buat entri jangan sampai tergadai diri

As-salam..


Entri ni lebih khusus untuk blogger wanita sebab lelaki kalau menulis blog antara macho ngan tak macho, itu je.  Percaya tak penulisan mampu mencerminkan diri kita.  Bila orang baca entri kita terus terbayang. wahh cunnyer die..comelnyer! dan ada jugak euuuuwww! gediksnyerr die ni.  Betol tak? aku pun gediks jugak. lorh =.="




Walau begitu hebat kita cuba menjadi terbaik dalam cerita karangan sendiri.  Pembaca akan merasai kelainan serta keikhlasan itu.  Wanita khususnya suke bercerita luar dan dalam lebih-lebih lagi yang sama konsep blog macam aku ni, kategori life dairy tuu.  Memang, kita juga taknak dikenalpasti sebagai penulis yang hipokrit hal - hal buruk di sorokkan.  Tapi, adakah termaktub dalam peraturan berblog ke yang kita kena cerita semua? Tak..bergantung pada diri sendiri.  Kadang-kadang aku kesian melihat dalam satu entri je telah membuka seluruh diri dia yang banyak buruk dan menyampahnya dari ayu baiknya dia. 




Pemilihan gambar dalam entri pun penting.  Jangan pikir muka time tu cantik, boleh la letak ni tapi tak tengok part body lain.  Aku cukup risau bila menayangkan sesuatu gambar yang memungkinkan aku dapat satu perkataan sebagai komen.  Perkataan 'mantap!!'  pehh..apa yang mantap? entri kah? aset kah? fikir-fikirkan lah.  Psst, hal ni pernah terjadi dalam facebook bila ada seorang wanita nak promot tudung, tayangla tudung tu masalahnya gambar tu walaupun bertudung tapi ketat di bahagian dada..terus ada sorang lelaki komen 'mantap!!' ..lelaki tu berani komen macam tu sebab dia yakin orang lain takkan kata dia salah lagipun dalam facebook mana ada pangkat anonymous ni derrr.

  
[sumber : Google]
bunga : harum dan indah ^^


Kesimpulannya, dalam asyik menulis blog jangan sampai lupa maruah diri dan keluarga.  Aku pun mengakui yang aku bukannya baik sangat, entri ni muncul dek kerana didorong oleh rasa ingin saling mengingati~

12 comments:

AiDa AzRyN said...

a'ah.. betol jugak hape yang emiey kata tu. :)

Dayanqphrofile said...

yes..saya stuju..sling ingat mengingati... *_^

mcm ni lah said...

buat entry ttg informasi dgn cerita lawak je ,.

Puteri Iqa Izyan said...

nak buat entri pun kne pikir dulu.
tp ramai newbie yg main tulis je sume
luar dan dalam cite...

even blog ni mmg ibarat diari yg lebih moden, tu x bermakna kita perlu cite sume. tampal semua gambar or anything yg berkaitan.


dunie internet ni kecik je. bile2 mase je org boleh jumpe blog kite ^_^

Encik Psychopath said...

baru dapat kesedaran ke. now i dont see picture here.

Zura said...

perlu ikhlas berblogging...

Cik Ezy said...

ade betolnye..
huhuuu..
bhye jgk kalo org tgok..

Scya Lollita said...

satu peringatan (:

HyeRuLz said...

honestly,entri ni ckup baik..then sy skong spnuhnya ec yg tdpt..neway..owez do what do you think is good 4 u..like advise each other..

emieysandra said...

huh..entri ni dh ade balik, tp komen sblum ni dah ilang~~wuwuuu

tQ Hyerulz~

^ai-mie : 아이-미^ said...

betul tu... thinking~ adakah penulisan aku pun macam tu ekh?

Miza Yusof said...

miza pun takut nak upload gambar. takut hal macam ni lah. kadang-kadang elok dimata kita tapi cacat dimata orang lain. better miza upload gambar makanan ke. hikhik :D