Selamat Ulangtahun Sayang ;)

As-salam...

Februari, genap setahun aku menjadi BLOGGER.  Gembira, banyak sangat pengalaman yang aku dapat, biarpun aku mula aktif berblog pada bulan Jun tahun lepas..



Sambutan ulangtahun mesti ade belon kan..

Err...muke garang sebab kepenatan masa uruskan Karnival Permainan Tradisional yang berlangsung pada 25 & 26 Februari..;)

alamak, banner cam ulangtahun perkahwinan lak..tak tau tak tau *innocent face.

SELAMAT ULANGTAHUN!!
Terima kasih pada semua yang menyokong Dunia Emieysandra selama ini, jangan malu-malu untuk mengenali emieysandra yang sebenarnye, seorang pemalu. err? ;)


 yeay! belon lagikkkk..

Just a quick update, dah kena tidor..esok pagi-pagi ade lawatan ke UIA. Dah lama tak berblogwalking membalas jejak rakan-rakan, cume bila ade kelapangan je aku membalas secara rawak. Bukan sombong tau, masa untuk diri sendiri pun tak de, camne tu? ce citer ce citer ;p..Semester ni agak sibuk dengan pelbagai program.  Nanti ada masa, memang aku akan pulun blogwalking yer sayang-sayang semua. ;)

 
 tahun berganti tahun, 
hari berganti hari, 
saat berganti saat,
aku masih dengan diriku,
 melalui saat jatuh bangun,
menjadi semakin dewasa.


current mood : merindui seorang ibu yang melahirkan aku 22tahuntolak1hari yang lepas.


daa..
adioos!

Bila kami bergabung..♥

As-salam...

Hai awak awak..saya dah kenyang!! tetibe ber'saya' 'awak'..sopannyer anak sape la ni. Motif: baru je siap makan, rumet suapkan..~lalalala...kenyang perut suke hati. Bila dah kenyang perut, moh la aku nak tunjukkan gambar yang berdozen-dozen menunjukkan muka keriangan.  U all kena tengok, supaya aura keceriaan tu turut melekat ke pipi-pipi comel dan mulus anda sekalian.  *perasan!


Ini antara barisan artis yang menjadi cover pada entri ni.  Cantik kan mereka semua, kalau nak buat tempahan model pegang pokok lalang, boleh la cepat-cepat contact i kat facebook..~miahahaa (jangan maraa ha, nanti kena jual ;P)

 pose sebelum naik bas..nampak je kamera, terus buat macam-macam gaya. Bagus kan model pree nih..kih3.


inilah muka keriangan bila program yang kami uruskan berjalan dilaksanakan dengan lancar.  Congrats pada semua! tak leh bellah, muka tuan belog kena la besau berkilauuu.


Panas mentari tak dihiraukan asalkan dapat mengisi ruangan dalam memori DSLR tu..


 Ni masa sesi mengucapkan selamat tinggal kepada pihak SK Kesang Tua  yang kami lawati atas urusan program BIG. 


cepat berikan pose menarik anda! ;p

 masa tunggu drebar bas datang (ntah pi lepak mane la pokcik nih), masa yang anda haruslah digunakan sebaik mungkin.

pose lagik! time nih semua kena pandang atas eh...tak kira ah, aku nak tengok depan gak. huhu.

 
iklan tepon jap, jual mahal mahal..yeah!
*keychain tepon masing-masing ditaja oleh kak Ima (salah sorang classmate).
Mekasih kak Ima..
Kasih sayang melimpah ruah ke ladang gandum buatmu!


ini pasangan...err??

 
jangan tengok pada jejaka yang tengah berjalan tu.
*saje, nak bagi yang tu jadi tumpuan ~lalalaa
=.='
 
ini lak cendol ye abang-abang bujang, akak-akak & adik comel.
kalau u all tengok post ni time tengahari mesti terliur dan terus keluar pergi beli kan. Harus. 

