Kolam Air Panas Ulu Legong.

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

Beberapa minggu lepas emy ada pergi Baling, Kedah sebab adik kepada kawan encik suami melangsungkan perkahwinan dengan pilihan hatinya kat sana.  Bab berjalan ni, emy on aje. Encik suami tahu ada satu tempat menarik di Baling iaitu Kolam air panas Ulu Legong. Sebenarnya perjalanan ke sana dah makan masa tujuh jam, pastu kitorang duduk di homestay yang jauhnya 20km dari rumah pengantin perempuan, ada pulak dua majlis iaitu majlis  akad nikah belah pagi..pergi..balik homestay..pergi lagi untuk majlis bersanding kiranya banyak makan masa di perjalanan jer. Tapi malam kedua sebelum balik keesokkan hari, walaupun encik suami penat drive die ajak juga pergi..kira-kira 25km dari homestay kitorang duduk tu. 


Masuk je pintu masuk Pusat Rekreasi ni,
sebelum masuk..harga tiket adalah RM6 untuk seorang dewasa

kolam air panas mengikut tahap kepanasan, strategi fail kitorang bila kitorang sampai je masuk kolam yang paling panas dulu. Tak sempat warm up, semua dah berpeluh baq angg

Lepas tu baru kitorang gerak ke kolam yang kurang panas

berselfie di kolam yang paling panas dan emy hanya mampu rendam kaki
encik suami siap terjun lagiii << haha aksi yang tak boleh dipengaruhi ye, die geram sangat sebab biasa kalau pergi tempat mandi-manda memang suka terjun..kat kolam air panas pun die nak buat jugak dengan harapan lemak di perut mencair dengan jayanya :P

kolam ketiga kitorang berhenti..yang ni memang mampu la emy berendam.
Ambik khasiat supaya buang toksin yang tak baik dalam badan dan mudah-mudahan kulit terawat dengan cantikk! shine shineee 

muka shiny la mengewap dengan air panas

yeayhhhh..wefie..kitorang pergi berenam ;)

Sebelum ni emy pernah ke kolam air panas di Bemban, Melaka masa belajar dulu. Tapi kalau nak dibandingkan di Ulu Legong ni bersih pastu tak de asap rokok, kalau di Bemban tu pengalaman tak best masa kita dok berendam..menikmati wap aroma panas, masuk sekali ngan asap rokok..tak best kan. Tu lama dulu, masa belajar mungkin 6 tahun lepas. Mungkin sekarang dah lebih elok, rakyat marhaen di Malaysia dah sedar kan rokok is dangerous! cakap camni sebab kekasih hati dah berhenti rokok.haha..macam dia sorang tu leh mewakili perokok tegar di Malaysia ni kan.

Masa kitorang ni pergi, bukan cuti sekolah tapi hanya cuti hujung minggu alhamdulillah tak ramai orang, tak la lengang sangat tapi agak selesa la dengan our own space kan. Tempat nya besar, tandas pun bersih..Masa pergi tandas, boleh nampak ada banyak kedai makan dan jugak gerai kecil.  Yang penting pada emy adalah air mineral supaya tak terhidrasi pastu dok sakit kepala, objektif untuk lebih sihat lepas balik dari kolam air panas tak berjaya la. Takmo la camtu kann..Dan cuaca sekarang memang memerlukan kita minum banyak air masak kan. please pleasee..take not about this, mencegah lebih baik kan ;)


Gambar pengantin lama je ada *lovelove*


 Thanks for reading! 

Rezeki di pagi hari.

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...


Di penghujung malam ni baru nak story mory pasal awal pagi tadi.  Bukan apa, sangat sibuk dan penat melayan "rezeki yang datang".

Cerita nya macam ni, minggu lepas emy bagi green light untuk encik suami bela kucing. Sejak balik dari Lubnan, encik suami dok minta la nak bela kucing sebab die jadi rindu ngan kucing dibela nya kat sana, emy tak setuju sebab emy tak suka bulus =_= pastu trauma lagi dengan apa yang jadi pada Ryan (pet yang pertama)..saat kita betol2 sayang,die menghilang..bila emy kt sarawak baru die balik,waktu tu emy dah tak mampu jaga die dh..dok kat kampung abah je jaga sekarang.  Bagi persetujuan kat encik suami sebab rasa rumah macam kosong..hikhik..encik suami dah masuk keje, jadi banyak lagi masa terluang emy setelah tolak masa mengemas rumah, masak, cuci baju, cuci pinggan,mop lantai..banyak masa lagi sebab duduk kat rumah bertiga je ngan adik lelaki emy sorang tu.

