehe.

Kadang-kadang rasa macam kahwin dengan doktor, asal en.suami dapat col je dapat arahan, kena keluar. Kunun-kunun macam dapat oncall.

Tapi sekarang ni rasa macam kahwin dengan tukang masak lak. "Abg kena masak laksa hari ni" =,= Disebabkan en.suami sangat pakar masak masakan yang terkenal di Kelantan iaitu nasi kerabu, laksa & nasi dagang jadi bos a.k.a pegawai atasan die pn mintak tolong die sediakan untuk satu jamuan esok. Dengarnya majlis besar jugak tu.

Dulu masa kapel xpaham lagi kerja en.suami ni, selalu gak merajuk. Sekarang dah tinggal sebumbung baru paham kerja en.suami. Suamiku anggota tentera. <--ending mau dramatik ^_^

p/s : Bosan. Tak de citer best malam ni :(

I wish you..

Bismillahirrahmanirrohim...As salam wbt..

I wish uols Gong Xi Fa Cai and i wish my hubby Happy Birthday! Hari ni, 10 februari 2013 genap 26 tahun usia encik suami. Lepas tengok cerekarama "Suamiku Jururawat",memang dok gelak sakan sebab Tomok a.k.a suami a.k.a jururawat yang poyoss itu, tepat jam12 (xde la tepat sgt,hee) emiey pun wish happy birthday kat encik suami. Kedengaran sound effect yg sgt tepat pada masanye (pandai diorang wat keje :p). Bunyi bunga api..phewww pank!phewww pank! Pank! *betollah bunyi bunga api camni eh. Meriah kan sambutan besday encik suami. Hehe. Apa yg emiey buat? Buat kek batik jer,plannyer nk buat kek coklat tp emiey teringin sangat nk mkn kek batik *so selfish punyer bini tambah sempoiyoyos je buat kek batik untuk birthday husband. Hik3 Alhamdulillah, malam ni kek batik dah licin..family angkat datang melawat td, pastu agih kat jiran-jiran sikit masa perjumpaan mesyuarat tingkap. Tak baik membazir..tu kan amalan syaitann Ucapan untuk suami, moge terus sihat & dimurahkan rezeki untuk menjaga keluarga kita. Dan moge cepat anak *dalam ucapan pun, puan isteri mau faedah ats keinginan sendiri =,= Gambar : mengada nak tempek gambar kawin

Kebaikan & Khasiat

Bismillahirrahmanirrohim...As salam wbt..

#MENGAPA MESTI CUBA RUMPAI LAUT ASLI#
1. Sangat berkhasiat utk kecantikkan kulit dan kesihatan dalaman.
2. Merupakan makanan tradisi org jepun, korea dan china, serta org sabah (dikenali sbg latok di sabah).
3. Sekarang mulai popular di Eropah dan malaysia juga.
4. 100% asli tanpa apa2 campuran bahan kimia, maka tiada kesan sampingan.
5. Harga yg murah dan menjimatkan berbanding produk kecantikan dan kesihatan yg ada dipasaran.
6. Produk kecantikkan dan kesihatan yg ada dipasaran mengandungi bahan kimia, perisa dan pewarna.
7. Sesuai utk lelaki dan perempuan kecuali perempuan baru mengandung, lepas bersalin dan kanak2 bawah 2 tahun.

# KHASIAT RUMPAI LAUT ASLI#
-Menurunkan berat badan dan menstabilkan hormon
-Meningkatkan sistem imun dan metabolisme badan
-Menyihatkan rambut dan kuku
-Menguatkan sistem abdomen dan memelihara kalenjar tiroid
-Mengurangi proses penuaan seperti kulit muka berkedut
-Mengurangi selulit atau lemak berlebihan
-Memberikan tenaga
-Melancarkan peredaran darah
-Menguatkan tulang dan sendi, menjauhi artritis dan osteoporosis -Meningkatkan sel rawan, ligamen dan otot
-Merawat penyakit gout
-Mencegah kanser atau barah
-Menurunkan tekanan darah tinggi
-Meningkatkan fungsi penghadaman, merawat gastrik
-Anti bakteria
-Merawat anemia
-Menurunkan tahap kolesterol dalam tubuh
-Menyerap lebihan garam dalam tubuh (lumpuh)
-Melicin, menegang, dan menghaluskan kulit
-Mempercepatkan pengecutan jerawat dan menghapuskan parut
-Merangsang penghasilan sel2 baru kulit, menyembuhkan luka
-Menstabilkan kandungan gula dalam darah (kencing manis)
-Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas punca penyakit
-Menberikan rasa kekenyangan kerana kaya dgn serat (diet)
-Memelihara usus kecil (mengelakkan sembelit atau buasir)