skandalku dalam hidupmu..

Salam buat para pembaca...

Aku kena mengakui hakikatnyer bahawa aku telah menyayangi insan lain..lelaki lain selain dat bOy.
Hari ni, barulah aku nak berterus-terang.  
Dulu, aku dan dia tak bOleh bersama, disebabkan masalah keluarga, tempat tinggal dan jugak umur yang ketika aku mengenalinya, aku masih bersekolah dan muda lagi untuk kenal erti perhubungan ini.  Tapi kini, aku begitu yakin dengan perhubungan ini, walaupun aku telah bersama dat bOy.
Biarlah aku berterus-terang dengan dat bOy dan semua orang bahawa senyuman lelaki inilah yang menemani ingatanku pada kenangan WS selama ini.
:
:
:
:
:
captiOn : skandalku dalam hidupmu

Aku dengan beraninyer ,tunjukkan muka skandal aku selama nie.  
Memang aku berani kan? kalau dat bOy tengOk ni mesti bengang tahan gaban, nak nyanyi lagu Akim pun tak leh daa..haha..waka..waka..ehehehe.
Jadi skandal sebab aku akan tersenyum dan hilang kewarasan apabila tengOk gambar-gambar BYJ ni...yup,suke simpan pic BYJ masa time sekolah ag.. 

Skandalku ini bernama Kang Jung San, aku mula jatuh cinta padanya apabila aku melihat dia main baling-baling salji dengan senyumannye yang sangat cOol.  
Skandalku rupanyer Bae Yong Jun yang juga dalam hidup kamu semua tika WS iaitu Winter Sonata pOpular dulu kan.
korang korang..
Sebenarnya, aku dengan rasa gedikss keterlaluan telah menjOinkan diri dalam contest Mr. & Mrs. Lanun yang dianjurkan oleh nfahk's.
Jom klik SINI untuk mengetahui lebih lanjut mengenai contest ini.


~picture has been deleted~


Contest ini akan berakhir sebelum pukul 12.00malam ini. So, dengan segera aku mengetag 
ruby bieha untuk jOin contest nie..



saya nak DIET!!

Salam buat para pembaca..

sape yang nak diet tu?

kamOo k?

kamOo?

kamOo ea?

aku ni dah la obesiti versi bacaan kg yang kecil a.k.a KURUS, takkan lah nak diet lagi..
nanti jadi macam ni
:
:

tak mau ea, ini dah jadi sejenis penyakit tau.

ANOREXIA NERVOSA

Penyakit yang selalunya melanda kaum wanita apabila dia terlalu memikirkan untuk kurus padahal dia dah kurus.

not gOod ye kawan-kawan, biarlah kita memiliki berat ideal dengan kesihatan yang baik!!
Kalau dah kurus sangat tu, cepat-cepat lah ikhtiar supaya dapat naikkan berat badan ke berat yang ideal.(monolog dalaman aku :- Ok2) .
Jangan pulak mentang-mentang dah kurus..lepas makan, terus baring, nanti dapat penyakit lain pulak.  Not gOod!!

apabila kamOo macam ni pulak??


OBESITI!!

Ini pun satu penyakit, bukan salah sOrang nama peminat DatO' Siti yer.  Penyakit ini pun nOt gOod!!
Obesiti terjadi apabila kamOo mempunyai berat badan yang berlebihan iaitu bacaan kg yang besar.
Banyak kekurangannya apabila menjadi obesiti, tapi janganlah lemah semangat dan putus asa yang akan menyebabkan kamOo makan..makan..makan.lagi.

Cuba cari jalan untuk turunkan berat badan dengan cara mendapatkan khidmat nasihat doktor dari segi pemakanan dan juga aktiviti senaman.  Bukan dengan cara mudah mengambil pil kurus. Not gOod yer..

tapi..

sebelum itu, aku sarankan supaya berterus-terus dengan masyarakat di persekitaran kamoO seperti ibu bapa, kawan-kawan atau pasangan kamu bahawa kamu ingin menurunkan berat badan serta berterus-terang bahawa kamOo mengharapkan sokongan dari mereka.  Motivasi dalaman itu amat penting supaya kamOo tak delah hangat-hangat tahi ayam untuk menurunkan berat badan.

p/s : gOod Luck kepada yang sedang berdiet..chaiyOk chaiyOk!!

uhuk uhuk!!tekak aku semakin sakit, hidung asyik soh seh soh seh je..dan badan panas ni..
tak mO demam..
ma..nak tiDo atas riba..
isk isk..T__T
http://www.emocutez.com


award dari cik shabah

Salam buat para pembaca..
Maaf lah, hampir dua hari aku tak menulis entri. Yup, aku kena akur dengan status sebagai seorang pelajar. Kuliah + Tugasan + Belajar.

