Baju Raya Luqman!

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...


Kalau ada anak kecil, mesti semangat nak belikan baju raya untuk dorang kan. Semangat nak sambut bersama.  Tapi memandangkan emy belom ada rezeki untuk anak sendiri, maka anak saudara la yang dilayan macam anak sendiri. Syukur..masih dapat menumpang berkasih dengan anak sedara.


Masa jalan-jalan di One Borneo Sabah, ternampak baju untuk anak kecil..comelnya..smart nya. Pilih punye pilih, emy berkenan la pada baju kemeja dan seluar untuk si kecil yang berumur 9 bulan tu. Kata mama nya baju melayu dah ada sebab tu emy aim kemeja. Masa tu juga tengah ada diskaun..apalagi, dah ada berkenan terus bayar.


Dan warna feveret emy adalah merah, jadi kita bagi hadiah pada orang pun ikut apa yang cantik di mata kita la kan..janji sesuai.

comey takkk 

close up SUPERBABY!

seluar warna brown

Gigih mama Ngah ukur size adik tauu pakai unit jengkal
Mudah-mudahan muat elok di badan adik..eh..mestila! mama Ngah yang ukur kann ;P

Total harga baju dan seluar selepas diskaun = RM58



kesayangan Mama Ngah,
Luqman Al-Hakim

selfie isap jari pon bolehhh
Nanti kita selfie raya dengan baju raya Mama Ngah beli tau tau tau!


Nak tengok baby Luqman kena kacau dengan Mama Ngah boleh tengok 



Thanks for reading!

Buffet Bajet - Berbuka Puasa Sambil Beramal

Assalamualaikum w.b.t

Bulan puasa ni kalau nak cari tempat berbuka di luar memang banyak dan pelbagai jenis hidangan dan masakan yang dijanjikan.  Sesuai untuk mereka yang sibuk bekerja, balik pukul 5.00 petang terperangkap dengan jam pulak memang kedai dan restoran di luar la yang menjadi pilihan.  Macam emy, balik berjumpa suami sekejap, kalau boleh taknak berenggang, suami ada majlis penutup kursus pun nak ikut. hehe..dah orang ajak kannn.. tempat nya tu hanya lima minit dari rumah.









Buffet Bajet ni berkonsepkan iftar iaitu berbuka puasa dengan harga RM19.90 untuk seorang dan sebanyak 50sen daripada nilai itu akan didermakan kepada rumah anak-anak yatim yang terpilih. Majlis ini berkolaborasi sama dengan pihak Dewan Seri Iskandar, Setiawangsa dengan Chef Yang Jamil yang baru sahaja dinobatkan sebagai Chef Warisan Seni Negara.


Okey, masa mula-mula sampai agak pelik kenapa tengok ramai sangat di bahagian atas, owh..rupanya dewan tu di terletak di bahagian atas..tingkat 5, bawah hanya tempat parking.  Bila sampai eh terkejut lagi, pintu masuk ala-ala di Bali.  Terus teringat kenangan bercuti di Bali..rindu pantai di Bali cuma payung tu je tak buka..mungkin sebab dah malam ;)

bayang-bayang di malam hari,
henset pinjam..iols punye tepon lowbat =.=


Dewan yang luas boleh memuatkan 10 000 tetamu, selesa dengan penyaman udara semestinya di musim cuaca tak menentu ni. Petang pun masih terasa bahang kalau tak hujan, kalau hujan pulak..lebat kemainn..Apa pun sentiasa la bersyukur dengan kurniaan Allah ini ya!




Selain daripada tu, kemudahan tandas yang bersih serta surau muslimin dan muslimat disediakan.  Jadi, kalau rasa nak makan sampai waktu isyak boleh la beransur solat maghrib dulu ye abang abang kakak-kakak..balik je boleh terus gi terawih ;) Parking percuma ada 600 parking lot disediakan, apa lagi ramai-ramai la ajak mak bapak adik kakak abang join sekaki ..muehehehe


suami isteri!

Sambil tunggu untuk berbuka puasa, pengunjung yang datang dihiburkan dengan zikrullah dari kumpulan Qasidah Anak Soleh (QAS).  Beberapa minit sebelum azan, dipersilakan ambik makanan. 


