Tutorial : Shoutbox

As-salam...

Kali ni the very simple tutorial untuk sesiapa yang dah tahu.  Kalau yang belom tahu tu, agak payah jugak la kan. Macam mana nak buat shoutbox, sebab di tutorial shoutbox autohide tu ramai yang tanya kenapa bila buat keluar close je sebab korang tak letakkan kod shoutbox la.  Kalau tak de shoutbox, jom kita buat shoutbox dulu. Tapi diingatkan tutorial memang full dengan gambar je la sebab cikgu sakit tekak..uh, xde kaitan pun okeyh -_-'


Perkara yang perlu diingatkan
Bukak new tab di setiap gambar untuk lebih jelas dan terang benderang. ;p
Poin bertanda heart merah tu, adalah tempat yang penting untuk korang fahami.


1. Mula-mula klik link ni.
Get Your Own Shoutbox


 2.
 

3.


4.


5.

6.
 

7.



Kod shoutbox tu la yang diletakkan kat add a gadget untuk shoutbox yang biasa.  Kalau nak buat shoutbox auto-hide, tengok tutorial tu, masukkan kod shoutbox kat tempat yang sepatutnya dan telah diberitahu dalam tutorial tu.


p/s : ok ke banyak gambar ni?u all boleh faham tak?..
Cuba buat yer, kalau tak faham boleh tanye. ;D
 

6 comments:

apik pehe said...

hehe..nak gak wat benda2 alah tu..nk jimatkan ruang kt dalam blog..hehe

maCy said...

wah.. bgus2 ;D

"DIARI SEORANG PUTERI" said...

complete . .
thanz

shiera radzi said...

hye sis .. mcm ne ekk nak centerkan header tue .. ad0yai .. pening kepale .. t0long ekk .. header yg tulis tajuk bl0g tue ..

Miss Gems! said...

TQ utk tutorial.
tp msh blur kt mana nk paste kod tu dlm blog?
sy dah tekan 'add a gadget' tp xtau nak paste kat mana. huhu...

zawani said...

tqvm dear.....baru jadik!!! ni pun kali ketiga..kalau tak jadi tadi..tengokla seminggu lagi baru try balik...