http://www.emocutez.com
Dua hari yang lepas jugak, aku dapat mesej dari Cik Shabah kat shOutbox yang bagitahu aku dapat award darinya.  Terharunyer dapat award lagi.
Blog aku dah la tak seberapa, tak tahu ape yang aku bebelkan.  Kalau entri bOleh masuk tOng sampah, dah lame kOt kena humban dalam tong sampah. Ooppsss!! aku rasa macam tak elOk je ayat gini sebab setiap orang mestilah ade keistimewaannyer sendiri, same jugak dengan setiap blOgger yang mempunyai entri tersendiri untuk blOg nyer. kan..kan..kan?? huhh..tak jadi nak emO..

meh tengOk award dari cik Shabah ni


dah dapat award, meh jawab soalan ni pulaks..

1. Ucapkan terima kasih kat orang yang tag kamu:      
Terima kasih banyak-banyak kepada Cik Shabah yang amat baik hati memberikan award nie kepada aku. Semoga Cik Shabah akan selalu dapat award banyak-banyak lepas tu bOleh buat muzium. Kalau nak share dengan emeysandra pun tak pe jugak. Lepas tu, semOga....errrr..terlebih sudaaa..bab bagi ucapan ni semangat sikit..huhu

2. Tag 15 orang blogger yang anda rasa menarik|besh: 
*Hani
sempat pilih 9orang je, takut tak sempat nak g jOging jap ag..


3. Beritahu kat blogger tersebut mengenai award ini:
orait!

4. Terangkan 7 perkara mengenai kamu: 
macam pernah jawab soalan nie. tak pela, jawab berdasarkan situasi sekarang lak.
  • seOrang pelajar
  • sekarang berada di asrama..tak suke sangat!
  • suke ngadap laptOp..bOleh sampai lupe makan!
  • bujang lagi..sampai sekarang masih d'usha oleh dat bOy, ehehe
  • suke warna pink!
  • ade dua sepupu yang cilik dan amat tOmei..gambar 2 budak perempuan kat sidebar. 
  • suke bergambar ala-ala mOdel..berangan jek, nak jadi betul-betul..tak cukup syarat lOrh!
~ sekian ~

*update : thanks to makbed jugak!



dusun..jeram Gading...makan buah kat umah Mak Chu

Salam buat para pembaca..

Aku mencuri sedikit waktu untuk mengupdate blOg ni yang nyaris bersawang..huhu
Tapi, yang paling penting aku nak mengisi cerita kehidupanku dalam blOg ni.


Hujung minggu lepas, aku ikut salah sorang classmate aku,
Liyana balik umahnya kat Jelebu.

Perkara pertama yang kitOrang buat ialah pergi ke dusun..cari durian!!

my classmate, dari kiri Kak Mek, Nyta, Ana dan Izah.

 mana aku? tadaa..
:
:
tengah makan langsat!!..err..lupe r, langsat ke duku..huhu

lepas tu, kitOrang bertOlak ke Jeram Gading..aku excited sangat bab piknik ni.. i lOike!!

sebaik je sampai, pe lagi..pOsing dulu lah..ehehe

xbanyak gambar mandi yang kitorang ambik..kalau ade pun, sensOred lOrh!!

petang 2 pulak g mkn buah-buahan kt umah Mak Chu Ana..

ini buah durian ye adik-adik..kakak-kakak..abang-abang..
sedapnyer sampai menjilat jari..huhu


ini pulak mOdel-mOdel buah rambutan..


bergambar ramai-ramai sebelum balik.

 
p/s : teringat kampung halaman..

T__T

nak pergi dusun..

Salam buat para pembaca...

Rindunyer nak makan buah-buahan..kalau kat kampung ni, mesti aku dah bOleh makan buah rambutan, manggis, langsat, duku..
emm..sedapnyer..

Tak pe, jap ag aku nak pergi dusun. Bukan dusun aku tapi dusun kawan aku, Liyana. Aku ta de dusun, tapi dah semulajadi di sekeliling rumahku tu banyak pokok buah, rumah kampung la kan.

Dah la semalam telefon ma, ma cakap nak simpankan buah untuk aku. Tapi bila aku kata yang aku kat umah Liyana, nanti nak gi dusun..ma terus cakap tak jadi la nak simpankan buah untuk aku..
Hwaaaaa.sedihnyer.  Dahla aku balik cuti lambat ag iaitu seminggu sebelum raya. Kesiannyer kat anak di rantauan ni kan..isk isk T__T

Aku request kat ma, simpankan binjai jeruk. Aku suka sangat makan binjai jeruk, nyummm..cedapnyerr. Masa dulu, aku pernah makan sampai cirit-birit..errrr.

tak kenal buah binjai?
meh tanya pak cik gOogle..
:
:
:
:

kOrang lak suka makan buah ape?
rambutan?
manggis?
durian?
ha..mesti ramai yang suke makan durian kan.


makan..makan jugak, tapi kesihatan kena jaga. Memang la buah-buahan tu elOk tapi kalau dah makan berlebihan, akan jadi racun pada kesihatan jugak.