 
Tak pe, tak perlu susah-susah pi beli, tengok kitorang makan je eh..slurpp! sedapnyerrr..


Itu la..bila kami bergabung, kacoh jadinyer lebih-lebih lagi kalau depan kamera.


 Sekian sahaja, coretan bersama geng Preschool Of Roxs.
Moga terus tabah, setiap cabaran hadapi dengan tenang.
Senyuman pasti takkan hilang. ;)


all pics credit to Laily's Flower.

daa..
adiooss!!

Kepada sesiapa yang berminat untuk jadi model.

As-salam...

Hai kawan-kawan yang dikasihi sekalian, terutama sekali kepada cewek-cewek ganteng..



anda minat berphotoshoot?



anda minat untuk menjadi model




Kalau semua jawapan tu ya.jom baca lagi dengan penuh bersemangat waja...;P

 
Evagurl Izma tengah buat contest iaitu SHOW ME YOUR POSE.

How to join?

  1. Follow these blogs and like this fan page:
    1. Evagurl Izma (Organiser)
    2. Khairul Azkar (Photographer)
    3. Mohd Faiz Khalil (Photographer)
  2. Post an entry title " SHOW ME YOUR POSE CONTEST"
  3. Link this entry in your post.
  4. Put the banner above in your entry. 
  5. You have to upload 3 pictures of yourself (with the best pose) which are close up, half and full body. 
  6. Write something about this blog. (www.evagurl.com)
  7. Then write a simple statement/essay on 'Why I want to be a model?" in a creative way.
  8. Leave the link of your entry in the comment box below. 
  9. Promote this contest to others.

Requirements?
  1. This contest is opened to all girls from 19-25 years old.
  2. This contest is also for the beginner/ newbie. If you are already a model, you are not encourage to join.
  3. Must be your own photos, do not use other's photo.
  4. Original photos, no editing.
  5. This contest is opened to muslimah only. If you are free hair, you can join but you must wear hijab in all of your photos. It is because the prize (photo shoot session) is based on muslimah theme.
  6. You have to show your best creative pose because we will analyze you based on your pose. If you are pretty enough but you do not know how to pose, you may be rejected.
  7. Judges are Evagurl Izma, Khairul Azkar, Mohd Faiz Khalil and other photographers.
  8. The last date for submission is 21 March 2011.
  9. The photo shoot will be on 9 or 10th April 2011. Any changes of the date will be inform later. 
  10. The photo shoot will be in KL area only. Plz noted that. Thank you.
  11. If you do not fulfill all the criteria and requirements above, your submission will not be approved.

Prize?
One FREE PHOTO SHOOT SESSION with us! Make up artist will be provided. The photographers are Khairul Azkar, Mohd Faiz Khalil, and others.


Benefits?
  1. This is your first step to move into this modeling field.
  2. You will have your own experience and your own awesome photos which have been captured and edited by those famous photographers!
  3. We will guide you and share our experience on how to pose and make suitable facial expressions in front of camera.
  4. After you have involve in this photo shoot, you can start to have your own portfolio!
  5. Once you have been recognized by others, you'll get/offer more job after this. Insha Allah.
  6. If you have hidden talent and you are qualified enough, you may be offered to join some good modeling agencies after this.

sesiapa yang berminat, boleh terus ke link ni




psst : kalau aku nak join, agak-agak layak tak? =.='

i heart them bery much!

As-salam...


Hari Sabtu hari tu kannn..kitew pergi dating toww. Seronok pergi dating tow, tapi kitew bukan dating untuk tebus Valentine tow..sebab cikgu kitew dulu pernah kata Valentine bukan cara Islam tow..jadi, saudara-saudara seagama kena tow, tow tow! << ade rase nak bagi penampo cap ayamas tak? okey, tak yah jawab. -_-"



Baiklah, sekarang bermula cubaan untuk mengawal kuantiti gambar dating sesama jantina ke dalam entri mengade-ngade cap ayamas ni..suke tak? ;p

 Perkenalkan pasangan triple hot..uwaa..
Pose sambil menunggu makanan yang diorder sampai.  Muka harus berseri-seri walaupun perut sedang menyanyi lagu nasyid. *sopan seyh. ;p


 Ini jugak pasangan triple hot sayer..
*diorang sayang saya*..tetibe..
orang kat tengah tu memang dah tak sabar untuk ngap!