Bila dah green light, weols pun sesama mencari kucing dan emy tetapkan ianya masih anak. Encik suami setuju aje. Pastu encik suami nak order dengan kawan die, jenis kucing mecon katanya (sory, emy kenal jenis parsi je..) harga RM300 kalau sepasang RM650.Emmm..and i say NO NO NO. Kita nak berkasih sayang dengan makhluk Allah kesayangan Nabi Muhammad s.a.w ni jadi tak perlu la memilih rupa kan. Emy pn memang niat baik-baik nak tolong kucing yang kesusahan. Encik suami pun cancel dgn kawan die..ehem ehemm..nampak tak kuasa wanita di situ :p hehe tq encik suami sebab faham niat sebenar kita..*lovelove*

Setelah puas tanya orang, minta adik tengokkan kot ada ternampak kucing terbiar minta bawa balik.  Takada juga.  Takpela emy bersabar je..yang terbaik datang lambat pun tak pe..Relax je tunggu.  Alhamdulillah pagi tadi ada kawan nak turun kerja ternampak dua ekor anak kucing yang tak dipedulikan..seekor nampak comot dan sakit. Terus die mesej emy katanya otw dia ke tempat kerja, die singgah hantar kucing..Alhamdulillah, tak ready apa pun. Time tu pukul 6.30..terima je la dan sambut ia sebagai rezeki. 

Mula-mula dapat kucing dua ekor tu, susah nak pegang sebab tak biasa dengan emy dan suami lagi. Habis kotor baju, nak mandikan pun susah plus emy dan suami takde pengalaman tangani kucing terbiar ni.  Masakla ikan rebus seekor..Bergaduh..tak nak share pinggan, maka asingkan pinggan. Sebelum encik suami pergi kerja dia janji nak belikan makanan kucing dan pasir.

Dalam pukul10 pagi encik suami balik hantar makanan dan pasir.  Dan sebelum tu, seekor yang nampak sakit tu terberak kat ruang tamu..sokseksoksek la emy bersihkan. Tak biasa handle kucing, sekali dapat task yang tough gitewww..but alhamdulillah everything is okay!

Itula yang emy anggap rezeki di pagi hari ;)
Seharian penat dengan bermacam ragam kucing-kucing tu, syukur jugak senang nak latih dorang kenal pasir, tu yang paling penting okay. Pastu yang sekor tak sihat tu hampir tujuh kali berak dan cara dia guna pasir pun tak berapa efisien lagi maksudnya masih kotor tepi-tepi tu..Takpela baru first day dan i is semput. Tak biasaaaaaaa =_=

Kelabu ni diberi nama Bebo sempena nama manja Kareena Kapoor, seba ianya lincah dan nakal..aummmm!


yang ni pasif dan kelihatan sakit, sabar ye nanti kita gi klinik tau
Diberi nama Michiko sebab ianya manja.

Ingatkan yang Michiko ni tak berapa aktif rupanya dua2 ni sama naik je kalau bab bermanja, emy ni pulak digomol nya.  Siap la, nanti emy berani sket ngan engkorang ni, konfem kena gomol habis-habisan. haha..emy ni tak berani/penggeli ngan bulus jadi sebab nak biasakan diri emy redha dan diam je la deols nak geli-geli tauuu.  Kesian pun ada, Michiko dan Bebo ni macam lama tak dapat kasih sayang ibu, bila emy dan suami jadi tuan deols ni, kemain seronok. Emy kalau dok kat sofa tu, mesti salah sekor akan datang, deols takleh dok dekat nanti gaduh..jadi kalau Bebo kat riba emy si Michiko ni tgk je la kalau Michiko kat riba emy, si Bebo ni main sorang-sorang pulak.  Apapun, seronok dengan kehadiran si bulus yang comel ni. Doakan si Michiko cpt sihat dan aktif dan Allah permudahkan emy dan suami untuk menjaga deols yang comel ini dengan baik.


Thansk for reading!

Bustel,Masbro dan Shah!

