Tips : Apa nak buat bila putus cinta

As salam...

Hari ni aku nak bagi tips.  Yela, kalau boleh nak memotivasikan orang lain dan juga diri sendiri.  Uishh, menggigil nak taip takut la kalau merosakkan anak orang lak bila die ikut tips tips dari aku ni.  haha..eh, don't worry la, aku guna cara yang diyakini selamat ;)


First and the foremost.
*Menangis
Menangis la sekuat hati eh selaju air terjun panching pun boleh.  Kerana dengan mengalirkan air mata tu, u all dah melepasakan segala bahang kekecewaan.  Kalau banyak sangat bahang kekecewaan tu, menangis la menangis la dan lagi dan lagi. Ada juga orang yang tak boleh menangis, boleh la rajinkan diri pergi kupas bawang merah dan bawang besar..tup tup ada Mak cik Jah berkenan boleh buat menantu kan. Tak pun, dia hanya gelak bila tak mampu mengalirkan air mata.  Tak pe, gelak la sepuas-puasnya pastu bila keseorang baru nak menangis.  Tak pe, ikut kesesuaian masing-masing. ~oh me, please be serious la. entry serious ni =.='


Second
* Fikir
Buat apa-apa kerja pun kena fikir.  Kerja memulihkan diri dari putus cinta lagi kena fikir banyak-banyak.  Aku bahagikan kepada dua yang aku rasa sangat penting.


1) 'Kalau ada jodoh, tak ke mana'. Ini ayat famous bila orang tanya kenapa putus cinta dan bla bla bla..u all pun keluarkan ayat ni, kan kan?.  Betul la, joyah joyah sekalian.  Kalau dah putus cinta tu ada lah yang berlaku antara pasangan tersebut dan berfikiran positif adalah harus.  Bercinta tu adalah kasih sayang, takkan mudah untuk lenyapkan kasih sayang kan.  Kalau ikatan kasih sayang tu kuat, maka akan bertautlah kembali.  Kalau tak, makin menjauh la ~dah macam ayat pakar motivasi dah ni.


2)'Aku kena fikirkan diri sendiri'.  Hamboih, ketara sangat tengah jual ikan ni (selfish).  Ya, u all kena fikirkan masa depan sendiri.  Dia adalah masa lalu yang telah ditinggal kat belakang.  U all kena terus melangkah dan sememangnya takdir adalah dari Allah Yang Maha Esa.  Fikir positif dan terus melangkah dengan positif supaya u all pun akan mencapai kemajuan yang positif dalam hidup.  Kalau kasih sayang tu kuat, dia akan muncul lagi di masa depan dan terus mencapai tangan u all takkan lepas-lepas lagi.  Ha..ni baru dikatakan jodoh yang sebenar.  Macam-macam halangan ditempuhi, tapi masih kembali bertaut.  Kalau itu terjadi, pastikan la masing-masing dah  move forward, dah berubah dan takkan ulangi kesilapan dulu. okey?.


Third
Obses.
*Tipu la kalau ada pakwe/makwe  tak obses dengan die, kalau tak obses u all takkan sedih sampai tak keluar bilik tiga hari dan tak makan minum, bilamana tengok entri tips putus cinta dari emieysandra ni terus klik dan sedang baca sekarang *ayat ni..i'm not very sure la, depends aite? =.='  Jadi, bila dah putus cinta, cari obsesi lain pulak.  Sukacita diingatkan, jangan la obses dengan tempat tinggi lak.  Main terjun bangunan KB Mall pastu naik, terjun lagi.  Apa hal? pergi la KLCC kan tinggi sikit, dan haish takde la nak malukan orang Kelantan buat kerja terkutuk macam tu.  Contoh yang senang, berbloging. duopulohempat tolak limakeenam jam boleh dok ngadap blog.  Peace from me^^


Fourth
*Pandang depan.
Kalau u all jalan, pandang depan kan.  Ahmad Idham pun buat cerita supaya Jangan Pandang Belakang.  The best way semestinya depan kan.  Pandang depan, cipta pemandangan indah kerana sememangnya hidup ini terlalu indah untuk disia-siakan.  Sambil berjalan sambil pandang depan tu, jeling la kiri dan kanan.  Kalau ada yang menagih peluang, apa salahnya menerima tapi pilih la dengan berhati-hati kan dah cipta pemandangan indah tadi.  Bila dah terima tu, boleh la guna unsur- unsur penambahbaikan.  Memperbaiki diri yang sebelum ni kureng dengan kekasih lama, takkan nak jadi pencinta yang lama lagi, kena la improve sikit.  Lagipun, berpisah tu tak semestinya salah satu pihak kan.  Dua dua salah kerana tak saling melengkapi.  Takde cinta dari satu pihak je. Jadi refleksi diri dan selamat beramal^^


Okey, itu saja la tips yang muncul sepintas lalu dalam benak fikiranku ini.  Aku tak berbakat pun nasihatkan orang tapi aku ada niat nak orang lain menjalani hidup dengan lebih baik as i hope same goes to me.  Sememangnya, tips tips ni adalah untuk menambahkan semangat waja dalam diri sendiri^^

p/s : entri autopost, otw..hahai kelate ;)

19 comments:

twinkle twinkle said...

pts cinta ni sakit kejab je,,nikmat lama :)

meaw said...

itulah sebaiknya bila putus cinta, kita sentiasa kena redha :)

nak etokkkk dari kelantan,keke

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

nice entri emiey...berguna buat remaja di luar sana

ghost writer said...

dah memang boleh jadi pakar motivasi atau pakar dalam memberi tips2 terbaik dalam hidup nih.rupanya peranan sebagai guru lebih cepat mendewasakan pemikiran Sand.

ibnubaba_04 said...

tips yg bagus untuk geng romeo dan juliet..heee

sugar2 kapas strawberry said...

we are strong :)

apik pehe said...

mek..pikir positif yer..ramai lagi kumbang kt luar tu..huhu

qellissa said...

Masa putus cinta dolu2 yg tau cuma satu..iaitu nangis..huhuhu..tp when time goes by, kita dpt terima semua hakikat tu..

wahida said...

setuju sgt yg menangis tu..pernah melalui saat2 tu...kalau nangis mmg lega...huhu...

shameel Iskandar said...

Pasti ada hikmahnya kalau putus cinta. Kena post mortem kat mana hikmahnya dan post mortem juga kesilapan yg pernah kita lakukan

Nour Akmal said...

kne bykkn bersabar..
hidup kne teruskan jugak..

budak ice said...

nice tips..haha :P

Ain Zulaikha said...

masa putus cinta, saya suka duduk sendiri2 tak suka orang kacau, sebab kalau ada orang kacau rasa nak menangis je.. lepas tu dulu tak makan nasi 2 bulan then dapat kuruskan badan alhamdulillah hahahahha turun 5kg power tak power? pastu solat dulunye tinggal lah jgk, lepas tu dah tak tinggal dah sebab nak kan hati tenang , alhamdulillah sampai sekarang, lepas tu hahahhaha doa di makbulkan.. alhamdulillah :)

masz said...

huhuhuhu ~

apik pehe said...

mekkkk..update la

miss jacob said...

bgus la tips2 yg you bgi . thak youuuuu

Woofer Storm said...

ermmmm..jangan mencintai diri kekasih anda melebih cinta pada diri sndiri,,kelak binasa diri sndiri..

Cikgu Fikri said...

wah..
byk betul tips kakak ni..
huuhuhh :)

schaze zainn said...

memang sedih kalau putus cinta, pape pun life must go on :)