Lantana Camara

Suatu ketika dulu..

Aku : Mok Su..ni bunga ape?

Mok Su : bunga tahi ayam..
Achek (adik ketiga aku)disebelah Mak Su mengekek gelak bila dengar ayat tu..aku bengang la kan

Aku : Mok Su..gitahu la betul-betul..ni bunga ape?

Mok Su : Yela..tu bunga tahi ayam la..takkan bunga tahi lembu pulak
adess...Achek bukan main gelak sakan tengOk muke blUrr aku,
dengan perasaan yang hampir menangis dah nangis pun, aku berlari pergi kat ma ng nenek

Aku : Ma..tu bunga ape?betOl ke Mak Su kata bunga tahi ayam
ma ngan nenek aku pulak gelakkan aku..grrrrrrr

Ma : Yela..tu bunga tahi ayam
Aku bermuke blurr je...
Sekarang..

Setiap kali nampak bunga tahi ayam, mesti ingat peristiwa di atas..sesedap rase je diOrang gelakkan aku, budak tengah nak belajar kan, time tu umur aku 6tahun..

Aku dah ade Mr.Google yang terhebat ni..
So, aku search la pasal bunga tahi ayam ni..

Bunga tahi ayam ni juga dikenali sebagai Lantana Camara..
bukan main cun pun nama..

Bunga tahi ayam ni mempunyai bentuk yang cantik tapi mempunyai bau yang kurang menyenangkan..memang pun,busyukk!!

Pokok Lantana Camara ni adalah renek dan berbulu serta boleh digunakan dalam perubatan Melayu..ermm, busyuk-busyuk pun ade faedah tau..

ni la Lantana Camara a.k.a bunga tahi ayam tu..

bunga tahi ayam ni ade banyak jenis, tapi aku ingat lagi, yang jenis ni la aku dok tanya Mok Su aku tu, tOmei kan, tu yang aku rasa macam tak layak je panggil bunga tahi ayam, xpe..kite panggil la lantana camara pulak ye..ehehe

p/s : bile terjumpa bunga tahi ayam, aku mesti sengih sorang-sorang ingat kisah di atas.
 

4 comments:

maCy said...

ahahaha.. lawak gle.. tapi npe la kasi nme cm2..hihi

sakura said...

byk jenis sp. dia..ada yg bunga comey tp bau, toksah cite hihi tp ada juga yg daun dia bau wangi je..=) tp nmnya meeeemang cunkan..kiki

♥-- emieysandra --♥ said...

macy
:- ntahla..huhu

♥-- emieysandra --♥ said...

sakura
:- owh, ye ade byk jnis ea..ha'a, mmg berbau tap ia tetap ciptaan Allah yang indah untuk kita kagumi, ehehe

~_^