Tutorial : Gambar sendiri di homepage mozilla

Salam buat para pembaca..

Hari ni aku nak share lagi pasal edit-mengedit ni..
pengetahuan yang ada kenalah kongsikan bersama.  Mungkin ramai yang dah tahu pasal ni, tapi sesiapa yang tak tahu bOleh lah mencubanya.
 
gambar sendiri di homepage mOzilla?

camni la sayang-sayang semua..

nampak tak, itu gambar aku sendiri..bukan mOdel alam sekitar..huhu
di kesempatan aku nak menukar gambar lain ni, meh la aku share bagaimana nak wat mozilla jadi seperti di atas yer


1. mula-mula..sila taip shiny search..lepas tu pilih seperti yang ditunjukkan seperti anak panah bewarna merah tu.

sebenarnya, aku bOleh je bagi kamu semua klik SINI
 tapi aku nak tunjuk dulu betapa teruja bila ada gambar sendiri kat tepi-tepi tu, perasan tak?? 
aku je yang 'perasan' kot..perasan in bracket,hahaha..


seterusnya, dah buat langkah kat atas tadi..
teruskan dengan langkah ini pula..

2. klik anak panah di sebelah kanan dan ambil 'upload your picture'

lepas tu, isi 'your name' jugak.

then, ENTER
dah?
ikuti langkah yang ni pula

3. bila dah kuar macam ni, silalah browse gambar yang kamu suka untuk dijadikan homepage.
kemudian tekan upload dan tunggu sekejap untuk loading gambar tu.

 
ok, ini homepage yang aku pilih untuk tukar homepage yang sebelum ni.
ops..tunggu, tak siap lagi ni..

4. kamu kena klik 'set as homepage' seperti yang aku bulatkan merah tu

dah?
kuar macam ni kan

boleh ikut langkah-langkah yang telah disediakan.

5. copy url yang diberikan.

6. buka mozilla yang lain - pilih tools - options

gantikan url yang ada dengan yang telah dicopy dalam langkah 5 diatas

tengok gambar ni untuk lebih jelas.

kemudian, restart balik mozilla kamu dan tengok..

jadi tak? ade kuar gambar kamu tak?
ehehe..

sebenarnya, bukan untuk mozilla je, tapi boleh juga untuk internet explorer, google crome..
Cuma ulang langkah 6 sahaja.

dan jugak, kalau tak nak upload gambar sendiri, bOleh gunakan tema lain. Masa dalam langkah 2, xyah la pilih 'upload your picture', pilih yang lain..contohnya, tema Lady Gaga, dan tengok..
begini jadinyer..

errr..macam tak kena je, gambar Lady Gaga kat sebelah nama emieysandra..


*update 
untuk pengguna google chrome..tempat untuk paste url tu.
Ambik yang ada lambar setting bawah button exit page, dalam gambar ditanda love merah tu. Lepas tu ambik terus options.


 Lepas tu adjust setting  Home page - tick open the page dan masukkan url yang anda dapat dalam step 4 dan 5 kat kotak sebelah tu.




Untuk pengguna Internet Explorer pula ikut gambar ni.






p/s : aku hanya berkongsi ilmu yang ada, kalau ada silap dan kekurangan, silalah maafkan yer. ;)


p/s : jangan lupe like kalau suke!!

http://www.emocutez.com

9 comments:

fiezah91 said...

byknya step..huu

Hariz said...

Thanks atas perkongsian anda :)
amat bermanfaat...

Syaza Kelyza said...

wow beshnye ! nak try gak la nanti :P

♥-- emieysandra --♥ said...

fiezah ~ biar dpt tgk step2 tu dgn jelas..ehehe

hariz ~ same2..

syaza ~ try la buat ek, best!!

Faten Rosmadi said...

klau kt google choroe na paste kt ne , crik ta jmpa la

Anonymous said...

nk tnye , mcm mne nk cntikkan mozilla mcm kt ats tu ?

♥-- emieysandra --♥ said...

to anonymous - entri ni dh menjawab soalan tu ;)

qyra said...

thanx...bende ni pnh tfkir kt kpale qyra juz x tau nk wt jerk,...akhirnyer tau gak.thanx....yg pnying qyra sker sngt...

ziqaa said...

thx sgt , homepage kite dah cantek , hee :)