Tutorial : Background sendiri menggunakan template designer.

As- salam..


Hari ni kita belajar buat background sendiri menggunakan template designer.


Mula-mula buka Dashboard - Design


Kemudian ikut keterangan gambar kat bawah ni yer. Untuk melihat gambar yang memuaskan, boleh right click & ambik new tab yer. *peace!

 

 ( tumpukan pada gambar heart merah tu )
- Klik pada template designer.

Then,
( tumpukan pada gambar heart merah tu )
 - Pilih template yang berkenan kat tepi-tepi tu.

( tumpukan pada gambar heart merah tu )
 
~ klik pada background.


( tumpukan pada gambar heart merah tu )

1. Remove dulu gambar yang ada kat situ.
2. Ambil option untuk ambil gambar dari simpanan peribadi.


( tumpukan pada gambar heart merah tu )



1. Ambil upload image.
2. Browse gambar dari simpanan peribadi.
3. Bila dah siap, DONE!
4. Boleh adjust ape-ape yang perlu kat advance. Nak tukar warna tulisan, warna link dan lain-lain lagi.
5. Atas advance tu ada layout, untuk pilih body layout yang pelbagai, nak dua column ataupun tiga column, pilih sajer. Dan tengok-tengok lah kalau nak ubah bahagian bawah di footer layout dan nak adjust lebar post atau sidebar di adjust width.



Tambahan :-


~Bila dah siap upload..klik pada tile.
~Untick pada scroll with page baru lawa sikit.



Pesanan tambahan:
~Sila buang dulu background lama yang ada.
~ Paling penting, download full template dulu supaya tak de yang menangis berlagu-lagu nanti.
~ Jangan gopoh nak save, preview dulu!
sekian.


*Update :-
kalau nak cari background lawa-lawa,search je. 
Contohnya nak blackwhite wallpaper atau hello kitty wallpaper, just taip kat google image. Kemudian cari gambar yang sesuai untuk dijadikan background (gambar yang boleh di tile dengan baik).

 


p/s : hari ni cikgu skema, saje nak tunjuk garang..*peace! err..(-_-")
 buat leesa yang bertanya semalam, gudluck yer!


21 comments:

LeEsA™ said...

hahaha market sket nma leesa . thankss eh emiey :)

btw , nk tye lagi neh . kita blas2 kt sini jelah . sbb leesa tgh privatekan blog .

erm utk header tuh kan mcm mne nk ltak . mksud leesa, kan dh buat header sndri yg kita nk, mcm mne emiey hide kan nama header yg dh mmg ada kt page element tuh ?

efyna.pinkladies said...

dashboard > design > page elements > edit tab yang kat bawah "navbar" > click kat "instead of title and description" > save.

hehehe

LeEsA™ said...

ohh haha , okok . nk try dluu :)

Zaer!! said...

banyaknye tuto emie..nk kongsi leh kan?hehehe

Melati said...

thanks for sharing =))

♥-- emieysandra --♥ said...

@ Leesa
:- sory leesa, emiey baru online balik..eh, dh ade org tlg jwb kn :)


@efieyna.pinkladis
:- tQ efy. dh tolong leesa.


@zaer
:-dipersilakan ;)

♥-- emieysandra --♥ said...

@ Melati
:- welcome!
~_^

tiha said...

nice...dah x yh susah2x men kt html kan...senang jer skunk ni..^__^

♥-- emieysandra --♥ said...

@ tiha
:- betoi tu tiha, ingat dulu bukan main edit kod html tu ;D

Firdani said...

nt nk try gak..:)

♥-- emieysandra --♥ said...

@ Firdani
:- try la ;D

Anip™ said...

menarik tutorial nie..huhu..pndai lah ko edit blog yer skrg nie..heheh

1)Mengumpat! Adakah Ianya Hobi Manusia Zaman Sekarang ?
2)Menjadi Tunang Orang Tanpa Kita Sedar, Biar Betol ?
3)8 Perkara Tentang Lelaki Yang Korang Mesti Tahu !

♥-- emieysandra --♥ said...

@ Anip
:- ehehe..bese jer ;D

hamzah ian said...

fuhyooo.. sampai skrg gua suruh orang lain tlg tukar background.. har har har

ferra said...

oh senang jer. t i pon mau try lah. tp background pg td baru tukar ;p nk stay ngn tuh dlu.

myra anne said...

yeay! bejaya wat layout baru ngan tutorial nih.mekaceh! huhu

shahirah adizan said...

terima kasih :)

shahirah adizan said...

terima aksih :)

Fadah said...

macam mana nak buang background yang lama tu....

iqa said...

salam....tumpang tnye, mcm mne nk tukar background erk? iqa cube tukar kat templete designer,dia kuar 'not applicable for this templete'..tolong~ :(

Anonymous said...

mengapa tidak:)