Contest Aku dan Ray Bon

Salam buat para pembaca..

Tak tahu la nape, asyik nak jOin contest je..banyak cOntest yang menarik sekarang ni.
Dan harap-harap CONTEST yang aku anjurkan jugak dikategOri menarik la yer..

contest ini dianjurkan oleh Caer, nak tahu lebih lanjut..klik SINI

aku mempertaruhkan gambar ni..


ok tak..kalau ade ape yang perlu diperbaiki, harap Caer dapat tegur yer..




Berapa ekor anak saya?

Salam buat para pembaca..


Meh kite berkenalan dengan si Omie ni. Si Omie ni aalah kucing kepada kak Irma yang menganjurkan contest ni. Contest ni kena jawab soalan BERAPA EKOR ANAK SAYA? iaitu meramalkan berapa ekor anak si Omie ni.
Nak tahu lebih lanjt, jOm klik SINI


 

aku teka 6ekor..ehehe

nak tag lima orang..




Contest Teman Sejati By Emieysandra

Salam buat para pembaca..

Aku nak mengumumkan yang aku nak buat contest!!!
korang dengar tak? mestilah tak kan, tulisan tak boleh berkata-kata..adoiiyaiii..

ok lah, berbalik pada tajuk entri.

CONTEST TEMAN SEJATI BY EMIEYSANDRA


Ini merupakan kali pertama aku buat contest, yela..asyik jOin contest orang lain je.  Selain itu, contest ini adalah lambang penghargaan aku kepada kawan-kawan sejak dari dulu, zaman sekolah rendah, sekolah menengah sehinggalah kini, kawan-kawan di IPG. 

Setiap orang pasti mempunyai teman rapat kan, tak kisah lah dia tu berlainan jantina, atau memang kekasih kamu, ataupun ibu, ayah, abang dan adik kamu.

macam mana nak jOin contest ni??

jom tengOk syarat-syaratnya.

1. Mestilah seorang blogger
2. jadi follower kepada blog emieysandra.. dah tambah satu kawan kan, ehehe
3. buat satu entri, yang mengandungi gambar kamu dan teman sejati kamu tu. Tak kisahlah, dia tu pakwe atau kawan lelaki kamu atau kawan pompuan kamu atau ayah kamu atau ibu kamu atau adik kamu atau abang kamu atau kakak kamu..jelas kan??
-  tak kisah nak bergambar berapa orang pun, nak edit atau tak tapi mestilah JELAS!
- Entri mestilah menarik yang menceritakan tentang kisah kamu dan teman kamu tu.
3.copy banner contest pada sidebar dan link kan terus pada entri Contest Teman Sejati By Emieysandra
4. tag minimum kepada dua orang blOgger lain.
5. tinggalkan url entri penyertaan kamu di bahagian komen di entri contest ni..
6. cepat join sebelum 30 Ogos 2010
7. Dua peserta akan dipilih sebagai pemenang.

Hadiah istimewa menanti dua pemenang tersebut.


Syarat tambahan :
- para blogger preschool of rOxs tidak dibenarkan menyertai contest ini kerana jasa anda amat diperlukan untuk pemilihan pemenang nanti.. sory ye sayang-sayang semua, muachhh...chum!!! kiss sambil menyebarkan virus.

p/s : first time buat cOntest, harap yang sudi suppOrt yer.



Contest Tudung Kesayanganku..

Salam buat para pembaca..

Dah terjumpe contest ni, rasa sayang pulak kalau tak masuk.

ini banner contest tersebut, sila klik untuk tahu lebih lanjut.


Baiklah, setelah membaca syarat-syaratnya, aku nak tag dua orang classmate aku iaitu

Gambar yang aku pertandingkan ialah gambar ni
:
:
:
ermm..ok x pengadil?
gambar ni, aku cube matchingkan inner tudung syria dengan selendang biasa dan buat fesyen macam ala-ala Dato' Siti.


ok, banner pun dah diletak kat sidebar..

DONE!!




Lucky Draw RASP

Salam buat para pembaca..

