Tutorial : Buka akaun blogger.

As-salam.

Buat sesiapa yang teringin nak ada akaun blogger dan ingin menjadi penulis blog. Meh aku tolong tunjukkan cara terutamanya kepada salah sorang kawan aku ni.  Sampai post kat wall facebook.  

 Time tu tengah sibuk dengan exam lagi, jadi tak boleh nak tolong masa tu.


Kita nak jumpa pun mungkin susah, jadi aku tolong melalui entri saja la.  Sesiapa yang ada kawan yang teringin nak buat akaun blogger juga, boleh la share entri ni kat dia yer.
Pesanan awal, untuk tatapan gambar yang lebih jelas, right click-new tab.
Buka page internet dan search blogger.com

 ~ klik pada Get Start yang ditunjuki heart comel tu~
Akan sampai ke page ni
:
:
 kena isi borang kat sini dulu untuk create Google Account.
Isi leklok apa yang diminta. Bila dah siap, tekan continue yang kat bawah tu untuk ke page ni.
:
:
Isi yang kedua lak, Name your blog. 
Pilih nama yang menarik tapi simple nanti senang orang lain nak cari. 
Tips ni tau.
continue untuk ke page ni
:
:
 Pilih nak guna template mana-mana, kemudian continue untuk ke page ni.
:
:
 Yeay! your blog has been created.  Sekarang boleh senyum lebar-lebar. Pandai.  Bila dah klik Start Blogging tu, akan sampai ke page ni.
:
:
 Dah boleh buat entri ataupun cerita untuk dipublish kat blog.  Tak sabarnye kan kan. Atas sebelah kanan yang ada heart comel tu, Dashboard iaitu seperti yang dipaparkan kat bawah ni.
:
:

Boleh edit semuanya kat sini.


Selamat berblogging!
~_^




9 comments:

Zaer!! said...

Banyaknye tuto.nk sikit emie.haha

♥-- emieysandra --♥ said...

@ Zaer
:- hambik ler zaer ;p

annazanariah said...

emiey.. bagus la share tuto paling basic. baru tadi ada member tanya nak jadi blogger jugak. boleh la suggest blog emiey. tgk tuto semua kat sini.. hehe..

dya adriza said...

terima kasih cikgu ^^ hehe~

eiela said...

bagusnya ajar tuto. saya tak reti nak ajar.

Latest Entri :
Redah Aku dan Kau Punya Oleh Ben Ashaari
Jana Pendapatan Dengan Burung Walit

♥-- emieysandra --♥ said...

annazanariah
:- boleh2, suggestkn la, emiey buat ni pun sb ramai kwn yg tnye2, smpai emiey yg kne edit blog diorg, drp cmtu bek emiey tlg dgn cara cmni..sekurang2nyer lg diorg puas hti klu but sndiri kn.

dya adriza
:- same! ;P

♥-- emieysandra --♥ said...

aiela
:- insyaAllah, apa yang saya tahu saya ajarkan ;)

cik hani said...

could u teach me how to involve in nuffnang?? plizzz... wat la tutorial mcmnane nk wt yg nuffnang tu..
dah try godek2 wt, tp xjd...
huwaaaa !!! ='(

Anip™ said...

rajin gile la skrg ni wt tutorial huh! mkin hebatlah..

1)Kilang Al-Quran Dan Bagaimana Al-Quran Dibuat ?
2)Mengumpat! Adakah Ianya Hobi Manusia Zaman Sekarang ?
3)Menjadi Tunang Orang Tanpa Kita Sedar, Biar Betol ?