Nape nak bunuh bakal anak muridku?

Salam buat para pembaca..

Hari ni, mOod aku sangat baik dan bersemangat untuk memulakan sesi blOgwalking ke bLog kawan-kawan. Tak lupa meninjau harian metrO online untuk melihat berita terkini.  Tapi ada satu berita yang membuatkan aku emo, 

' Bayi perempuan ditinggalkan di depan gerai di Taman Segar, Simpang Ampat '

lagi kes buang bayi.  
Tolong la , aku yang tak kenal bayi tu sape bOleh emO gini bila tahu dia ditinggalkan dalam keadaan lemah, kesejukkan dan kebiruan.  Ape perasaan mak baby tu..hanya fikirkan diri sendiri? hanya fikir untuk menutup malu? Alasan yang langsung tak kukuh untuk membuang nyawa yang dikandungnya selama ni. 
pak baby tu pulak, dah lesap k? tahu buat je, nak eja TANGGUNGJAWAB pun tak reti kOt!

Kebanyakkan kes buang bayi memperlakukan anak kecil seperti objek yang tak bernyawa.  Dibuang dalam tOng sampah, dihurung semut dan sebagainyer.  Allah S.W.T telah memberi nyawa kepadanya, tapi kenapa ia diperlakukan begitu dan sekaligus memberi tiket pada insan yang bertOpengkan haiwan itu untuk masuk ke neraka jahanam.
 
yer..aku bakal seorang guru dan bayi itu mungkin bakal anak muridku yang mempunyai pelbagai cita-cita untuk menerOka dunia ini.

aku tak sanggup tengok gambar-gambar bayi dibuang dalam keadaan menyedihkan dan memilukan hati.
di bawah ni gambar-gambar bayi yang cOmel dan berwajah bersih tanpa secalit dosa pun..gambar dari pakcik gOogle.





siapa tahu anak-anak kecil itu bakal menjadi manusia berguna seperti di bawah

juara Imam Muda musim pertama, Asyraf.

dua kanak-kanak ini merupakan murid-murid pendidikan khas, namun masih berpeluang ke sekolah dan bermain dengan teman-teman lain.




11 comments:

n@jwamz said...

yup...agree with u sis...
anak amanah Allah...
even haiwan pn rily care their baby..
i think manusia yg sggup buang ank ni mmg t'sgt x b'tggungjwb...
mgkin dorg igt terlepas hukuman dunia...
but x mgkin sesekali dorg t'lepas hukuman Allah...

♥-- emieysandra --♥ said...

yup..btoi pndpt kamu 2..
geram kn ngan perangai manusia yg mcm ni..huhu

~_^

sugar2 kapas strawberry said...

masa buat pk nk seronok je..dpt anak xseronok la ye??

damn org cmnih

Gransazer said...

pandai buat tp xpndai simpan..tu la orgnye..
masa buat xnk pikir masa depan..
eh, jap2 simpang ampat tu kn melaka kn?huhu

♥-- emieysandra --♥ said...

sugar2 kapas ~ yup..damn!!

gransazer ~ betOi2..xpikir panjang,
err..bkn kt Penang k..huhu

~qiFFara~ said...

dunia akhir zaman..
dah kembali ke zaman jahiliah dah..
kn2?

Gransazer said...

erk!penang ke?huhu
malu saye..
tp kt melaka ada jgk simpang ampat kt alor gajah...hehe..*nk cover malu*

♥-- emieysandra --♥ said...

qiffara ~ yup, nk kembali k zmn jahiliah, smOga menjadi iktibar buat kite..

gransazer ~ yela, owh.ade gk k kat melaka?emiey pun dok melaka, tp xtau r..xyah nk cover2, it's ok!

~_^

intan said...

yeap betol tu..
x berperikemanusiaan betol org yg membuang bayi2 ni..
hhhaaaihhh
x takut azab ke ha...
mcm kat pJ ni bnyak btol maksiatnya..
takot memikirkannya..
kang nnt tuhan turunkan azab..
sy yg x buat maksiat ni pon terlibat sekali T_T

♥-- emieysandra --♥ said...

betOi tu intan..
nape awk terlibat sekali ni?
huhu

~_^

AyuniNatirah said...

Salam Perkenalan marilah ke blog saya..huhu^__^

http://ayuni84.blogspot.com