Pasangan untuk Ryan

As salam...

Dah lama tak cerita pasal ryan kat sini.  Btw, ryan dah sangat besar, and very healthy dari pandangan mata kasar la sebab tak pernah bawak jumpe doktor veterinar lagi, insyaAllah it will =)



Ini Ryan yang semakin sihat dan ofkos semakin berat.  Tapi kan, ryan makin comel.  Latak je dalam bekas air, terus dongak kepala bukak mulut minta disuap makanan..nak makanan yang warna merah jer, yang warna hijau tak nak (makanan jenis dedak ade dua kaler, hijau n merah).  Kalau dilepaskan kat luar, ryan akan meround ke serata bilik barulah die akan duduk berehat and sometimes tidur kat tempat jenis yang celah-celah longgokan beg, kain ataupun tempat gelap.  Kalau aku nak cari, kat tempat-tempat jenis macam tu la, konpem ada..

Sekarang ni bila ryan makin membesar ni, aku dok pening nak hantar die sekolah kat mana...aihhh! ingat budak kecik ke..huhu..maafkan saya *tiru gaya zizan.  Sebenarnya fikir nak letak die kat mana, cadangnya nak tinggal pada encik tunang tapi ofkos encik tunang takkan jaga die sebagaimana aku jaga ryan..pergi pasaraya pun masuk dalam poket cardigan, pergi camping pun bawak, pergi jalan-jalan makan pun masuk dalam handbeg,  okeyh...buktinye

ini masa camping di Lanchang, Melaka..nampak tak tu cikgu myra bawak Ryan..semua murid sukakan Ryan and cakap Ryan comel! *oops, patut lah Ryan makin kembang. dushhh! =.='


keluar dengan guru prasekolah SK Parit Gantong & PPM pun bawak Ryan, diorang dh kenal dengan tebiat 'mama Ryan ni'

Okey, sambung cerita..jadi, aku fikir nak beli seekor lagi kura-kura kecik betina dan bela dalam bekas yang berasingan kalau duduk ngan encik tunang tinggal kena bagi makan je la sebab ryan dah ada kawan dalam bekas.  Kenapa nak bela kura-kura betina tu dalam bekas berasingan? sebab takut Ryan yang besar ni buli kura-kura betina yang kecik tu, habit kura-kura suka tindih kawannya.  Lainla..kalau ada sesiapa yang punya kura-kura kecik betina ingin dipasangkan dengan Ryan, bolehla kite berbesan..auwww!


Fikir pasal Ryan macam fikir nak bina keluarga. Urmmm...k bai!


4 comments:

myra yusreena said...

hahahh aww suwitnyee "mama" ryann..haha kite xde kure2 laa..kalo x da lamee nak berbesan ngn cikguu.. haha :D

ainraus said...

eh. keluar dgn aritu pun dia ada ke????????????

Citarasa Rinduan said...

lama akak tak guling2 ke sini

setuju sangat2.. walau apa y berlaku, biarlah awak y jaga rayan.. tak ada sesiapa y boleh jaga sebaik awak..

kannn

Liza Razak said...

comelnye ryan..x dpt lah kita nak berbesan sbb saya ada burung dan kucing je