Tutorial : Ringankan blog.

As-salam..

Ada tutorial lagi, camne kita nak ringankan blog.  Contohnya yang banyak gambar-gambar dalam satu entri.  Macam blog aku ni la, suke letak gambar banyak-banyak. Well, blog ni masih berkonsep personal.  Write about my activities, what i like or dislike, still personal yang ada batasan la bagi aku. Sory, terspeaking pulak kat atas tu.huhu.  Jadi, kalau aku citer aktiviti personal tu kan, banyak la gambar aku tempek kat sini.  Aku memang risau loading blog ni lambat.  Tapi aku dah jumpa jalan penyelesaiannya iaitu menggunakan jQuery Lazy Load. Guna ni jugak, masa loading pun nampak lawa..ces!  Kalau tak caya, cuba tengok masa loading, gambar dalam blog ni macam flash-flash gitew. (sory kalau bahasa tak sesuai.)

Kalau nak buat jugak, mari aku kongsikan. 
 
Mula-mula buka Dashboard - Design - Add a gadget - HTML/ javascript 
tambah je kod ni.


<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>

 ~tak payah  edit ape-ape pun~

 p/s : Tak semua blog boleh guna jquery lazy load ni, kena cuba dulu.  Dan kalau nak try lagi boleh tengok link yang aku credit kan kat bawah ni.

 
credit to Nescafe Ais

19 comments:

Nescafe ais said...

Thanks 4 sharing

ieqa zulaica said...

thanx 4 diz tutor .. ;)

♥ηαβειια♥ said...

kite dh penag=h buat.... tp mcm same je bile check berat blog~

dak eina said...

thnx 4 sharing emiey :)

♥-- emieysandra --♥ said...

@ Nescafe Ais
:- wah, en.nescafe sudi singgah sini, welcome. tqvm more krn sudi berkongsi ;D

@ ieqa zulaica
:- welcome ;)

@ nabella
:- cuba tengok k link yg emiey creditkn tu, boleh tgk penyelesaian kat situ ;D

cik hani said...

tq emiey..bg ilmu baru lagi...
=)

cOnfuSeME said...

tq2...blog confuse dh laju..:P

cik hani said...

tq emiey..bg ilmu baru lagi...
=)

sharaBUNGA said...

tengs dear
mmg laju gile
muah muah!
i love u la

♥Ismi Huda♥ said...

yeayyy~! dh laju.. suka3~! macehhh 4 dis tips.. :)

noraznida said...

thanx...!da wt pon...hihi

silvernitrate said...

saya suka tutorial nie :D bagus

pWiNceSs LuRvE said...

thnkz...mmg ringan blog...hehee~

putry syazliyna said...

emm! xbuleyh laa ..:(

kinghana said...

http://kinghanablog.blogspot.com/

done follow ^^

Cik mama said...

Dear thx yerr.. ok dah laju blog cik mama.. muaaahh. cik mama follow cini

Alya Natasha said...

tq for sharing this tutorial :))

Nurul Anisah said...

Blog dah laju.Thanks for the tutorial :)

Marha Amni said...

Thankssss