Dah sampai, yeay!! sesiapa yang belum makan tengahari lagi, sila la berasa lapar hingga meleleh air liur..hahaha.  Kitorang order satu set pizza ape ntah namanye, yang aku tahu ade cheese dan crunchy. 

dah siap atas pinggan ni, ape tunggu lagi?

okeyh..pinggan harus kasi licin beb walaupun makan dengan penuh etika keperempuanan. ;)

Alang-alang keluar ni, kitorang buat kejutan hadiah untuk Ain ni. Comel kan hadiah yang aku, Dila & Am (rujuk gambar) belikan.


 kad ucapan..tak boleh belllah,
Thank You For Being Our Friend.
withDila, Am, Mira.


 Mengade..aku nak posing gak!
 
Last, cube tengok kasut ni..wooo sangat tinggi, kalau aku beli dan  pakai pergi jalan-jalan, nampak pelik tak? okey, tahu tahu. ;p


Mereka bertiga tu, compartment mate aku dulu selama hampir tiga tahun gak la. Aku pernah gak citer pasal diorang di entri ni.
Susah senang, ade masalah mesti share same-same.  Sekarang, dah tak boleh macam dulu da. Tapi tak pe, walaupun dah jarang jumpe, persahabatan tetap terus terjalin.


Sekian sahaja, cerita untuk dikongsi.
daaa..
adiooss!

Pernah kena marah?

As-salam...


Seumur hidup kita ni, mesti la pernah kena marah kan.  Tipu la kalau tak pernah, paling tidak pun dengan mak ayah kita kan.  Apa rasa bila dimarahi? sedih kan. rasa nak nangis. rasa nak tumbuk orang tu balik pun ada kan.  Semua rasa bercampur, paling kuat rasa geram la kan.  Nak pulak kalau kena marah depan khalayak ramai.  Jatuh meleleh beb air muka ensem dan cun kan.  Muka bagai udang kena bakar pun tak de siapa peduli kan.  Kipas susah mati pun konpem menyorok kat belakang je.  Nak pulak orang yang marah tu orang besar in bracket berpangkat tinggi jadi walaupun sakit hati dan ada rasa nak melawan...tapi tak boleh lawan, bagai diluah mati mak ditelan mati bapak (asenyer dah betol peribahasa nie.)




Pernah kena marah tak? Apa reaksi bila kena marah? dan apa kesan yang u all rasa lepas kena marah?


o'O.. 0_0'


Pengalaman aku.
Pernah kena marah, banyak kali dan selalunya dari ma ;)
tapi yang terbaru pagi tadi. Sedih amat lorh :(

Kesannya lepas cakap-cakap dengan rumet, aku pun mula pikir baik terima dari sudut positif kan.  Mungkin itu kelemahan aku, jadi perbaiki la. InsyaAllah, tak rugi pun.  Ianya satu pengalaman dalam melangkah lembaran baru yang mungkin penuh dengan cabaran kan.
  Tapi kan, tetap rasa GERAM lagi ni..terima pada kawan-kawan yang sudi memberi sokongan dan nasihat. ;)

daa...
adioss!

Tutorial : Pages dan Labels.

As-salam...


Di awal entri ni, aku mohon maaf sangat-sangat.  Baru hari ni ade kesempatan untuk menjawab pertanyaan mengenai tutorial yang kebanyakkannyer lanjutan dari tutorial buat tab menu comel.  Ramai gak yang tanye, jadi tak nak menghampakan diorang, meh aku tunjukkan. Okey..gud, dah cenyum cenyum aneh tu ;P

Macam mana nak buat tab menu yang macam aku punyer tutorial dan lagu tu?