Antara hidangan yang disajikan, yang biasa la seperti daging kari..ayam pedas, ayam paprik..ikan goreng, ikan masak kari..kerabu mangga, ulam-ulaman..macam masakan kampung biasa la..kueh mueh..bubur kacang, bubur sagoo, bubur lambuk, sambal belacan. Dan semua lauk pauk yang kami ambik atas meja tu semua sedap..without complain..kenyang masuk perut!  Bubur lambuk nya sedapp double triple thumbs up!kerabu mangga pun sedap..eh semuanya sedap la...berbaloi bayar dan buat majlis penutup kursus di sini.  


Memangla kalau masak di rumah tu lagi berbaloi..tapi kalau untuk ahli keluarga kawan-kawan nak berkumpul iftar bersama sesuai pilih sini sebab makanan pun sedap, nak pergi tandas dekat, nak solat dulu pun dekat,parking disediakan pun percuma, boleh beramal sekali ;)


Buffet Bajet ni sampai 1 JULAI 2016 sahaja. 
Kalau ada yang nak merasa boleh cepat-cepat booking :

03-42535666 (Pejabat)
019-3360114 (Q)
atau 012-3386478 (Mira)


Thanks for reading!

Laksam Istimewa Achik Resepi MAHN

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

Siapa suka makan laksa?? mesti la ramai yang suka kan, laksa penang..laksa johor, laksa sarawak *winkwink* and siapa suka makan laksam?? eh..ada yang tak kenal laksam ke? hiikhikk..berbanding laksa..laksam ni jarang disebut dan diperkatakan..tapi kalau dah masuk mulut...eshh..sedap tak terkata. hehe..itu terpulang pada citarasa masing-masing la kan. Laksam ni makanan femes di Kelantan. 


Alkisah..beberapa hari lepas, maksedara encik suami yang kami panggil achik telah menjemput kitorang ni pergi makan laksam. Dek kerana mengenangkan anak sedara nya ni suka makan laksam. Encik suami memang takkan makan laksa, takkan yer. Walaupun padahal laksa dan laksam kelantan ni menggunakan kuah yang sama iaitu kuah lemak warna putih tu, kalau laksa penang kaler oreng oreng gitu kan. Laksa ni halus memanjang, laksam lak lebih besar dan lebar..(eh harap dikau yang membaca paham :P)


Bila encik suami makan dah la penuh pinggan, menambah lagi tu. Ada sedikit tercabar lak tengok encik suami makan masakan orang lain dengan penuh rakuss gitu. Achik tu dah macam mak dia jugak, dari kecik dok jaga dia jugak.Tak jeles..tapi teringin nak masak bia encik suami makan macam tu jugak. hehe..sifat positif tu kann ;)  In sha Allah nanti nak cuba. Jadi, kena pujuk suami belikan periuk kukusan la dulu ni. hehe..almaklumlahh..masih fefeeling pengantin baru masuk rumah..banyak barang tak lengkap lagiii.

Ini laksam achik buat! adesss..10/10 tak de kurang cacat rasanya. perfecto! 
haha..ofcos ai komen yang murniYATI sebab iols pun suka makan laksam..laksa pun suka! 
Dahla achik buat complete dengan serunding dan telor puyuh.


Bila buka facebook, page kegemaran adalah Masak Apa Hari Ini (MAHN), entah kenapa la padahal bukan semua masakan kat situ emy try pun..cuma seronok tengok orang dok share resepi. Dok ralit scroll down page tu..mata tertumpu pada resepi buat laksam. Apaaa???? eh bagai pucuk dicita ulam mendatang.  Terusla screenshot resepi tu..meh emy share kat sini pula..credit to page MAHN ;)





Haa..dah dapat resepi ni, azam nak buat makanan kegemaran encik suami makin memuncak. hikhik..kemain ayat, jangan jadi pusaka di blog sudah. eh tak tak ;) Resepi untuk buat sambal, emy tak copy dari situ sebab teringat sambal yang achik buat tu sedap..nanti nak whatsapp tanya dia. haha..masa jumpa taknak mintak..ego kemain kann. 


SELAMAT BERPUASA..AMPUN DAN MAAF DIPINTA SEMOGA DAPAT MENUNAIKAN IBADAH DENGAN PENUH BARAKAH. IN SHA ALLAH.


Thanks for reading!