Bismillahirrahmanirrahim...As salam..



Dua bulan yang lepas iols ni sangat-sangat mendesak encik suami bawa berjalan ke Melaka. Sebenarnya dah lama sangat teringin nak gi jalan-jalan ke Melaka sebagai pelancong serta mengimbau segala kenangan memori terindah semasa belajar di IPG KPM pada tahun 2007 - 2012. Makanya,time tu encik suami ada masa la sekejap nak melayan kerenah puan isterinya ni. Disebabkan encik suami jugak dah pindah ke kem Mindef Kuala Lumpur jadi dekat la sikit nak ke Melaka kan.


Memandangkan weols akan bermalam, weols pun survey la hotel-hotel penginapan di Melaka.  Sempat survey dan boleh la story mory kat sini ye.  Okey, tempat pertama yang di suggest oleh kawan encik suami yang memang orang Melaka ialah di Bustel.  Apa??? Bustel??? haaa..ye diknon makcik pakcik bustel tu maksudnya BUS HOTEL eh HOTEL DALAM BUS K apa camtu la cerita la.  Yela, ianya adalah bas yang terpakai dan diguna sebagai hotel yang memang sebijik dalam tu macam hotel.  Amacam??? inginkan kelainan keunikkan boleh la check in sini.  Harga standard rasanya masa weols pergi tu harganya RM80, betol-betol menghadap pantai jadi malam-malam boleh lepak kat luar. Meskipun ia jauh sikit dari jalan utama, jangan risau sebab tempat makan berderet..pilih je nak makan apa.  Hotel ni sesuai la kalau datang dengan kawan-kawan, backpakers, dengan keluarga pun sesuai..sebab ianya sangat santai pastu nak gi kedai makan pun dekat..nanti boleh lepak mengadap pantai sambil berborak! 











Satu lagi tempat yang emy survey adalah di Masbro Village! Pernah dengar pasal tempat penginapan mirip di Australia dan menampakkan pemandangan oversea.  Apalagi dah sampai ke Melaka weols pun cari la.Bila sampai tu, Ya Allah cantiknya.  Tengok kawasan Masbro Village yang bersih, cantik dan mencipta satu pemandangan yang lain, padahal ianya di kawasan tepi jalan.  Pastu ada semua kemudahan untuk penginap, cukup lengkap seperti rumah.  Tapi memandangkan harga RM280 untuk satu malam, weols pun chaw la ke tempat lain.  Bukan apa, emy ngan suami nak stay satu malam aje jadi terasa macam mahal la pulak, lagipun bermalam kejap je. Lagi satu harga RM280 tu akan sangat berbaloi kalau pergi ramai, sebab ianya boleh memuatkan hingga 6 -8 orang. Berbaloi la kalau gi ramai-ramai kan. Kalau gi dua orang je, rasa rugi lak sebab rumahnya besar. Masbro Village ni terletak di tepi jalan di Paya Rumput, Melaka.Macam takleh bajet je lalu jalan tu eh ada seketul hotel yang cantik kat situ.  Kawasannya kelihatan sangat privacy..sangat recommended la kalau pergi bawa keluarga datang sini ;)

















Emy pilih tempat untuk menginap satu malam yang lain. Iaitu Shah Beach Resort yang bercorak tradisional. Haa..nampak tak jiwa Melayu tradisional ni kuat.hehe. Harga kat situ tak ingat pulak,tapi rasanya lebih kurang RM100 - RM120 memang taknak pilih yang mahal sebab takdok bilik sangat, banyak masa abis berjalan gi bandar hilir dan naik cruise. Resort tu memang cantik, tapi sayangnya masa weols pergi tu sibuk dok renovation, pastu restorannya tu berhabuk..ye, sangat. macam takde orang nak kemas. Time tu jugak weols berdua je yang makan kat situ masa tengahari. Harga asam pedas untuk sorang makan RM14 , harga berbaloi dengan rasa, memang sedap. Mungkin berhabuk sebab ada orang tengah buat renovation kot, think positive okayyyyy!


Emy duduk rumah sini
teruja tang tingkap. Rumah Melayu Lama di Melaka

 melepak kat tepi pantai



kawasan untuk bilik dorm

semua gambar ihsan dari Google, hard disk tertinggal..huhu



Thanks for reading!