Tutorial : Pages dan Labels.

As-salam...


Di awal entri ni, aku mohon maaf sangat-sangat.  Baru hari ni ade kesempatan untuk menjawab pertanyaan mengenai tutorial yang kebanyakkannyer lanjutan dari tutorial buat tab menu comel.  Ramai gak yang tanye, jadi tak nak menghampakan diorang, meh aku tunjukkan. Okey..gud, dah cenyum cenyum aneh tu ;P

Macam mana nak buat tab menu yang macam aku punyer tutorial dan lagu tu?


Tab menu TUTORIAL 
:- dengan menambah widget pages dan dalam satu page aku link kan setiap tutorial tersebut.  Jadi, setiap kali siap satu tutorial, aku akan menambah link ke dalam page tu.


Cara untuk menambah widget pages.


Dashboard - New Post - Edit Pages

klik untuk lebih membesar.



Kemudian, ambik new page untuk mulakan page yang dimahukan.Ruangan page ni macam ruangan post entri macam biasa je.  Bezanya nanti u all akan publish page bukan publish entri.  Aiyaa..u all paham nggak? =.='


Ini ruangan page yang aku buat tutorial tu.  Semua tu aku kena link kan macam biasa, leceh sikit la kalau setiap kali siap satu tutorial, kena la linkkan kat situ supaya mudah u all cari jugak kan. Okey, aku dah ulang ayat yang kat atas eh. =.='


Dah siap, u all pun tekan la Publish Page  yang ada kat bawah tu, sory, aku tak buat penunjuk dalam gambar tu so kena pandai-pandai la cari. ;p



bila u all dah Publish Page tu tadi, kuar la mende alah ni. Ape ni? gabra jap eh. ;p

Blog sidebar = gadget pages akan kuar kat sidebar.
Blog tab = gadget pages akan kuar kat atas body post bawah header.
No gadget = gadget pages takkan kuar, tapi pages ni ade.  Dengan cara ni la, aku guna untuk buat  Tab Menu Comel  tu. Pages tu stil ade, tapi aku gantikan dengan kotak tab aku buat sendiri.




Baca lagi untuk paham. Uwaaa...pelisss aku harap u all semua dapat paham nih.
(risau u all susah nak paham)



Bila Save and Publish tu u all ambik la View Pages dan ambik la link url yang ada kat atas tu.



Nah..paham tak ni? kalau tak paham, cuba bace entri ni semula eh..=.='




Tab Menu LAGU
:- dengan menambah widget label. 


Cara untuk menambah widget Label.

Dashboard - Add a Gadget - Labels


Ini ha, labels dah kuar.  Opss, sebelum tu u all ni ade label tak setiap entri u all tu.  Kalau tak label ag, cepat-cepat label baru la dapat detect dalam widget ni. Kalau nak show semua label boleh la tick All Labels dan kalau nak pilih tajuk tertentu je tick Selected Labels dan edit apa tajuk yang u all nak show.



Kemudian SAVE.

Bila dah SAVE, ia akan kuar kat page blOg kite.



Kalau nak buat tab LAGU tu,aku publish widget label kejap je untuk ambik url link labels lagu tu je, kemudian remove widget labels tu. Jangan risau, link tu tetap jadi okey.

 link url macam aku bulatkan merah tu (bulat kah?)



Entri ni khas menjawab pertanyaan rakan-rakan serta pembaca blog ni.  Aku harap u all faham eh, sebab aku pun berjaya hasil try and error.  Kalau tak dapat paham pun, sekurang-kurangnya membantu la u all cikit eh.  Kalau tak paham jugak, jangan marah wa lagi, udah cukup kaw wa dimarahi tadi... >__<'
xmo tacing-tacing ah..


daa..
adiooos!

10 comments:

Liza said...

tq for sharing...

jom, jemput join GA liza

http://lizayati.blogspot.com/2011/02/nak-free-bag-from-mama-liza.html

iszieylyanziy said...

tutorial berguna ni yunk,,tq :)

chinta i-sha said...

hye...thanks tau..jenuh cari toturial senang gile camni..xpyh pegi edit html tu..hehe..

sila bagi tunjuk ajar lg oke d akan datang.

Syafiq Rosli said...

wah bgus eh wat tutorial..:)..

ghost writer said...

mak eii panjangnya tutorial..

tapi ia memang sesuai untuk blogger gurls-gurls ok...

dah semakin xpert lar Sand tentang blog tutor nih..bagus2.

mohd ridwan said...

ok2 paham,tapi macam mana nak pisahkan entry contohnye kat blog awak nie,tab tutorial hanye tok tutorial je..kalau awak update tuto awak,entry tuto awak tak termasuk skali dengan entry biase...

emieysandra said...

mohd ridwan, ni la gunanyer masukkan pages..dalam pages tu, update la link tutorial mcm letak link dlm entri biasa..

;)

mohd ridwan said...

thanks...dah jadi pown,TQ

Aqilah Khairri said...

Aqilah dah follow sini 2699
Sudi-lah follow Aqilah balik tau

http://aqilahberbicara.blogspot.com

Aqilah nak tanya.
Aqilah dah buat dan jadi, tapi mcm mana nak tukar background die ?
Aqilah dah check kat Customise tu, semua okay jee.
Tapi ade warna kelabuu tuuu.

Tolong Aqilah boleh ? Huhu

-Reply kat Cbox / comment Aqilah boleh ?-

Thanks for tutoooo ;D

mad sab said...

rima kasih sgt.... sgt bguna tuk org yg bru nk bljar mcm akak... ;)

nk tnya... publish widget label tu tuk ape? huhu