Tab menu TUTORIAL 
:- dengan menambah widget pages dan dalam satu page aku link kan setiap tutorial tersebut.  Jadi, setiap kali siap satu tutorial, aku akan menambah link ke dalam page tu.


Cara untuk menambah widget pages.


Dashboard - New Post - Edit Pages

klik untuk lebih membesar.



Kemudian, ambik new page untuk mulakan page yang dimahukan.Ruangan page ni macam ruangan post entri macam biasa je.  Bezanya nanti u all akan publish page bukan publish entri.  Aiyaa..u all paham nggak? =.='


Ini ruangan page yang aku buat tutorial tu.  Semua tu aku kena link kan macam biasa, leceh sikit la kalau setiap kali siap satu tutorial, kena la linkkan kat situ supaya mudah u all cari jugak kan. Okey, aku dah ulang ayat yang kat atas eh. =.='


Dah siap, u all pun tekan la Publish Page  yang ada kat bawah tu, sory, aku tak buat penunjuk dalam gambar tu so kena pandai-pandai la cari. ;p



bila u all dah Publish Page tu tadi, kuar la mende alah ni. Ape ni? gabra jap eh. ;p

Blog sidebar = gadget pages akan kuar kat sidebar.
Blog tab = gadget pages akan kuar kat atas body post bawah header.
No gadget = gadget pages takkan kuar, tapi pages ni ade.  Dengan cara ni la, aku guna untuk buat  Tab Menu Comel  tu. Pages tu stil ade, tapi aku gantikan dengan kotak tab aku buat sendiri.




Baca lagi untuk paham. Uwaaa...pelisss aku harap u all semua dapat paham nih.
(risau u all susah nak paham)



Bila Save and Publish tu u all ambik la View Pages dan ambik la link url yang ada kat atas tu.



Nah..paham tak ni? kalau tak paham, cuba bace entri ni semula eh..=.='




Tab Menu LAGU
:- dengan menambah widget label. 


Cara untuk menambah widget Label.

Dashboard - Add a Gadget - Labels


Ini ha, labels dah kuar.  Opss, sebelum tu u all ni ade label tak setiap entri u all tu.  Kalau tak label ag, cepat-cepat label baru la dapat detect dalam widget ni. Kalau nak show semua label boleh la tick All Labels dan kalau nak pilih tajuk tertentu je tick Selected Labels dan edit apa tajuk yang u all nak show.



Kemudian SAVE.

Bila dah SAVE, ia akan kuar kat page blOg kite.



Kalau nak buat tab LAGU tu,aku publish widget label kejap je untuk ambik url link labels lagu tu je, kemudian remove widget labels tu. Jangan risau, link tu tetap jadi okey.

 link url macam aku bulatkan merah tu (bulat kah?)



Entri ni khas menjawab pertanyaan rakan-rakan serta pembaca blog ni.  Aku harap u all faham eh, sebab aku pun berjaya hasil try and error.  Kalau tak dapat paham pun, sekurang-kurangnya membantu la u all cikit eh.  Kalau tak paham jugak, jangan marah wa lagi, udah cukup kaw wa dimarahi tadi... >__<'
xmo tacing-tacing ah..


daa..
adiooos!

Maaf..kau & aku berbeza.

As-salam...


kita selalu minta orang supaya faham kite,
bila diorang tak faham,
kita marah-marah, mengamuk.



Setiap insan berbeza,
belum tentu apa yang terkandung di benak fikiran kita sama dengan apa yang difikirkannya.
Teruslah cuba memahami, cuba..cuba dan cuba............


Dalam mana-mana perhubungan pun,
saling memberi dan menerima amat penting.


ko faham aku, aku faham ko. titik.


daa..
adiooos!

Gathering Blogger Melaka.

