Faiqa Ardhani, Anugerah Terindah.

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

Rindu nya nak menulis, tambahan pulak nak kongsi perkara-perkara gembira lagi di blog ni. Kalau ada yang pernah mengikuti blog emy ni, mesti ada yang tahu emy pernah dua kali keguguran.  Dan itu tidak pernah mematahkan semangat emy untuk berusaha lagi bagi mendapatkan cahaya mata. Alhamdulillah,5bulan selepas keguguran kali kedua, emy disahkan mengandung lagi.  



Ingat lagi, masa tu bulan puasa dah nak dekat raya..bila celup strip pregnant test kit, muncul dua line..rasa macam tak percaya. In sha Allah, nanti ada masa emy nak kongsi perjalanan emy sebagai TTCian sehingga berjaya mengandung lagi.




Inilah anugerah terindah 
Sayangku Faiqa Ardhani


Menjadi ibu adalah idaman setiap wanita, memang rasa bahagia sangat. Kepada yang masih mencuba untuk mendapatkan zuriat, emy doakan semoga bersabar dan jangan putus asa untuk berusaha. Percaya dan yakin pada Dia yang Maha Memberi, Maha memakbulkan doa, Maha Mengasihani.






Masakan ringkas tengahari ini!

As salam w.b.t....

Cuti banyak pn xde makna kalau suami kerja, dalam erti kata lain kena tinggal sorang-sorang. Kalau dok dgn family best jugak leh melayan kerenah anak-anak buah.. Huhu sabar je la..tak lama je lagi nak balik kampung 😝

Dek kebosanan, nak masak pun malas. Encik suami dah keluar kerja pukul 7 lagi, die tak minta buat kan sarapan.. Emy pn lagi la lanjut kan sarapan sampai pukul 9..tu pn breakfast susu kambing dan biskut Jacob jer.

Tengahari pun encik suami tak balik makan, mungkin disebabkan banyak kerja dan juga die sedang berdiet.. Hohoho...ofkos la emy ni akan sokong apa yang terbaik untuk kesihatan dia, sebab sebelum ni emy risau sangat2 tengok cara pemakanan nya tu, jadi bila die diet ni..rasa lega la seket, untuk kesihatan sehidup semati bersama gitewwwww..Tu pasai jugak sekarang ni hari2 menanam tebu di tepi bibir.haha..Kena puji la "hensemnyaa abg bila kurusss!"... Nampak tak nampak tak permainan nya kat situu hehehe..

Jadi untuk tengahari ni emy buat masakan ringkas je la,  bihun goreng pastu tengok ada cendawan tiram ni terus la teringin nk makan cendawan goreng tepung.  Nyum Nyum! Tapi tepung goreng ayam is yillek 😓 acaner tu??? Selongkar almari dapur (almaklumlah..rumah persinggahan je nii,tak tahu pe barang ada ke takde) jumpa la tepung gandum...let's start masakk! Muahahahaha

1. Mula mula basuh cendawan tiram pastu toskan.  Ketepikan jap.
2.Pecah sebijik telor. 
3.Masuk serbuk gandum ke dalam mangkuk bersesuaian,suka hati nak letak berapa banyak
4. Masukkan serbuk kari kemudian garam secukup rasa bersesuaian dengan tepung gandum tadi tu yer..
5. Cendawan tiram yang ditoskan tadi cicah telor pastu golek golek sampai molek dalam gandum yang bercampur serbuk kari dan garam tadi..goreng!  

Kalau nak selamat, cuba goreng dulu cendawan tu sikit pastu rasa camne, cukup ke tak rasa kari dan garam tu.. Kalau tak menepati rasa, boleh la tambah apa yang kurang. Hahaha sukohati je kannn bagi resepi, boleh hashtag hentamsajalalabuuu 😜 yang penting iolss masak sedap kena dengan selera ku ini..krup krap krup krap makann!

Siap je cendawan goreng tepung menggunakan barang sedia ada tadi tu,emy pun tumis bihun..alhamdulillah siap juadah breakfasttt lajak ke lunchhhh harini..brunch! 

Cuti. Cuti. Cuti. Cuti

As salam w.b.t

Hahhh..kemain banyak cuti tu kann.  ihikss. Yela, lama sangat teringin nak cuti lama lama camni.  Cuti apa? Ofkos la cuti bersalin..hikhik. Maksimum cuti bersalin 3bulan kan..tak pikir panjang ambik je 3bulan tambah pulak sebulan cuti tanpa gaji, sebab nya emy kena balik awal kalau tak..tak lepas naik flight..huhu, tak mau la kan..mesti nak beranak dekat ng family dan juga suami terchentaaaaaa 😘

Minggu lepas on 25 Jan genap emy 35week, berjaya meloloskan diri naik Malaysia Airlines dr Limbang - Kuala Lumpur.. Alhamdulillah..tengok syarat utk wanita mengandung pn limit sampai 35 minggu, tapi kne minta surat sokongan la dengan doktor supaya xde masalah di Airport.  Surat yang mesti menyatakan badan kita ni fit dan stabil untuk bawa kandungan masa dalam flight..tau tauuu!

Seminggu sebelum balik tu emy agak sibuk mengemas bilik kat rumah sewa, yela..nak tinggalkan bilik hampir 4bulan jgk jadi kemas cantik2 baru senang hati nak tinggal kan..pastu siapkan kerja dan keperluan di sekolah.  Kalau ikutkan memang tak mampu nak complete semua la sebab awal tahun banyak kerjaan yang kena siapkan dari semasa ke semasa.

Hari ni dah 36week.  iolss berdebar sangat ni, segala macam tips dan petua dah dengar dari orang2 berpengalaman, jadi emy minta doa yang baik2 la dari korang yg singgah baca entri ni ;)
Kalau ada nak tambah bagi tips dan petua mudah bersalin pn tak pe..

P/s: doakan yg baik-baik ye sayangggssss! 

Selamat hari cuti Wilayah Persekutuan jugak!