ada orang bagitahu, Jangan Telan Panadol

As-salam..

Masa makan dengan Macy tadi, dok sembang-sembang la.  Sampai part aku mengadu sakit kat dia dan bagitahu nak makan ubat.  Dengan pantas, macy kata jangan amalkan selalu makan ubat (panadol), tak elok kata nya.  Pada aku pun memang tak elok pun sebab lama-kelamaan ubat tu akan jadi imun pada badan kita.  Buktinya, sekarang kalau aku makan panadol dua biji, tiga hingga empat jam berikutnya baru aku rasa kesan mengantuk dari ubat tu.  Takkan aku nak telan empat biji lak untuk mempercepatkan kesan ubat tu..tamo la,kang tidor lebih dua puluh empat jam lak.




Satu perkongsian, aku ambik satu perenggan dalam note.


Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.



Baca selanjutnya JANGAN TELAN PANADOL
Credit kepada penulis note ni.

 

Hanya sebagai perkongsian untuk memilih yang mana baik dan buruk.


Daa..
adiooos!


9 comments:

mizz ieda_fai0818 said...

alamak..pasni dh xleh nk telan pnadol lg la..huhu

Alynn Notnot said...

aku pun mmg tak makan panadol pun.

heh.

Datang sini korek hidung! "This is my story".

maCy said...

keh2. tau xpe. bahaye! makan roti canai takpe! kui2

Zura said...

bahayanye...smpai cm tue sekali..

mie said...

pulak dah...
habis tu, caman ni..
eheheee

ferra said...

i dengar gak benda ni. ish buleh tahan lama kan ubat tu stay kat badan kita.tibe2 i teringat kat mai i.dia tu pening2 skit mesti telan panadol jer

Cikbelog said...

cikbelog suka makan panadol. selsema siket pun telan panadol. pastu tido tak hengat.haha pasni takleh amalkan dah. tengs 4 info :)

Wan Gerrard said...

owh agak menakutkan gak..jumpe doktor pun bg panadol ak, nk bwat cmne :P

thanks

Qaseh dalia adelia said...

ek bahaye..
biase lah ubat kan ade dadah gak uhuu