As-salam...


12 Februari 2011
Gathering Blogger Melaka.

 
jumpe sis Intan yang comel.
salah sorang organizer gathering bersama Heidi Shafiq.


jumpe Nurulchumel and his Mr Bobo.
thanks sebab sudi datang jemput tau! 


dan jugak eykameow dan akmal!

time ni kitorang same tinggi, yeay!

lepas makan, ade lucky draw dan tiga nombor kat atas tu tak bertuah!
sedih, tak pernah bertuah pun. *tacing2..;P


Actually nak ambik gambar dengan semua orang, 61orang tu semua..Jadi, aku ambik la semuanye secara bergather-gather..name pun gathering kan..;P

ni pun ambik dari entri NurulChumel.


Gathering ni dihadiri seramai 61orang, ramai kan..kan..


psst : masih takde mood nak menulis, dipenuhi gambar & sdikit caption, sory ea.
dah ade update lain dari sini dan sini.



Yang lain-lain pun cepat la update, nak bace citer dari u all lak ;)

daa..
adioss!

Tiga hari tanpa blOg?

As-salam...


Sebelum kata apa-apa, jom dengar lagu ni?

SPEAK NOW.



dah boleh cakap sekarang ;p
Iklan tengah-tengah malam lak.  Bukan ape, aku dok menggiler dengar lagu ni, tapi terbantut lak sebab tak boleh bukak kuat-kuat dalam bilik sebab rumet comel aku ni tak suka, it's okey je sebab aku hormat cara die.


Merujuk kepada tajuk di atas<<<<< apsal skemA ni, dush3..;p
Aku dah tiga hari tak update blOg..kenapa..


sibuk kah?

ketandusan idea kah?

sudah bosan pada blOg kah?



ha....jawab-jawab...cu jawab teh. ;p
Ades..gelisah ni nak jawab sebab aku pun tak nak perkara sebegini berlaku lagi<<<< adess, ayat skemA lagi..dush3.  Mungkin disebabkan masalah yang aku hadapi yang buatkan aku camni, perlukan masa untuk diri sendiri dan mengalih perhatian ke arah perkara-perkara lain contohnya kepada BUKU! errrk??! ;P


Cantik la Taylor Swift ni, aku dah berkenan kat rambut die, bibir die..mata die...aarghhhh! apakah tandanyer ni? mengOng tengah-tengah malam..;p



pssst : Esok ade aku pembentangan dalam kumpulan yang besar, doakan aku supaya buat yang terbaik yer.
Psst : Sekarang pun dah tak bermuka buku, tak pela..biar aku bahagia dengan blOg je la, ada kawan jugak kan. 
daaa..
adiooooos!

sOry sangat-sangat

As-salam...


~ gambar sekadar hiasan dari google, ehehe..aku suke sangat kat akak nie~



~sila klik untuk bertambah besar yer ;P~

Semua komen tu aku xapprove lagi.  Rasa bersalah jugak sebab masih tak dapat penuhi semua permintaan tu.  Bukan aku tak nak ajarkan, tapi tak de masa la sayang-sayang semua.  Mungkin mereka dah jumpe tutorial kat lain.  Ok jugak tu,daripada tunggu aku entah bila la. InsyaAllah, kalau ade masa aku akan jawab semua tu. Untuk Syasya yang minta tutorial buat favicon boleh cuba jenguk tutorial kat sini. Kalau ade yang buat permintaan atau pertanyaan tutorial macam ni, aku dah approve means jawapannya dah ada dalam entri tutorial tu.


psst : balik kelas petang tadi ngidam nak makan megi. puas hati dah dapat makan ;)
psst : Geram dengan Macy. Cepat undelete! ;P
psst : rasa nak merajuk dengan seseorang. Hati rase terluka :(


daa..
adioos!

Cuti berjaya digunakan sepenuhnya.

As-salam..


