Tutorial : Buat gambar kat sebelah shoutbox.

As-salam...

Setelah puas bercintan-cintun dengan penuh kefoya-foyaan.  Moh la kita belajar lak yer.  Hari tu kan ramai yang tanya macam mana la nak buat gambar sebelah shoutbox macam akak ni, shantek katanye.  Sampai akak pun konpius.  Mana satu yang shantek, akak ke shoutbox? kah kah kah..Dah dah la, sebelum akak mengembang sampai kena pakai seluar besar bak komen dari seorang kawan Dia tak kata, tapi komen. Ape kaitan pun aku tak tau..ceshhhh!



Mula-mula kena sediakan bahan-bahan. Kalau tak, tak menjadi resepi dan amat berkemungkinan besar untuk hilang selera.  Bahan-bahannya adalah photoscape dan juga GIMP 2.  Kalau tak de, cepat-cepat download. Search je nama-nama tu dan cari je mana-mana butang download, then download la. But beware, jangan download virus sudah..hik3, gelabah la tu *peace!
Untuk gambar yang cantik menawan sertaa jelas sila buka ke new tab okeyh!


Buka Photoscape - editor




 
kat atas tu ada menu - new photo
kemudian isi lah width dan height tu, terpulang atas kehendak masing-masing. Color tu mesti ambik warna putih untuk mudah ditransparensikan.
Kemudian kat bawah tu ada object.  Browse dan ambik gambar you all nak guna.



 Aku jumpa gambar bunga dan kumbang ni. Ouh, masih dalam mood cintan-cintun. uwekk, someone said ;p
Kemudian nampak tak T tu, ambik untuk buat text.  Nak buat shoutbox, gossip box, ke whatever la nak vertical ke tak nak.  Pilihan masing-masing okey.  Kalau dah siap yang ni, save  ada kat tepi bawah kanan.




Kemudian, buka balik gambar tadi dalam GIMP 2

~:Right click pada gambar tu, ambik layer - transparency - Add Alpha Channel
~:Kemudian kat toolbox sebelah tu ambik Fuzzy Select Tool.  

~:You all pun tick la pada background putih gambar tu. 

~:Lepas tu pegi kat toolbox ambik Eraser Tool.  Padamkan warna putih tu. 

~:Untuk simpan gambar ni, right click - File - save as.  
gambar tu kenalah dalam bentuk png jadi kalau nama gambar kat belakang tu jpg, gantikan je dengan png okeyh.



Ia akan jadi transparensi.

 

direct link@url image :  
http://i830.photobucket.com/albums/zz229/emieysandra/6.png 

width = 130 
height = 300
*boleh guna yang ni kalau nak*


Apalagi, untuk dapatkan direct link, upload la ke dalam photobucket.  Lepas tu boleh la buat shoutbox menyorok aucak tu! :p



p/s : cara ni untuk sesiapa yang tak pakar menggunakan photoshop.
Kalau reti photoshop, lagi lawa wessssssss!



27 comments:

**kopoklekor** said...

emy...tahu x cmner nak wat wtermark yang cumel2...
guna softwae ape ek...

Cik Tom said...

tutorial yg menarik!kalo cik tom nak cuba nati boleh jenguk sini..hehe

rieyana ynn said...

wah....thanks share dgn kita owg...;d

♥-- emieysandra --♥ said...

@ **kopoklekor**
:- guna GIMP 2 ni pun boleh, or photoshop ;D

@ Cik Tom
:- Okeyh cik Tom! ;)

IeQa aWr said...

nk gne yg mira wt ni..tp nak pate ktne ehh? uhuk

Zura said...

interesting tp blm masa nk study lg la...

♥-- emieysandra --♥ said...

@ rieyana ynn
:- ramai sgt yg tanye hari tu, huhu..

@ IeQa aWr
:- paste k?ermm..mybe tiqa kne rujuk kat tutorial, tab ats tu..pastu tgk tutorial shoutbox auto-hide..okeyh ;D

Syida Shukor said...

tutorial yang membantu ! suka suka ! :D

Yanie J said...

nice~
ley try test tuto ni hikhik :P

| zee ana | said...

best2 ! !
tp x tau la cmne nk download GIMP 2 uh . . xreti lngsung , ,boley x tlg bg link dier ? ? plizzzz , ,:((

biskut said...

pompuan memang sesuai sangat ade benda macam nih.senang nak kenal blog nih pemilik dia sape...kan sand?

Nath Voeshiey said...

hye , nice tutorial . i nak try lah haha . btw , gila nice blog . sangat lawa ok . hehe . i dah follow blog u , dnt forget 2 visits my blog yg tak seberapa neh hehe thanks :D

♥-- emieysandra --♥ said...

@ Zura
:- ade masa nnti, study la..ehehe

@ Syida Shukor
:- enjoy~~

@ | zee ana |
:- jap2..de problem lak nk edit post tu.

@ biskut
:- haha..yela tu bisk ;P

@ Nath Voeshiey
:- thnks Nath..;D

♥-- emieysandra --♥ said...

UNTUK DOWNLOAD GIMP 2






@ GIMP 2




Ambik yang latest...
~_^

myravea said...

Thanks for da wish dear! *wink* Nice blog 2 see..pink itu perlu! heheh

| zee ana | said...

thanks sngat2 ! !
for da link . .
huhuhu . . :)

pelangi_aien said...

hye kak emy . hehe . saye dah buadd da . tapikan nape ta nmpk gamba ye yekk ? muskill ni ==' pnadd try bbrape kali ta bule pon ?

siti faridah harun (nama penuh tu) said...

akhirnye berjaya juga !! ,, thanks dear,, =)

♥ m e e r a ♥ said...

hye sis , thanks bg tutorial nih . miera da jd wat dah . thanks sgt . hehe

"DIARI SEORANG PUTERI" said...

thanz . .
kte da jd wat . .:)

nAs; The best in ME said...

salam..

wak..

kite berkenan laa kat lady bird tue..

leh kite amik?^_^

kita amik ea?t awk lwtlaa lady bird tue kt blOg kite hehe..

emieysandra said...

dah lawat :)

nAs; The best in ME said...

Thanks wak ^_^

liyanazahirah said...

boley x buad tuto psl photoshop . yana x tau la nk download cmne ps tu . klo x menyusahkan laa .

Hafizatul Huda said...

kak! mcm mner maw ltk gmbar 2 kat blog?

emieysandra said...

cube ikut step pada link shoutbox menyorok aucak tu.

;)

jan said...

emi,memg kne save dlm format png ke?
sy wat pki photoshop...tp save dlm jpg...xjdi tranperen pon...tlg sy yer