Tutorial : Disable right click

As- salam..

Malam tadi kak izma tanya camne nak buat disable right. Untuk lindungi entri ataupun gambar dari di cilok/diambil tanpa ijin. Lepas cari kod yang ada dalam simpanan sebab pernah buat dulu, ehehe dan print screen satu gambar, jom aku mulakan sesi p&p pada pagi ini. Tutorial ni dah lama orang buat, aku kira buat dalam versi aku pulak untuk bagitau kak izma ni. Korang yang nak buat, tumpang la dua tiga kaki..kui3x..



Mula-mula aku ajarkan bagi yang menggunakan template designer. Sebab bila guna template designer ni, banyak kod yang berubah dari dulu.


Mula-mula buka Dashboard - Design - Edit HTML

terus tekan Ctrl + f dengan serentak untuk cari kod
kemudian cari kod  <body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>

Kemudian tambah kan kod oncontextmenu="return false;" depan kod  <body  macam dalam gambar ni.

kemudian, boleh SAVE TEMPLATE.


Kalau yang guna template lama cari <body> dan gantikan terus dengan kod ni <body oncontextmenu='return false;">



ataupun



Satu cara lagi, yang keluar pop up window.

Buka Dashboard - Design - Page Elements - Add a gadget - HTML/ javascript



Masukkan kod yang bawah ni.
<script language=javascript>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="~:  sOry dear :~";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>



Nampak tulisan merah ~:  sOry dear :~  tu, boleh gantikan dengan perkataan apa saje yang you all nak.


p/s : apa-apa kesulitan, boleh bertanya yer.*peace!


17 comments:

Miza Yusof said...

thanks for sharing. nice tips.
nice tutorial :)

faizzach said...

tq2... nnt leh try.. tp tatau lgi bila.. hehehehe

cik hani said...

blh wt entry cara nk add nuffnang tu?? plizz..xtau cara nk wt
penah try tp xmenjadi..=(

♥-- emieysandra --♥ said...

@ Miza Yusof
:- Tq miza ;)

@ faizzach
:- try la ;)

@ cik hani
:- insyaAllah, nti emiey buat ;)

Abu Luqman said...

salam singgah pagi sii ye

cik hani said...

yey!! yey!!
dah jadi wt disable right click..
cikgu emy sila puji ank murid yg bg tumpuan ms ckgu mengajar ni..
=)

♥-- emieysandra --♥ said...

@ Abu Luqman
:- terima kasih kerana sudi singgah ;)

@ cik hani
:- bagus2, emiey dah pi tgk, menjadik!
~_^

Anip™ said...

blog ni dh jd blog tutorial lah pulak..heheh

1)Kilang Al-Quran Dan Bagaimana Al-Quran Dibuat ?
2)Mengumpat! Adakah Ianya Hobi Manusia Zaman Sekarang ?
3)Menjadi Tunang Orang Tanpa Kita Sedar, Biar Betol ?

♥-- emieysandra --♥ said...

@ Anip
:- ye anip, ilmu yang ada, harus dikongsi, xlarat simpan sorang2, hahah ;P

sugar2 kapas strawberry said...

wah..tutorial menarik !

nadiya taqwa adam said...

tengs a lot . da try da . wow , sgt berhasil :)

nadiya taqwa adam said...

da try da . sgt berhasil . tengs yaww :)

shikinbudakbaik said...

Thanx~~its works~

Dee Dee Kidrauhl said...

thanks kak ! yay ! da jdi ,

uNa fiEy said...

tq..saya dh buat..ske2

ouhsarah said...

huargh,,nape sye buat x bole ni??

emieysandra said...

cube tgk step tu betul2

:)