Dengan jayanya, semasa sibuk berblogwalking..aku terjumpa lucky draw yang menarik hatiku untuk mencuba.

jOm chek it out!!

ini banner nye, klik je untuk terus ke blOg penganjur
:
:

syarat-syarat yang mudah :-

Syarat2nya adalah :-

1) Just copy paste gambar lucky draw tu ke blog uols...

2) Buat a simple entri kat blog uols pasal lucky draw ni or nak copy paste syarat2 nie pun ok je...

3) Tinggalkan komen kat entri ahkak ni bila dah settle steps 1 & 2 ...

4) Peserta tak semestinya follower pun, and tak perlu jadik follower i ....

5) Peserta haruslah mempunyai alamat di Malaysia ya.....


tarikh tutup 28 Julai 2010, 12 tengahmalam. Nama pemenang lucky draw akan disiarkan pada 30 Julai 2010.

~ DONE ~



...Anis Sweet Chocs & Cakes 1st Giveaway...

Salam buat para pembaca..

Aku nak jOin giveaway ni iaitu   Anis Sweet Chocs &  Cakes 1st Giveaway.


How to participate? And apakah syarat2 penyertaan?
Mudah saja... as easy as A B C....ayat copy paste dari bloG penganjur je ni...
 silalah klik banner centest ataupun klik SINI..

Anis Sweet Chocs &  Cakes menyediakan khidmat tempahan cupcakes dan jugak kek, jOm pakat terjah blOg ni dan order la cupcakes yang sangat menarik.



Tutorial : Gambar sendiri di homepage mozilla

Salam buat para pembaca..

Hari ni aku nak share lagi pasal edit-mengedit ni..
pengetahuan yang ada kenalah kongsikan bersama.  Mungkin ramai yang dah tahu pasal ni, tapi sesiapa yang tak tahu bOleh lah mencubanya.
 
gambar sendiri di homepage mOzilla?

camni la sayang-sayang semua..

nampak tak, itu gambar aku sendiri..bukan mOdel alam sekitar..huhu
di kesempatan aku nak menukar gambar lain ni, meh la aku share bagaimana nak wat mozilla jadi seperti di atas yer


1. mula-mula..sila taip shiny search..lepas tu pilih seperti yang ditunjukkan seperti anak panah bewarna merah tu.

sebenarnya, aku bOleh je bagi kamu semua klik SINI
 tapi aku nak tunjuk dulu betapa teruja bila ada gambar sendiri kat tepi-tepi tu, perasan tak?? 
aku je yang 'perasan' kot..perasan in bracket,hahaha..


seterusnya, dah buat langkah kat atas tadi..
teruskan dengan langkah ini pula..

2. klik anak panah di sebelah kanan dan ambil 'upload your picture'

lepas tu, isi 'your name' jugak.

then, ENTER
dah?
ikuti langkah yang ni pula

3. bila dah kuar macam ni, silalah browse gambar yang kamu suka untuk dijadikan homepage.
kemudian tekan upload dan tunggu sekejap untuk loading gambar tu.

 
ok, ini homepage yang aku pilih untuk tukar homepage yang sebelum ni.
ops..tunggu, tak siap lagi ni..

4. kamu kena klik 'set as homepage' seperti yang aku bulatkan merah tu

dah?
kuar macam ni kan

boleh ikut langkah-langkah yang telah disediakan.

5. copy url yang diberikan.

6. buka mozilla yang lain - pilih tools - options

gantikan url yang ada dengan yang telah dicopy dalam langkah 5 diatas

tengok gambar ni untuk lebih jelas.

kemudian, restart balik mozilla kamu dan tengok..

jadi tak? ade kuar gambar kamu tak?
ehehe..

sebenarnya, bukan untuk mozilla je, tapi boleh juga untuk internet explorer, google crome..
Cuma ulang langkah 6 sahaja.

dan jugak, kalau tak nak upload gambar sendiri, bOleh gunakan tema lain. Masa dalam langkah 2, xyah la pilih 'upload your picture', pilih yang lain..contohnya, tema Lady Gaga, dan tengok..
begini jadinyer..

errr..macam tak kena je, gambar Lady Gaga kat sebelah nama emieysandra..


*update 
untuk pengguna google chrome..tempat untuk paste url tu.
Ambik yang ada lambar setting bawah button exit page, dalam gambar ditanda love merah tu. Lepas tu ambik terus options.


 Lepas tu adjust setting  Home page - tick open the page dan masukkan url yang anda dapat dalam step 4 dan 5 kat kotak sebelah tu.




Untuk pengguna Internet Explorer pula ikut gambar ni.






p/s : aku hanya berkongsi ilmu yang ada, kalau ada silap dan kekurangan, silalah maafkan yer. ;)


p/s : jangan lupe like kalau suke!!

http://www.emocutez.com