Tutorial : Bling-bling di blog..

Salam..

Selamat pagi dan semoga semuanyer ceria-ceria selalu.



Dah lama aku tak buat tutorial lepas
dan 


Kembali pada agenda utama, kita buat bling-bling ataupun letak sparkling macam yang ada kat blog ni.  See, bertaburan bak salji yang berwarna pink.
Dulu, ada ramai orang tanya sal bling-bling ni, one of my classmate pun ada tanya, but sory..susah sangat nak terangkan by talk je. So, here.




Mula-mula, download SPARKLE CURSOR, tapi tak perlu save, cuma open with notepad. 




Lepas tu, buka Dashboard - Layout/Design - Edit HTML kemudian cari kod <head>



untuk cari kod, sila tekan Ctrl +f dengan serentak.*update.




Kemudian, copy dan pastekan kod cursor yang dalam notepad tadi pada sebelum/atas kod <head> yang anda jumpa tadi yer. *update




chup..
Nak tukar warna bling-bling??!

Warna asal kat kod tu warna merah,
Kalau nak tukar, cari
 var colour="kod warna pilihan" 
(gunakan ctrl +f) 

 

Rujuk kat html code , ambik warna yang kamu suka, then ambik kod tu gantikan  kat kod warna pilihan. *update






p/s : boleh faham tak, ehehe..have a try! ;D
credit to sis Intan

 



23 comments:

zaL_cdpx said...

nice2 !! tpkn leh x klau sparkling tu kuar tengkorak ke ape ke.. hehe

ProfHariz said...

Saya faham cikgu.. Terima Kasih :P

http://profhariz.com

buyat(bebola tomato) said...

den suko men yo bling2..maleh nk buek..heheh

♥-- emieysandra --♥ said...

zal_cdpx
:- nanti kite try cari deh, ehehe ;D

♥-- emieysandra --♥ said...

ProfHariz
:- same kasih prof!

♥-- emieysandra --♥ said...

buyat(belola tomato)
:- kalau dah malas buat, tak yah main! ~lalala :p

Amirrah Zawani said...

cikgu sudah mengajar..
hehe!! :D

♥-- emieysandra --♥ said...

Amirrah Zawani
:- yup, tp tak ikut course study..
jauh menyimpang..hahaha ;D

nabihafadzli said...

ade cursor mnrik nnti i cube ye dear

farah hanim said...

akk cam ni ...buat xmau jdi pon akk.. :(

aLia aDryNn said...

Dah dapat..hehe..thx sgt2..cma yg nk tuko kaler cursor tu ja x brjaya..tp x pa..thx skali lagi..

♥-- emieysandra --♥ said...

nabiha fadzli
:- okeyh dear!

farah hanim
:- cuba ikut step tu betol2, sory yer kalau kamoo susah nk faham ;(

alia adrynn
:- welcome. rujuk je color kt html code tu, gantikan kod color tu kat warna pilihan. try ea.

cinTa aQu dAn kAmU!!! said...

hye...emmmm..xphmla ckgu,bkn xphm pe,cme cmne sy nk doawload sparkle cursor2,xjmpe pn..plz,trgkn kt sy,emmmm

♥-- emieysandra --♥ said...

ade link pada sparkle cursor tu, klik je ;p

Shida Shacha said...

yes , dh dapad buat . terime kaseh kak emiey :) hee

Jiaa Rawkin ♥ said...

thanxx :)

Cahaya Kehidupan said...

alhamdulillah jadi jugak,thanks dear for the tutorial ni..=]

cik fiqa said...

x dpt wat laa...huhu....

cik fiqa said...

ok..got it..thanks sis! =)

qyra said...

alah qyra x bjayer wt yg ni,....x fhm.....

qyra said...

alah qyra x bjayer wt yg ni,....x fhm.....

EpoNg_aUcHaK said...

salam .. tq kak .. dapat gak wat .. lama nyew nak faham ,, hahah.. papon .. tq .. sayang akak .. :)

Budarx_Dis17 said...

sis, mcm mna sis buad tajuk header dgan fonts yg cute2 ea ? ta reti lhaa~ ='(