Sekarang aku cuba menaip dengan kelajuan maksimum kerana mata dah menggesa kaki ke katil asrama yang dirindui selama seminggu ni..~hohohoo..;P


Alhamdulillah sampai dengan selamat ke Melaka ni, jam teruk gak sepanjang jalan Kelantan - Kuantan dan Kuantan - Melaka ni. Kuantan?? uhuk3, nak batuk lak..oksigen pliss! ;P

~nak cuti ag, cepat la..cepukk baru tau, kalau dah belajar jadi lah pelajar ;p~


Masa perjalanan tadi, bila nak hampir je ke IPG tercinta.  Aku dah terbayang muka-muka pensyarah dan tugasan-tugasan. Oh, baru ku sedar aku dah terlost contact dengan semua objek-objek tersebut selama seminggu (pensyarah + tugasan = objek yang bernilai ;P) ..ceiit!


Tapi kan, tapi...tapi dan tapi lagi aku rasa seronok la memikirkan cuti selama seminggu telah digunakan dengan jayanya.  Kira bagus la kan aku ni, menghargai masa..~hohoho lagi.  


Cuti kan holiday! opss, semua orang dah tau ler..
Jom ikuti rentetan aktiviti aku yang banyak sepanjang minggu ni..




 
 get ready untuk bercintan cintun dengan tugasan dan assignment, hooray! ikhlas ni ;P



apsal ini budak ade dalam entri nih???!


psst : banyak dugaan sebab takde tiket, so kena tumpang 'si die' ke Kuantan dulu pastu naik ngan family Macy untuk ke sini. TQ awak & budak tecik Macy!.


daa..
adiooss!

Hari Lepak Sedunia!

As-salam..

Jangan tersalah paham, hari lepak sedunia hanya diiktiraf di dunia aku, jer,di Dunia Emieysandra, yeay!

time ni kuar outing konon-konon nak teman si die g tengok tempat kajian bagi projek si die & geng.


bOleh lak berhenti tepi jalan kat Lapangan Sultan Ismail kat Pangkalan Chepa, ambik gambar sat. 


yang ni memang berangan jap, jadi model...ehehe, but, kak Izma kata aku nampak malu-malu lak, tak layak la nak berphotoshoot depan fotografer len, depan pakwe sendiri pun malu..ceiit!



i lOve Kelantan!



ha..ni la, tempat kajian si die tu, kilang bata.  Suke lak gambar ni sebab aku nampak innocent jer..ye k? ;p


Okey, time ni kitorang gerak ke Kota Bharu Mall untuk jumpe Am.  Kawan aku, tapi si die lak beria-ia nak jumpa.  Biasa lah, habis semua member-member aku die kamceng. ;)


jumpa Am kejap je sebab hari dah petang takut balik lambat, emm..memang sampai umah lambat pun, huhu ;P


dan..dan..dan..............
masa turun tangga tu, nampak Kak Mek! owh.my classmate pulak, ehehe.
Jumpa dulu, tium-tium mana yang patut sebab tak boleh lama, kena bergegas balik.


Masa dok bergegas nak balik tu, boleh lak nampak kedai asam..berhenti jap, beli asam..Aku kureng sikit makan asam ni, tapi dah pompuan..ade je time beghase nak makan tuuuuuuuuu ;P



Seronok lak, kalau hari-hari leh kuar lepak camni dan ade pulak jurugambar F.O.C yang boleh bertindak sebagai personal photographer..cesss, berangan sajer.


Actually, si die a.k.a Tupak Suto (nama pesbuk) baru nak berjinak-jinak dalam bidang gambar DSLR, jadi kalau sesiapa yang ada add die @ friend dengan die, boleh la bagi komen yang membina pada gambar-gambar yang diambil die *pomot-pomot  ;)



pstt : tengahari ni nak gerak pi Kuantan, pagi esok lak baru bertolak balik ke Melaka.  Uwaaa..sape yang dah nak abis cuti CNY..meh meh, nangis sama-same ;p