wanita pandai masak, pilihan terbaik!

Salam buat para pembaca..


Pernah tak dengar sesetengah orang tua akan kata camni "Belajar tinggi mana pun, pasti akan ke dapur jugak" pada anak-anak gadis mereka.


Hakikatnya, ma pun pernah kata camni kat aku.
Mungkin sebab aku ni malas sangat nak masuk kedapur. adess..kantOi sudaa..



Nak tahu alasan aku?
Aku kan jarang-jarang balik rumah, jadi masa cuti macam ni la baru leh rasa masakan air tangan ma puas-puas..ayat kesian der..
yeah..thumbs up fOr me!




Jauh di sudut hati aku, teringin juga nak jadi rajin masuk ke dapur macam dulu.  Masa sekolah menengah dulu, memang tugas aku dan achek (adik pompuan yang bawah aku) untuk masak, ma hanya akan bagitahu menu ape yang nak dimasak mengikut barang-barang keperluan kat dapur.  Selaku kakak, memang aku la yang banyak buat kerja.  Jadi semua masakan asas aku dah tahu la termasuk buat gulai lemak dan jugak asam pedas.  



Sekarang ni aku kena rajin-rajin kan diri masuk ke dapur apabila cuti.  Meskipun aku dah boleh memasak, tapi kalau dibuat selalu dikira sebagai latihan untuk menjadi lebih baik.
 Malahan, masa bujang ni la peluang kita untuk sentiasa mengupgradekan diri sebagai persediaan untuk menjadi suri dalam rumah.  Surirumah yer, bukan aku nak menggedikss tak habis belajar lagi nak pikir kawin tapi ini hakikat kan. Tol tak?!



eh..eh..iklan periuk jap..












Ada beberapa orang rakan sekelas aku menunjukkan minat dalam bidang memasak ni apabila setiap kali mereka balik ke rumah, mereka pasti bawa masakan mereka dan makan beramai-ramai kat kelas. 
Contoh masakan yang mereka pernah bawa : kek batik, biskut raya.
Bagus kan mereka :-)


ha..ini baru betul, akak i yang cantik jelita, meletopsss gitu.



p/s : tetibe rindu pada ma dan juga kehidupan sebagai gadis kampung..:D

31 comments:

cik QasehThya said...

huhu..
ni pon dok umh bukan belajar buat kek or pastry pon..hehe..
nak mak buat jugak even bukan belajar lagi :)

Fyzal said...

gmbr first tu tak boleh blah. hehehehe.

Amirrah Zawani said...

yeap.. betul2..
belajar tinggi2 mana pun..
nanti msti ke dapur jugak :)

maCy said...

suka masak. ecece. tp bila lma xblk umah mula lupa..

Mimiey.. (^-^) said...

heheheheh...kena gakla dgn sy. tp sy xdela pandai msk yg ganazzz2 punya masakn. yg simple2 blhla...

Mimiey.. (^-^) said...

heheheheh...kena gakla dgn sy. tp sy xdela pandai msk yg ganazzz2 punya masakn. yg simple2 blhla...

Tomato Gurl's Life said...

ciktom pun sm cam emiey..hihi..bukan xsuka masak tp rindukan mskn emak(padahal malas ;P)

♥-- emieysandra --♥ said...

cik QasehThya
:- aiya..macam 2 k cik Qaseh, ehehe nak mak jugak :P

♥-- emieysandra --♥ said...

Fyzal
:- hahaha..

♥-- emieysandra --♥ said...

Amirrah Zawani
:- cmtu kan, as pompuan..tp kite trime la ng positif
~_^

♥-- emieysandra --♥ said...

macy
:- ish..leh lupe pulak, 2 r kne prktis sllu, sO, rjin2 la
~_^

♥-- emieysandra --♥ said...

Mimiey
:- ye k..tgk kt blOg mimiey, ganazzzz jer, emiey pun xleh nk try msakan camtu lagi, kan ade yg melayang kt dpur 2..huhu

♥-- emieysandra --♥ said...

Tomato Gurl's Life
:- like3..huhu

one2paii said...

betui tuh..gua yang sekeras2 nie dan lagi lembut pun leh masuk dahpur..belajau lagi tinggi falsampah kedoktoran..masuk gak dapur perh

si biskut said...

tak gak kot...sebab dah ramai lelaki yang rajin masak so tak amik pot sangat lau future wife dowank pandai masak ke idak...

er..mamat dlm pic tue macam gay jer..hehe

ciK LyndaWawa igUana said...

kamu pandai masak tak..=)hehe

Ahmad Shafiq Bin Othaman said...

wah!! jelita sungguh akak u tue kan :P

Oney Nurislam said...

bagus la pandai masak

Zura said...

nak menumis tue sukelah jgak tp nk siapkan bahan tue yg bercinta...

♥-- emieysandra --♥ said...

onepaii
:- hahaha..sampai falsampah ek..:D

♥-- emieysandra --♥ said...

si biskut
:- xambik pot?emm..bile dh kwin, asyik mkn kt kdai je, boring gak lol :D

lelaki tu?pndai2 la pikir:p

♥-- emieysandra --♥ said...

cik Lydawawa iguana
:- makan utk sndiri 2 boleh la, setakat kurang rasa sikit jer..~lalala

♥-- emieysandra --♥ said...

Ahmad Syafiq bin Othaman
:- mmg pn Syafiq, sgt jelita..
~_^

♥-- emieysandra --♥ said...

Oney Nurislam
:- ehehe :D

♥-- emieysandra --♥ said...

Zura
:- bercinta smpai bencinta pun bgus gak..huhu :p

Tomato Gurl's Life said...

pasal yg emiey tanya kat entry tutorial buat fan page fb..if xmenjadi kalau tick buang stream tue..emiey boleh edit kat coding yang emiey copy tue dengan tukarkan coding;

"stream=true"

kepada

"stream=false"

cuba ye..tak dpt sila bgth..

mira said...

bestla memasak.

terasa tercabar bila adik lelaki lagi terer masak..

T_T

♥-- emieysandra --♥ said...

Tomato Gurl's Life
:- Okeyh cik Tom, stil kne edit lagi sbnarnyer, xpela dh ok kot
~_^

♥-- emieysandra --♥ said...

mira
:- hahaha, bljar la memasak betOl2 yunk, ehehe :)

haidi takeAfoto said...

dapur tu dah kire wajib dah tu..skg ni pmpuan dah mcm xminat je masuk dapur.

ssh nak jumpe pompaun yg leh masak mcm2 ni..ade yg reti grg sayur je la..reti buat sup je la..die reti masak makanan yg die suke je..hehe selalu cmtu ek..

bile la nak dpt pompuan yg btul2 ajin g dapur ni ek..hehe

♥-- emieysandra --♥ said...

haiditakeAfoto
:- ha'ah..2 realiti wanita skg kn..ehehe,
selamat mencari!
~_^