Tutorial : Letak icon di tajuk entri

As-salam..

Siapa yang nak belajar, mari kita belajar yer. Acctually, aku tak de mood nak buat entri  Jadi, buat tutorial je la, tak pun main jawab tag ke jap ag and masuk contest. Itu dah memang kegemaran aku sepanjang berblogging ni. Sape nak geng? ;)



Okey, ada tutorial senang je kat sini untuk yang menggunakan template designer sahaja iaitu camne cara nak letak icon kat tajuk entri.  Macam yang cute girl gedik-gedik kat tajuk entri ni sekarang.  Caranya, korang kena la cari dulu emoticon yang comel-comel.  Ambik direct link ataupun url nye.  Kalau boleh emoticon tu jangan yang besar-besar sangat, biar sesuai untuk hiasan di sebelah tajuk entri yer. 



Lepas tu, buka Design - edit HTML
cari kod ni  



  h3.post-title {
  margin: 0;
  font: $(post.title.font);
}




Dah jumpa, gantikan kod tu dengan kod ni 



h3.post-title {
background:url(url image) no-repeat;
padding-left:40px;
padding-top:30px;

line-height:1.4em;
  margin: 0;
  font: $(post.title.font);
}




Dah paste kod ni, masukkan url image icon yang korang berkenan tadi kat url image dalam kod tu.
Dah masukkan, jangan lupa preview dulu.  Tengok jadi ke tak.
Kalau tak kena, boleh ejas px kat angka yang warna kuning dalam kod tu.



p/s : nak pi cari contest yang best. chOw!


23 comments:

♥..cik_mas..♥ said...

kod yg kamu bg tuh tak leh besar lagi ke??? hahaha

gurau jek... :P

eiela said...

ooo,,cantik icon tuh.. =)

Latest Entri :
Senyum Itu Sedekah
Bila Si Dia Bertanya

♥-- emieysandra --♥ said...

@ cik mas
:- tu mmg kod yg emiey gune, leh ejas yer ;)

noorafzan said...

alaa..tutorial tuk blogspot je..

Yanie J said...

hikhik..dlu ms mula2 wt blog ske ltak icon sbelah title post..comil :P

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam
mcm best..tp LM x pandai la..huhu.

Cikbelog said...

wah boleh cuba dan try nieh :D

merra ruszee said...

cmne nk crik emotion tuh???

♥-- emieysandra --♥ said...

merra ruszee
:- boleh cari mne2 yg merra berkenan..leh cube web ni :- http://www.glitter-graphics.com/

miss sugarcat LOVE dani said...

knpe selepas dh paste kod yg kak emiey bgy tu tak jdy eyk ? hm

♥-- emieysandra --♥ said...

dik dh masukkn url image k?mybe tgk ats design jugak kot..huhu, sory yer, akak pi blog kamu xde shoutbox n nk komen pun xjumpe

miss sugarcat LOVE dani said...

hehe . bru nk letak shoutbox la kak emiey . hm , okayy . tak ape tak ape ;) sy try sndri tw . tengs kak emiey ;)

pelangi_aien said...

heyy kak emiey . icon ye tadelah . knpe yekk ?

love sue said...

xjadi la.. huhuhu.

cikAida said...

hurmm.
knp ta jadik ek??
help me =(

emieysandra said...

mungkin kena tengok pada template jugak kot :)

kakyong said...

terima kasih.. kakyong dah berjaya buat.. jenuh cari tutorial.. jumpa kat blog you.. thanks

http://kakyong.com

mimie.momot said...

:( kenapa ta dpt nk save template nye :(

AnNa Farhana said...

xjadi la...hurmmmm
xkuar pon icon tu...

Mahaney Dews said...

kak .. mahani x jumpa kod tu lahh .. :(

Mahaney Dews said...

kak .. mahani x jumpa kod tu lahh .. :(

emieysandra said...

hanya sesetengah template je yg dpt gune code ni, besenyer template designer ;)

azureen said...

salam,kenapa xjumpa pom kod tu dlm template dlm edit html ek? ke sy pkai domain laen? xleh nk paste kod awk tu..