Tutorial : Meletakkan Nuffnang di blog.

As-salam..

Aku baru je post entri dan sekarang eh muncul lagi.  Ehehe, bukan nak jadi macam BA yang disegani ramai tu dan tak kering idea menulis entri. Aku cuma nak bagitahu satu-satu, biar senang nak belajar  Nak belajar kena la perlahan-lahan kan.

Jom, aku tunaikan permintaan Cik Hani macam mana nak memasang iklan NUFFNANG di blog.  Rasanya dah betol, ini yang Cik Hani nak tahu kan.  Okey, kita teruskan sesi p n p..hek! 
Pesanan awal,sila right click pada gambar untuk hasil gambar yang memuaskan. TQ.


Mula-mula, buka home Nuffnang korang.

Ambik add ads. Korang akan nampak beberapa kod untuk iklan nuffnang.
Kita kenali penempatan Nuffnang dulu. Gambar ni aku ambik dari nuffnang sendiri untuk terangkan pasal penempatan ni.

Ade tiga jenis iklan iaitu leaderboard yang dipasang di bahagian A (gambar)iaitu di bahagian atas header blog korang, skyscrapper di bahagian C (gambar) dan large rectangle di bahagian B (gambar).


Untuk letak iklan di bahagian A iaitu leaderboard.
buka Dashboard - Design - edit HTML
menggunakan ctrl + f, cari kod <body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>

lepas kod tu, tambahkan kod yang nuffnang sediakan untuk leaderboard, jangan ambik kod untuk skyscrapper atau large rectangle lak, lain jadinya nanti. Sediakan macam dalam gambar ni.



Untuk letakkan iklan bahagian B dan C.
Buka Design - Page Elements - Add a gadget - HTML/javascript 
dan tambahkan kedua-dua kod nuffnang tu. Untuk kefahaman, tengok gambar ni dulu.



Bila dah letakkan kod nuffnang yang bahagian B iaitu large rectangle, alihkan letak kat atas blog post.  Kemudian add a gadget lagi, letakkan nuffnang yang bahagian C iaitu skyscrapper dan letakkan kat sebelah kanan atau kiri dan seeloknya di atas biar mudah nampak.


Ada faham tak?
kalau nak tahu dari cara lain lagi, boleh tengok cara dari nuffnang.

 korang kan pengguna blogspot, jadi tekan ajer kat blogspot yang berkotak biru tu, masih lagi kat bahagian add ads tu,okeyh!


p/s : cepat-cepat buat, cikgu nak pi isi perut dulu. Aiyakk, asyik nak makan ajer mulut ni! :p

*update : orang berbudi, kita hendaklah berbahasa.
jangan datang tengok je, ucapan terima kasih tu, sertakan la *peace! ;p


12 comments:

Zaer!! said...

Emie yang rajin.tak sia2 zaer bloglist blog ni.Salah satu blog tuto.menarik.kagum ngn cik emiey..cewah! hehehe.

diana sofian said...

thanks akak !! weee~ saya sudah ade nuffnang ^_^

♥-- emieysandra --♥ said...

Zaer!!
:- skrg kan ade xde komitmen lain, rajin la, ehehe ;)

diana sofian
:- gud2! ;)

cik hani said...

rasanya mcm dah menjadi..
emiey, blh x tgk kt blog saye dah okey ke blum??

♥-- emieysandra --♥ said...

cik hani
:- jadik, baguih3..;P

diana sofian said...

macam mane nak tau kita dapat earning? n kene bayar ke?? huhu.. sorry la buta IT

cik hani said...

tq tau emiey...
sbb wtkan entry ni..
mmg byk membantu blogger baru yg masih terkial2 nk tambahbaik bolg..
*peace*
=)

penaberkala said...

uish, bagus ni utk blogger baru
klu ada dulu kan mudah, blh rujuk sini
sy pun baru pasang bulan 8 arituh slps tnya housemate
rugi gak letak iklan lewat

utk sesiapa blogger baru, ada sedikit perkongsian pasal earning dan nuffnang di sini:
http://penaberkala.blogspot.com/2010/11/kenapa-bloggers-suka-nuffnang-kenapa.html

semoga bermanfaat

zu_e9 said...

hai emiey..
tima kasih byk2 for thid tutorial..
mmg dok cari abb asl byk sgt blogger letak ni..then dah tau dah..
n sy gunakan tuto awak untuk btnya..
thanks again ye..
love it..

emieysandra said...

same2..
;)

AnNa Farhana said...

soryy...sy bru nk blaja dgn blogg nie...ape tu nuffnang and for what benda tu?...hehehe

NoorHafiy Budax Lanun said...

Assalam, thanx 4 u tuto... nice...